Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

JOCURILE OLIMPICE DE IARNÃ – a XXI-a ediție, VANCOUVER 2010

Vancouver2010_M „Cel mai important lucru nu este sã câştigi, ci sã participi!”
Pierre de Coubertin

Cu ocazia desfãşurãrii Jocurilor Olimpice de Iarnã de la Vancouver, Romfilatelia introduce în circulaţie emisiunea de mãrci poştale Jocurile Olimpice de Iarnã – a XXI-a ediţie, Vancouver 2010, prilej de satisfacţie nu numai pentru filatelişti, cât şi pentru iubitorii sporturilor albe.

Este pentru a treia oarã când Canada gãzduieşte o ediţie a Jocurilor Olimpice. Anterior acestea au fost: Jocurile Olimpice de Varã-Montreal 1976 şi Jocurile Olimpice de Iarnã, Calgary 1988.

O altã premierã o constituie faptul cã ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de Iarnã va avea loc în salã, iar Vancouver este cel mai mare oraş care gãzduieşte Jocuri Olimpice de Iarnã. O altã raritate pentru Jocurile de Iarnã o reprezintã faptul cã toate arenele pe care se vor desfãşura diferite probe ale Jocurilor sunt la nivelul mãrii.

La începutul lunii ianuarie a fost aprinsã official flacãra olimpicã pentru Jocurile Olimpice de Iarnã Vancouver 2010. În mod tradiţional, ceremonia aprinderii torţei are loc în Templul Zeiţei Hera din Olympia Anticã. Flacãra a fost aprinsã cu ajutorul unei oglinzi parabolice care reflectã direct razele solare.

Timp de 8 zile flacãra olimpicã a strãbãtut mai multe localitãţi din Grecia dupã care s-a îndreptat cãtre Atena, unde s-a desfãşurat ceremonia de înmânare a sa cãtre membrii organizatori din Canada şi apoi a fost transportatã peste Atlantic în Canada.

Purtarea torţei olimpice simbolizeazã, alãturi de dinamismul întrecerilor sportive, rãspândirea pãcii şi prieteniei în rândul diferitelor popoare şi naţiuni ale lumii.

Deviza sub care se desfãşoarã întrecerile sportive, „Citius, Altius, Fortius” (Mai repede, Mai sus, Mai puternic), exprimã esenţa şi spiritul Jocurilor Olimpice.

România participã la Jocurile Olimpice de la Vancouver cu o delegaţie sportivã compusã din mai mult de 30 de membri.

În seara de 12 februarie, pe Stadionul Olimpic din Vancouver, cu torţa pornitã din Grecia, se va aprinde flacãra celei de-a XXI-a ediţii a Olimpiadei Albe, care va arde pânã în ziua de 28 februarie, ziua închiderii Jocurilor Olimpice de Iarnã de la Vancouver din 2010.

Îmbinând armonios legãtura dintre arta graficã şi frumuseţea sporturilor albe, timbrele se doresc a fi o transcriere artisticã a esenţei şi spiritului Jocurilor Olimpice dar, totodatã, şi o trimitere, desigur metaforicã, la ţara organizatoare a Olimpiadei Albe – Canada.

Timbrele emisiunii filatelice ilustreazã probe ale sporturilor de iarnã ca patinaj vitezã, schi fond, skeleton şi bob.

Data Aparitie:2010-02-12

Vancouver2010_box

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search