Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

TESTIMONIALE

Vizita Pictorului Ștefan Câlția la sediul Romfilatelia

Vizita Majestatii Sale Margareta Custodele Coroanei Romane si a Altetei Sale Regale, Principele Radu

Nu sunt multe institutiile care poarta in rostul lor identitatea nationala, precum Romfilatelia.

Tocmai de aceea, Coroana Romana pretuieste atat de mult legatura cu lumea Timbrului Romanesc in secolul XXI.

Cu cele mai mari sperante pentru viitor!

Margareta  Radu

8 Noiembrie 2023

MARIN CAZACU

Mulțumesc doamnei Cristina Popescu și echipei sale pentru inițiativă și realizare!

Sunt onorat!

Un gând special domnului ministru Lucian Romașcanu pentru propunere !

Cu afecțiune și prietenie!

28 septembrie 2023

MARIN CAZACU

Violoncelist, directorul Filarmonicii „George Enescu”

Larisa Iordache

Vă mulțumesc pentru această onoare.

Mă bucur să fac parte din „Sportivii de aur” ai României.

Cu acest moment unic mă simt mândră!

Vă mulțumesc!

Larisa Iordache

22 august 2023

+Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului

Cu mare bucurie am poposit la Romfilatelia unde am constatat o misiune excepțională de punere în valoare a personalităților care au marcat istoria ȚĂRII NOASTRE și a Bisericii Ortodoxe Române. Mă alături acestui proiect și felicit sincer conducerea și pe toți cei care ostenesc aici.

Binecuvântări și urări de succes si continuitate doamnei director Cristina Popescu si tuturor colaboratorilor.

6 iulie 2023

Claudia - Victoria NICOLAE, AGERPRES - Director General

Romfilatelia, alături de Agenția Națională de Presă AGERPRES, se înscriu în dosarul instituțiilor păstrătoare de istorie, dar și de valorificare și transmitere către generațiile ulterioare.

Astăzi, Timbrul a adus AGERPRES în prim-plan, prin marcarea a 134 de ani de la înființarea primei Agenții de Presă a României.

Mulțumim Romfilatelia și întregului Colectiv și vă dorim multe realizări în viitor.

23 martie 2023

Narcisa Lecușanu, membru în Comitetul Executiv al Federației Internaționale de Handbal

 

Cristinei Popescu și echipei Romfilatelia cu mulțumiri și prețuire.

Mult succes în toate proiectele ce vor urma!

07 februarie 2023

Mugur Isărescu Guvernatorul Băncii Naționale a României

Numismatica Marii Uniri într-un album de mărci poștale

Albumul omagial marca Romfilatelia - ediția decembrie 2022, lansat de Ziua Națională, reprezintă un nou “episod” într-un valoros serial realizat în parteneriat cu Banca Centrală. Tema albumului, “Marea Unire în numismatică”, este puternic susținută și de această dată de profesioniștii de la Romfilatelia, prestigioasa instituție care scrie istorie pe timbre, cu tot ce au dovedit de-a lungul multor ani că le definește excelența: selectarea riguroasă a unor aspecte de referință din realitatea românească, din prezent ori cea din trecut, ilustrate cu simț artistic, cu design performant, cu imaginație.

Iar când scriu “marca Romfilatelia” - și nu o fac acum în premieră - am în vedere nenumăratele serii de producții filatelice, racordate tematic la interesul public și editate cu o frecvență impresionantă - mereu așteptate si primite cu puternic interes atât în țară, cât și dincolo de granițe. Și care au fost în repetate rânduri onorate nu doar cu premii și diplome, ci și cu medalii de aur. Pentru că Romfilatelia, probând că știe să facă din timbre un eficient canal de comunicare, să transmită prin timbre mesaje prin care promovează evenimente reprezentative ale istoriei naționale ori ale prezentului, mari personalități, ritualuri și tradiții, comemorări.

Și, mai cu seamă, știe să aleagă întotdeauna când anume să-și lanseze albumele omagiale, mapele tematice, premierele filatelice. Noul album de mărci poștale, cu o temă legată de preocupările Băncii Naționale a României pentru educația istorică, este semnificativ și prin alegerea momentului în care să fie prezentat publicului. Nu întâmplător a fost aleasă data de 1 Decembrie 2022. În toamna acestui an, la împlinirea unui secol de la ceremonia încoronării Regelui Ferdinand și a Reginei Maria în Catedrala Reîntregirii de la Albă Iulia, ca suverani ai României Mari, Banca Națională a fost gazda unor evenimente ce au evocat deznodământul istoric al contribuției României, de partea Antantei, la izbânda din Primul Război Mondial.

La reuniunea comemorativă de la Banca Națională ne-au fost oaspeți Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, și Alteța Sa Regală Principele Radu. Au fost lansate, cu această ocazie, două monede numismatice dedicate încoronării de la Alba Iulia: o piesă din aur, având valoarea nominală de 500 de lei, și una de argint, cu valoarea nominală de 10 lei. Ambele monede, pe avers, reproduc imaginea de epocă a Catedralei Încoronării, inscripția în arc de cerc România, stema, valoarea nominală și anul emisiunii - 2022. Iar pe revers sunt prezentate portretele și semnăturile suveranilor, însoțite de două inscripții: “Încoronarea de la Alba Iulia”, în arc de cerc, și “100 de ani”.

