Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

TARANTULE

tarantule_M Primãvara acestui an vine cu o premierã în filatelia româneascã şi anume introducerea în circulaţie de cãtre Romfilatelia a primei emisiuni de mãrci poştale pe care sunt ilustrate Tarantule.

Tarantulele sunt pãianjeni pãroşi, de dimensiuni considerabile, fiind rãspândite într-o mare varietate de habitate, de la deşert pânã la pãdurea tropicalã. În funcţie de modul lor de viaţã, tarantulele se împart în douã mari categorii: terestre şi arboricole. În general se hrãnesc cu insecte şi alte artropode, dar specimenele de dimensiuni mari pot vâna chiar şopârle, şoareci şi chiar pãsãri, motiv pentru care unele se numesc ştiinţific Avicularia. Masculii trãiesc mult mai puţin decât femelele. În ultimul timp, tarantulele au început sã fie apreciate şi ca animale de companie, manipularea lor necesitând însã foarte multã grjiã.

Brachypelma albopilosum (Tarantula cu pãrul creţ) este ilustratã pe timbrul cu valoarea nominalã de 0,50 lei.

Tarantulã terestrã, cu dimensiuni între 12 şi 14 cm, are culoarea maronie, iar abdomenul şi perişorii au culoarea argintie. Trãieşte în regiunile montane din America Centralã. Tarantulele tinere se hrãnesc cu greieri şi alte insecte mici, pe când adulţii se hrãnesc cu gândaci, şopârle mici, pui de şoarece sau chiar şoareci adulţi.

Haplopelma lividum (Tarantula albastrã) este ilustratã pe timbrul cu valoarea nominalã de 0,80 lei.

Aceastã tarantulã trãieşte în Thailanda, Laos, Vietnam. Este o specie sãpãtoare. La prima vedere pare neagrã, dar pusã sub o luminã adecvatã aratã un colorit albastru. Este o specie foarte vioaie, rapidã în mişcãri şi agresivã faţã de prãzi. Având o dimensiune de 10 pânã la 13 cm, ea ţese pânze mari. De regulã se hrãneşte cu insecte mici, iar când creşte se hrãneşte cu gândaci şi insecte de talie mare.

Brachypelma smithi (Tarantula mexicanã) esteilustratã pe timbrul cu valorea nominalã de 1,20 lei.

A fost descoperitã în 1888 de cãtre renumitul colecţionar de tarantule H.H. Smith. Este una dintre cele mai longevive specii, femela atingând chiar şi 30 de ani. Este terestrã, cu o mãrime de 12-14 cm şi trãieşte în Mexic. Specimenele tinere se hrãnesc, ca mai toate tarantulele, cu greieri şi insecte mici, iar adulţii cu şopârle mici şi cu şoareci.

Grammostola rosea (Tarantula chilianã) este ilustratã pe timbrul cu valoarea nominalã de 9,10 lei.

Este o specie care prezintã douã faze de colorit: una maronie cu perii roz, iar cealaltã are perii roşii pe tot corpul. Cu dimensiuni între 12-14 cm, o întâlnim în Chile, dar şi în Argentina şi Bolivia. Se hrãneşte cu insecte mici, iar când devine adultã se hrãneşte cu şopârle mici şi ocazional cu câte un pui de şoarece.

Aducem mulţumiri Muzeului de Istorie Naturalã „Grigore Antipa“ pentru consultanţa de specialitate oferitã la realizarea acestei emisiuni de mãrci poştale.

Data Aparitie:2010-02-19

tarantule_box

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search