Evenimentul a încadrat, totodată, deschiderea expoziției dedicate Încoronării de la Alba Iulia, organizată de Muzeul BNR în colaborare cu Muzeul Național de Istorie a României, Muzeul Militar Național Regele Ferdinand I, Muzeul Național Peleș, Arhivele Naționale și Casa Memorială Costin Petrescu.

Multe dintre momentele în care, de-a lungul anilor, au fost cinstite la Banca Națională evenimente istorice legate de Dinastia Regală a României, sunt evocate în emisiuni numismatice. O premieră în istoria numismaticii românești o constituie bancnota emisă în 2018, la centenarul Marii Uniri. Grafica bancnotei este dominată de portretele Regelui Ferdinand I, care a alăturat țara puterilor Antantei pentru îndeplinirea idealului național, și Reginei Maria, care i-a înfruntat pe marii bărbați de stat ai lumii din acea vreme și a obținut să i se recunoască României, la Conferința de Pace de la Paris, drepturile dobândite pe câmpul de luptă.

Sunt, toate, evenimente care au prefațat, într-un mod fericit, albumul omagial având ca temă Marea Unire în numismatică.

1 Decembrie 2022

Doina Drăgănescu, Decan al Facultății de Farmacie, Universitatea de Medicină si Farmacie “Carol Davilla” din București

Este o zi unică, nu doar pentru mine, ca iubitoare de istorie și timbre, cât pentru Facultatea de Farmacie pe care o reprezint.

Sunt convinsă că este punctul de plecare pentru realizarea unor planuri foarte frumoase.

22 noiembrie 2022

Liviu-Sebastian JICMAN, Președinte, Institutul Cultural Român

M-am bucurat de o întâlnire cu mari speranțe pentru viitor și admirând rezultatele excepționale pe care ROMFILATELIA le are în promovarea și păstrarea culturii române!

7 noiembrie 2022

Iulia SCÂNTEI, Judecător, Curtea Constituțională a României

Întotdeauna cu bucuria revederii prietenilor dragi ai Romfilatelia, pentru realizarea unor proiecte unice, de suflet prin care descoperim împreună istoria, identitatea noastră, cine suntem și care ne sunt aspirațiile, totul prin culori și forme elegante ale timbrelor. Vă prețuiesc și vă mulțumesc cu recunoștință pentru călătoriile intelectuale și vizuale pe care le oferiți cu generozitate și profesionalism.”

18 octombrie 2022

E.S. Dl. Rim Kap-soo, Ambasador, Ambasada Republicii Coreea în România

“Great pleasure to visit and talk on the positive cooperation between our two countries”.

5 septembrie 2022

Mugur Isărescu Guvernatorul Băncii Naționale a României

Romfilatelia, prestigioasă instituție ce și-a asumat misiunea enciclopedică de a scrie istorie pe timbre, ne-a obișnuit de-a lungul anilor cu o excepțională serie de producții filatelice în care sunt ilustrate momente de referință ale realității românești. Distinse prin tematici, prin design, prin imaginație,  simț artistic și, totodată, răsplătite în plan internațional cu importante premii, diplome, medalii de aur, creațiile marca Romfilatelia confirmă rolul acestei echipe de înalt profesionalism de a fi făcut  din timbru un reprezentativ canal de comunicare. Albumele, mapele tematice, premierele filatelice, a căror frecvență este impresionantă, omagiind mari momente ale istoriei naționale, personalități ce au făcut ori fac istorie sau reliefând tradiții, ritualuri, aniversări, evenimente, evidențiază universul de preocupări al unei instituții învestită să emită timbre și să comunice prin timbre cu țara și cu lumea.

Din colaborarea Romfilateliei cu Banca  Națională, solidă și durabilă, au rezultat importante proiecte filatelice de larg interes. Ilustrativ, cu deosebire, fiind albumul filatelic din 2020 dedicat celei de-a 140-a aniversări a băncii noastre centrale. Performanțele echipei de specialiști de la Romfilatelia le regăsim în acest album, cu toate atributele ce le sunt specifice; le regăsim în calitatea redării imagistice a anvergurii celebrelor palate din patrimoniul BNR. Relevante, din aceeași perspectivă, sunt și seriile filatelice dedicate momentelor de azi și de ieri ale emisiunilor monetare din sistemul românesc al leului.

Și iată că, acum, în cadrul temelor filatelice realizate în colaborare cu Banca Națională a României, Romfilatelia a înscris o nouă emisiune de mărci poștale în programul 2022 sub denumirea „Pictori ai bancnotelor românești”. Emisiunea scoate în evidență preocuparea BNR pentru promovarea marilor valori ale capitalului uman al României, alăturând noua tematică emisiunii „Portretelor Bancnotelor” din 2012.

Atunci, în 2012, a fost editată o colecție de timbre prin care îi erau comunicate publicului larg preocupările Băncii Naționale a României de a prezenta personalitățile de seamă ale creației literare, muzicale, artelor plastice și inventicii în imaginile bancnotelor oficiale. Emisiunea din acest an, o premieră națională absolută, are ca obiect prezentarea - în grafica bancnotelor interbelice - a unor imagini din realitatea românească privind istoria, tradițiile, frumusețile naturii, viața satului, familia și spiritul muncii, toate acestea fiind materializate în cadrul concursurilor organizate cu participarea pictorilor și graficienilor profesioniști. Emisiunea este completată cu prezenta mapă filatelică specială.

Banca Națională a României, beneficiind de generozitatea tehnologiei tipăririi biletelor de bancă în policromie, începând cu a treia decadă a secolului XX, a avut în vedere nu numai modalitățile de securizare ale acestora, ci și oferirea unei libertăți de exprimare artistică a mesajului fiduciar pe care dorea să-l transmită populației. Iconografia biletelor de bancă a abordat gradual moștenirea culturală națională și ocupațiile definitorii pentru economia autohtonă, fie că vorbim de imaginea câmpurilor și livezilor, de bogățiile solului, de redări reprezentative ale activităților întâlnite în agricultură sau industrie. De remarcat faptul că, pentru bancnota de 1000 lei, proiectul realizat și adaptat cerințelor de imprimare de artistul Ary Murnu a folosit desene originale semnate de Nicolae Grigorescu cu scopul evident de a pune în circulație bilete desenate de unul dintre cei mai mari pictori ai țării.

Mărcile poștale care compun seria actualei emisiuni „Pictori ai bancnotelor românești” reproduc proiecte aparținând unor pictori cum au fost Nicolae Grigorescu, Ary Murnu, Gheorghe Chirovici, Al. Brătescu-Voinești și Șerban Zainea. Desenele prezente reflectă vizibil atmosfera picturilor din lumea satelor realizate de Nicolae Grigorescu, figurile reprezentative ale istoriei neamului (Ștefan cel Mare și Mihai Viteazul), atmosfera idilică a lumii oierilor, sinteza tradițiilor familiei, a muncilor câmpului și a simbolurilor producției industriale.

Emisiunea realizează o punte între trecut și prezent, pentru că Banca Națională a României și în prezent păstrează modalitatea de exprimare artistică a mesajului fiduciar în imaginile bancnotelor care reproduc portrete ale marilor oameni din cultura si istoria națională, muzicieni, inventatori de prim rang, eroi ai neamului.

20 Mai 2022

E.S. Roberto Musneci, ambasador, Ordinul Suveran de Malta în România

O întâlnire foarte interesantă cu Președintele Popescu pentru a împărtăși puncte de vedere cu ocazia împlinirii a 90 de ani de la relațiile diplomatice dintre România și Ordinul Suveran de Malta.

18 ianuarie 2022

Vlad Rădescu

Mulțumesc pentru tot și să ne întâlnim cu aceeasi bucurie și în anii următori.

La mulți ani!

20 decembrie 2021

Eduard NOVÁK, Ministru, Ministerul Tineretului și Sportului

Vă mulțumesc pentru această onoare de a face parte dintre cei mai buni.

Cu multe mulțumiri și respect,

Eduard NOVÁK

23 septembrie 2021

Laczikó Enikő Katalin, Secretar de Stat în cadrul Departamentului pentru Relații Interetnice

Mă bucură și mă onorează faptul că am putut să văd activitatea dumneavoastră și să mă conving, dacă mai era necesar, de faptul că dumneavoastră apreciați și promovați diversitatea exact cum o facem și noi! Vă urez mult succes în continuare și mulți prieteni care să vă ajute!

24 august 2021

Doina Melinte

Felicitări pentru proiectul « Sportivi de aur »  și vă doresc în timp în colecție să apară cât mai mulți oameni deosebiți și adevărați care au făcut cinste României.

Cu multă considerație,

Doina Melinte

14 iunie 2021

Alexandrina Halic

Felicitări și mulțumiri pentru grija și generozitatea cu care îi înconjurați pe actori.

Mulțumirile mele personale pentru tot ce ați făcut pentru mine. În ajunul „zilei mondiale a teatrului” m-ați făcut fericită și pentru asta vă sunt recunoscătoare.

26 martie 2021

Petru Hadârcă, director general, Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău

În semn de prietenie și recunoștință pentru emoțiile legate de istorie a neamului românesc.

16 februarie 2021

Iulian Popescu, Consilier de stat, Cancelaria Prim-ministrului, Guvernul României

Am fost plăcut impresionat să descopăr o instituție care promovează cu adevărat cultura și identitatea națională.

Este un exemplu viu al motto-ului: „ Omul sfințește locul”.

11 februarie 2021

Mircea Lucescu

Felicitări pentru continuitate, tradiție și istorie. Voi sunteți cei care fac ca frumusețile României să fie admirate pretutindeni. Voi dați valoare personalităților României prin imortalizarea lor.

Vă mulțumesc!

Să aveți parte de un viitor plin de satisfacții și reușite.

Cu prietenie,

Mircea Lucescu

28 august 2020

Camelia Potec, Vicepreședinte COSR

Astăzi, 26.08.2020, am întâlnit o echipă de oameni pasionați, frumoși și mai ales o ECHIPĂ de profesioniști. Două ore am străbătut istoria României din toate domeniile. Un loc cald și prietenos aici, la Romfilatelia, un loc în care mă voi întoarce curând cu mare plăcere.

Felicitări și spor la proiecte în continuare!

Cu prietenie,

Camelia Potec

26 august 2020

Ana-Maria Brânză

Ai grijă de campionul din TINE !

Mulțumiri și recunoștință

Ana-Maria Brânză

August 2020

Helmut Duckadam

Vă mulțumesc că pot face parte din echipa Campioni de legendă.

Cu stimă și respect,

Helmut Duckadam

August 2020

Mihai Firică

Secretar de stat Ministerul Culturii

Motorul dintre memorie și uitare poate fi trecut dacă lucruri foarte importante precum cele făurite de echipa Romfilatelia nu ar există.

Felicitări și spor în realizarea misiunii de promovare a culturii și istoriei naționale.

3 august 2020

Simona Halep

Campioană Roland Garros 2018

Onorată  pentru că Romfilatelia a realizat un timbru pentru a marca victoria mea de la Roland Garros.

Traian Băsescu

Președintele României (2004-2014)

Vă felicit pentru reușita inițiativei dumneavostră de a marca împlinirea a 130 de ani de relații româno-ruse printr-o emisiune comună de timbre Romfilatelia – Marka.

23 iunie 2008

EFIRO 2008

E.S. Domnul Alexandr Ciurilin

Ambasadorul Federației Ruse la București

Cu mare placere am asistat la ceremonia lansarii oficiale a emisiunii commune de timbre consacrata implinirii a 130 ani de la stabilirea relatiilor diplomatice intre Rusia si Romania. Acest eveniment este o marturie a vechii noastre prietenii, o manifestare a dorintei de a dezvolta si intari bunele relatii intre popoarele noastre.

23 iunie 2008

EFIRO 2008

Dumitru Prunariu

Primul Român care a zburat în spațiul cosmic, 14 mai 1981

Mulțumiri pentru organizare a evenimentelor filatelice la 25 ani de la zborul cosmic comun Româno-Rus (19 mai 2006)

Cu multă simpatie și respect pentru cei ce fac lucruri unice și sunt oameni unici.

 

acad. Dan Berindei

29 martie 2018, cu ocazia lansării întregului poștal cu timbru la sediul Academiei Romane.

Romfilatelia este un difuzor de cultură într-o țara în care în fiecare zi este mai lipsită de cultură, un lucru foarte important pentru această națiune. Admir că Romfilatelia are planuri și nu acționează la întâmplare și mulțumesc pentru atenția deosebită pe care mi-ați acordat-o

Mircea Ionescu – Quintus

(1917-2017)

"Se spune, pe drept cuvânt, că întâmplarea poate înrâuri îndeletnicirile, activitatea şi chiar soarta oamenilor.

De pildă, pierderea tatălui meu, când nu terminasem liceul, m-a determinat să-mi aleg o facultate mai puţin costisitoare şi astfel m-am dus la drept, am luat cu bine licenţa, am practicat toată viaţa avocatura şi ca parlamentar am ajuns în constituantă şi ministru al justiţiei. Urmările unei foarte triste întâmplări din tinereţe. Şi tot dintr-o întâmplare, altfel decât prima, copil mic, răscolind prin podul casei bătrâne a părinţilor, am găsit un tablou de carton pe care erau lipite numeroase timbre. Le-am plăcut pentru diversitatea, culoarea şi frumuseţea efigiilor Regelui Carol I. Mi l-am adus în cameră, l-am tot privit şi am încercat, nepriceput, să le dezlipesc, rupându-le pe toate. Atât de mult m-am amărât, încât am păstrat regretul multă vreme, când văzând corespondenţa tatălui meu, am descoperit alte timbre, şi ele frumoase, cu efigia regelui Ferdinand şi a reginei Maria, suficient pentru a le decupa, aduna într-un caiet şi, de atunci am devenit filatelist.

Ajuns student, şi mai târziu avocat, am început să cumpăr şi să fac schimburi filatelice şi să devin colecţionar. Şi astăzi, când de mulţi ani nu mai strâng noi timbre, îmi place tare să-mi privesc clasoarele şi să mă bucur de frumoasele şi artisticile timbre lansate de Romfilatelia, al cărei priceput Director General, doamna Cristina Popescu, îşi aminteşte de mine, trimiţându-mi-le din când în când.

Am spus toate acestea pentru a mărturisi că o bună parte din cunoştinţele mele cu privire la personalităţi ale lumii, la istorie, geografie, artă şi civilizaţie, le-am căpătat privind şi înţelegând această mare şi minunată „lume într-un timbru” şi îndemnând pe cei tineri să intre cu încredere în ea!"

Constantin Bălăceanu-Stolnici

Academician

Timbrele poștale m-au fascinat încă din copilărie. Îmi plăceau forma lor, marginile lor zimțuite, culorile și compoziția lor grafică, deși pe vremea aceea se rezuma mai ales la efigia suveranului (regii Ferdinand I, Mihai I și Carol II) potrivit modelului creat de Henry Corbould, care a gravat în prima jumătate a secolului XIX primul timbru cu chipul reginei Victoria. La început sora mea și cu mine le consideram mici ornamente care se lipeau pe plicuri și cărțile poștale din politețe sau pentru a face plăcere destinatarului.
Mi-aduc aminte că am fost foarte dezamăgit când am aflat că erau doar niște markeri contabili, mărturii ale faptului că s-a achitat taxa de transport.  Bunicul nostru ne povestea că ideea folosirii de timbre a apărut discret în Anglia prin 1680 (cam pe vremea domniei lui Șerban Cantacuzino, cu vreo trei ani înainte de al doilea mare asediu al Vienei), datorită negustorilor londonezi William Dockwra și Robert Murray, care se pare că s-au inspirat din ideile francezului Jacques Renouard de Villayer.
Tot  bunicul nostru ne spunea că primul timbru propriu-zis a apărut la Londra în 1840 (cu doar nouă ani înainte să se nască el). E vorba de vestitul „One Penny Black” scos de „Postmasterul Angliei”, Sir Rowland Hill. Atunci a fost introdus sistemul prin care transportul era plătit dinainte (prin cumpărarea timbrului) de trimițător, potrivit unui program de prepaid propus cu aproape zece ani înainte de slovenul Lovrenc Košir.
Am fost foarte surprinși să aflăm de la tatăl nostru că după părerea lui succesul timbrelor a fost datorat dezvoltării explozive a căilor ferate începând tot cu anul 1840. Până atunci corespondența și coletele poștale erau transportate de stat sau de companii private (ca celebra companie Turn und Taxis), care utilizau diligențele sau curierii speciali ce foloseau tracțiunea cabalină și ale căror servicii erau plătite de destinatari. Din această cauză, în mintea mea timbrele au fost totdeauna asociate cu trenurile și mai ales cu locomotivele.
Am fost nedumerit, dar și amuzat că primul timbru românesc emis la Iași, în timpul căimăcămiei lui N. Vogoride (1858), s-a numit „Cap de Bour”, căci din lecturile mele știam că în stema Moldovei se afla un cap de zimbru. De ce s-a  făcut această schimbare de specie contraproductivă din toate punctele de vedere?
Tata mi-a atras atenția că emisiunea acestui timbru a fost un act de curaj deoarece la acea dată Principatele Române făceau parte din Imperiul Otoman care interzicea baterea de monede și alte manifestări de autonomie. De altfel, timbrul a și fost retras după câteva luni. Mi-a rămas în minte că istoria poștei române a început cu un gest politic simbolic foarte riscant. Nu știu prin ce minune, tot în 1858, în timpul căimăcămiei lui Ioan A. Cantacuzène, Vasile Sturdza et Anastasie Panu, a fost pusă în circulație o altă ediție de timbre tot „Cap de Bour” care a circulat până în 1862, după Unirea din timpul lui Cuza.  Mai târziu am aflat și de rolul lui Cuza - ajutat de controversatul Cezar Liebrec, directorul general al poștelor și telegrafelor - în istoria începuturilor emisiunilor de timbre poștale românești.
Un alt aspect care m-a impresionat în adolescență e că aceste timbre au început foarte curând să fie colecționate și catalogate, ceea ce este neobișnuit pentru un instrument contabil. Mi s-a povestit că la început timbrele se foloseau ca obiectele de decorare ludică a paravanelor, abajururilor, pachetelor cu cadouri sau cu bomboane, ușilor etc. Apoi - deoarece mulți oameni au instinct de colecționari – timbrele au fost colecționate așa cum oamenii colecționează orice, de la cutii de chibrituri la clopote, de la bastoane la cești, opere de artă sau cărți rare etc. Așa au apărut primele cataloage (prin 1862) și apoi și primele reviste de specialitate și primii mari colecționari. Așa s-au ivit chiar din 1869 primele timbre false care nu au fost realizate pentru a fi folosite în sistemul poștal, ci pentru valoarea lor ca piese de colecție. Ce m-a uimit însă a fost că pentru colecționarii de timbre interesul pentru valoarea artistică sau cea istorică s-a șters aproape complet și valoarea timbrelor a fost proporțională cu raritatea lor, ceea ce curând s-a văzut că nu depinde numai de mărimea emisiunilor. A apărut ceva paradoxal, care este unic în universul colecționarilor   și care m-a șocat la vremea aceea, anume valoarea timbrelor era de multe ori conferită de erorile de confecționare. Filateliștii nu sunt decât puțin interesați de valoarea artistică, ci mai degrabă de aspectele tehnologice pozitive, dar mai ales de cele negative, care le conferă uneori o raritate prețioasă, uneori de milioane de dolari. Chiar și falsurile au valorile lor. Filateliștii sunt adevărați detectivi, vânători de erori și falsuri. De asemenea, mulți dintre ei sunt adevărați investitori și chiar jucători pe piața timbrelor. Ceea ce m-a impresionat era că multe capete încoronate și-au constituit colecții de timbre rămase vestite, ca cele ale țarului Nicolae II, regelui Ferdinand al Bulgariei, regelui Carol II al României, regelui George V al Angliei și regelui Faruk al Egiptului. Mai târziu, am aflat că primul filatelist a fost un zoolog englez, John Edward Gray, care a început prin a cumpăra cinci exemplare din prima emisiune de timbre (Penny Black). Și în România au fost colecționari de seamă. După câte îmi amintesc primul colecționar ar fi fost un domn Butculescu. Am avut un bun prieten, Paul Laptev care a avut o colecție impresionantă pe care urmașii săi au vândut-o la Londra pe o sumă respectabilă. Am început și eu
să-mi fac o colecție. Aceasta fiind la Stolnici, când activiștii comuniști au jefuit conacul (în 1949) și colecția mea a dispărut. De atunci strâng timbre nesistematic și pe criteriile riguroase ale filateliei, ci în funcție de aspectul și conținutul lor imagistic.
Ne-am distrat mult când bunicul ne-a povestit că înainte de denumirea de filatelie (dată de Georges Herpin prin 1864), preocuparea și colecționarea de timbre era numită când timbromanie, când timbrofilie sau chiar timbrologie, ceea ce s-a uitat.
Cu timbrele s-a întâmplat însă ceva neașteptat datorită celor care le-au creat în decursul timpurilor. Este pentru mine aspectul cel mai interesant și care a apărut ca ceva colateral. Timbrele au făcut un salt impresionant din domeniul birocrației, cel al tehnologiei și al speculației financiare în cel al culturii.
Creatorii de timbre au fost preocupați în primul rând de aspectul artistic. Calitatea imaginilor, paleta de culori, frumusețea compoziției grafice au devenit  din ce în ce mai rafinate. Cred că timbrele ar trebui din acest punct de vedere să ocupe un loc mai important în istoria artelor plastice, a gravurii policrome și a fotografiei artistice. Un timbru reușit este după mine o creație artistică.  Aceasta se întâmplă cu toate timbrele emise în ultima vreme de Romfilatelia.
După aceea, cei responsabili de emisiile de timbre au fost preocupați de temele conținutului imagistic. S-a renunțat la monopolul capetelor șefilor de state și s-a lărgit considerabil evantaiul subiectelor editate. E drept că în unele state totalitare timbrul a fost folosit ca instrument de propagandă politică și ideologică.
Însă, timbrul a devenit din fericire un instrument de difuzare a culturii, a culturii adevărate fără de kitsch-urile și ororile pe care le difuzează mass-media. Actuala echipă, condusă de doamna Cristina Popescu, a reușit să facă din timbrele românești nu numai obiecte artistice, dar și purtătoarele unor mesaje culturale interesante și aparținând unor domenii multiple. Astăzi, când cultura  este neglijată (vezi printre altele programele școlare sau cele ale televiziunilor) și batjocorită, Romfilatelia continuă cu competență și dăruire să încerce, prin timbre, să readucă pe scena publică subiecte din cultura românească și cea universală. Am admirat alegerea subiectelor, nu numai tratarea lor. Ceea ce îmi face o deosebită plăcere este că în vremurile noastre de secularizare, doamna Popescu și colaboratorii ei nu se sfiesc să emită timbre care se referă la spiritualitatea noastră, care este de multe ori neglijată, când nu este respinsă.  Grație acestor programe editoriale, Romfilatelia a devenit o instituție de cultură, iar timbrul un vehicul al culturii și spiritualității noastre.
Trebuie să mărturisesc că niciodată nu am fost un filatelist ad literam. Nu am vânat piese rare și scumpe, erori de execuție sau alte variabile. Am căutat timbre frumoase și timbre care transmit un mesaj cultural. De aceea, nu mă consider filatelist, ci iubitor de timbre și admirator al celor care le creează.

Ioan-Aurel Pop

Președintele Academiei Române

Inițiativa Romfilateliei – instituția românească decisă să pună lumea într-un timbru – de a glorifica pecețile domnilor români este menită să înveșnicească zestrea culturii și civilizației românești și să prezinte altfel lumii istoria noastră. Prezentul oamenilor care au trăit în trecut nu se poate reînvia aievea niciodată întocmai, dar se poate cunoaște în profunzime, inclusiv prin simbolurile sale. Un astfel de simbol peren, așezat pe steaguri, pe sigilii, pe cetăți, pe biserici, pe pietre de hotar, pe obiecte de preț, dar și în inimile oamenilor, a fost capul de bour. Câtă vreme acest simbol de țară românească nu moare, nimic nu este pierdut și ca să-i fie garantată nemurirea este nevoie de acțiune. Prezenta acțiune a emisiunii aniversare de față confirmă calitatea Romfilateliei de instituție culturală națională, pusă în serviciul înălțării valorilor românești, într-o lume în care cunoașterea reciprocă a țărilor și popoarelor participante la concertul european devine esențială pentru unitatea și coeziunea continentului nostru. Și ce poate fi mai grăitor pentru specificul românesc decât chipurile celor patru voievozi ctitori de țară, aureolate de capul „hiarei” care stă la temelia descălecatului? Nu ne rămâne, prin urmare, decât să ne înclinăm înaintea admirabilei inițiative și să-i urăm Romfilateliei noi împliniri, întru „creșterea limbii românești și-a patriei cinstire

Mihai Chirica

Primarul Municipiului Iași

Municipiul Iași, precum și eu personal vă purtăm un respect deosebit, apreciindu-vă pe deplin contribuția în planul valorilor umane și artistice precum și interesul manifestat pentru promovarea celor mai semnificative momente și personalități ale României și ale lumii, prin realizarea de materiale și mape filatelice de o deosebită calitate și de înaltă ținută intelectuală.

Fritz Heimbüchler

RDP AIEP AIJP

Capul de Bour al Moldovei la 160 de ani

Primele timbre ale României au împlinit 160 de ani

După cum a susținut renumitul comerciant de timbre Axelrad din New York: "Capul de Bour al Moldovei este ce are Europa mai bun!"  

În perioada 21 iulie - 2 august 1858 au fost emise primele timbre din Europa de Sud-Est în Principatul Moldovei. Uimitor, acest lucru s-a întâmplat chiar înainte de primele timbre ale Imperiului Otoman. Acest lucru s-a datorat situației politice speciale, după Războiul din Crimeea.

Primele timbre românești, așa-numitele „Capete de bour ale Principatului Moldovei” joacă din nou un rol important în lumea internațională a filateliei.

La Expoziția Filatelică Internațională "FINLANDIA 2017", Marele Premiu International decernat unei colecții românești este doar un exemplu pentru această susținere. A fost însă o vreme când Capul de Bour dispăruse din sfera de interes a colecționarilor. Din cauza unor evenimente politice și a celui de-al II-lea Război Mondial colecții importante au părăsit România.

Colecția românească a Regelui Carol al II-lea  nu a mai apărut nici până astăzi, în ciuda cercetărilor intense, dar se presupune că se găsește undeva peste ocean, nedescoperită în vreun seif. Colecția lui Edouard Cohen din București, apoi din Lisabona, a fost dizolvată după moartea acestuia. Colecția bancherului german Baron von Witzleben a fost confiscată de Uniunea Sovietică în 1944-1945, ca pradă de război.

Achiziția unui timbru de 54 de parale din colecția Cohen, amintită și cartea a lui Müller-Mark „Cele mai bune 50 de timbre ale Europei”, m-au condus în anul 1969 la idea de a aduna toate timbrele disponibile de primă ediție din România într-o colecție. Deși acest lucru a presupus decenii de studiu al cataloagelor de licitații și al altor surse, acest efort nu a fost fără rost. De-a lungul anilor s-a dezvoltat o serie de trei cărți cu peste o mie de imagini, care s-a bucurat de succes internațional.

De la apariția volumului de completare Principatul Moldovei, din 2007,  știm destul de exact câte timbre de 27, 54, 81 și 108 de parale au supraviețuit ultimilor 160 ani. De exemplu, știm că dintre cele 709 de exemplare vândute inițial ale timbrului de 81 de parale, extrem de rar, au fost găsite numai 35 de timbre nefolosite și 27 folosite. O bună parte dintre acestea se află în muzeele filatelice ale lumii.

Un grad de raritate similar precum timbrul de 81 de parale îl mai au în Europa numai timbrul Mercur Roșu al Austriei, timbrul de 3 lire al Toscanei și eventual cel de 10 șilingi cu Eduard al VII-lea al Marii Britanii.

Astfel, capetele de bour ale Moldovei se numără printre cele mai rare timbre europene, ba chiar ale lumii.

Fernando Aranaz del Río 

Vicepresedinte Fédération Internationale de Philatélie (FIP) (2006 – 2008)

Filatelia nu înseamnă numai istoria timbrului, ci și istoria, cultura și arta unei țări, așa cum ilustrează și timbrele."

 

Nicolas Sarkozy

Președintele Franței (2007-2012)  Extras din revista Timbres Magazine

Dragi iubitori ai filateliei, eu împart cu voi pasiunea pentru timbre și filatelie. Încă din copilărie am practicat acest hobby, care îți oferă o deschidere către lume, istorie și mari evenimente. [...] Rămân convins că filatelia își va păstra locul său, dacă timbrul își menține utilitatea socială și economică, legată de transportul scrisorii, de frumusețea și raritatea sa.[...] Filatelia reprezintă un hobby și este de asemenea o lume a artiștilor, gravorilor, machetatorilor. Doresc să le transmit un omagiu, pentru faptul că ilustrând subiecte de multe ori abstracte , creează pentru fiecare timbru o operă originală pe o suprafață mică, dând dovadă de un veritabil talent.

Jos Wolff  

Președinte FIP (2006-2010)

Timbrele înfățișează caracteristicile unei țări. Pe timbre se ilustrează personalitățile de marcă ale acesteia, zonele turistice, măreția istoriei și patrimoniul cultural, făcând toate aceste lucruri cunoscute prin prezența timbrelor pe scrisori. Astfel, timbrele sunt o modalitate concretă de publicitate, o fereastră deschisă către întreaga lume. [...] Filatelistul descoperă că pretutindeni, chiar dacă sunt de rase diferite, chiar dacă locuiesc în zone climaterice diferite sau au puncte de vedere distincte, oamenii găsesc în dragostea pentru filatelie o modalitate facilă de înțelegere și prietenie. [...] Pentru moment este doar o viziune, dar va veni vremea când filatelia, la fel ca alte metode testate, va fi folosită pentru predarea istoriei, a geografiei, a faunei, a florei, dar și a multor altor domenii. [...] Ca președinte FIP, doresc să felicit și să mulțumesc Romfilatelia pentru contribuția adusă la dezvoltarea și promovarea filateliei românești și internaționale în decursul timpului.

Wolfgang Maassen

 Președinte al Asociației Internaționale a Jurnaliștilor de Filatelie(2016)

Timbrele românești, în special primele emisiuni ale Principatelor Moldovei (din 1858), dar și României (din 1862), demonstrează această deschidere către noi orizonturi. Și totuși, acesta nu este singurul motiv pentru care sunt atât de populare și de apreciate în întreaga lume. Putem aminti, de exemplu, de prima emisiune Cap de Bour care întruchipează tot ceea ce reprezintă filatelia adevărată: magia pieselor rare și o istorie captivantă. S-au spus atât de multe legende despre aceste timbre de către numeroși autori, iar acestea încă fascinează și astăzi căutătorii din multe țări. Noile emisiuni de timbre românești sunt de asemenea remarcabile. Ca o oglindă a țării, a societății și a varietății culturale, aceste timbre merită să fie văzute și colecționate.

Academician Bogdan C. SIMIONESCU

Vicepreședintele Academiei Române

Cu admirație și prețuire pentru tot ce faceți pentru astăzi și pentru viitor.

Gheorghe Tudor

Filatelist de trecu' anii (1928-2020)

O vizită plăcută la Romfilatelia unde avem un colectiv deosebit și care creează valori și cultură generală filateliștilor actuali și celor viitori.

Cu respect și urări de noi realizări în domeniul filateliei, în special cu La cei 90 de ani, am fost martor și autor a circa 50 de lucrări dedicate filateliei românești.

Răzvan Theodorescu

Vicepreședintele Academiei Române

Romfilatelia a devenit o efigie culturală a României de ieri și de astăzi. Cultura, justa viziune enciclopedică fac parte din inventarul spiritual al acestei instituții naționale pe care doamna Cristina Popescu și distinșii săi colaboratori o ilustrează cu asupra de măsură.

Ionel Valentin Vlad (1943-2017)

Presedintele Academiei Romane (2014-2018)

Cu cea mai mare admirație, considerație și urări de bine.

Mihai Covaliu

Președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român

Pentru Romfilatelia , un gând bun pentru noul an și cea mai sinceră apreciere pentru profesionalism și dedicație în promovarea valorilor românești, atât pe plan intern cât și extern.

Cu admirație,

Mihai Covaliu

Președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român

Excelenţa Sa Miguel Maury Buendía

Nunțiul Apostolic în România și Republica Moldova

Cu un sentiment de recunoștință pentru munca depusă până acum și cu cele mai bune urări pentru ce va urma în promovarea valorilor umane și creștine, cu ocazia primei vizite la Romfilatelia.

Marian Drăgulescu

Campion Olimpic

Cu respect pentru Romfilatelia și mă bucur că promovați valorile românești! Vă doresc mult succes și la mulți, mulți, mulți ani!

Jean-François Logette

 Președintele Clubului Filatelic Internațional

Am fost impresionat de această superbă vizită la Romfilatelia, dar și de calitatea și excelența timbrelor emise.

Ioan Holender

Dirijor

Stimată doamnă Cristina Popescu, sunt profund impresionat și entuziasmat de ceea ce ați realizat aici ! casa asta este un templu al Artei și Culturii și a tot ce-i bun in țara noastră !

Cu respect,

Ioan Holender

Dirijor

Conf. Dr. Paulina Popoiu

Manager Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”

Cu cea mai mare admirație și prețuire pentru minunile văzute astăzi și pentru munca celor care le-au dat viață !

Mihai Șora

Filosof și eseist roman

Covârșit de ani îmi depun aici semnătura.

Emil Constantinescu

 Președintele României (1996-2000)

În semn de profundă apreciere!

Ion Caramitru

Director Teatrul Naţional din Bucureşti

Păstrez încă din copilărie timbre din care am aflat și învățat multe. De câțiva ani buni Romfilatelia completeză golurile din imaginția noastră cu colecții uluitoare. Le urmăresc cu bucurie și recunoștiință pentru unicitatea și frumusețea lor. Succes veșnic!

Alteța Sa Regala Radu Principe al României

Vă felicit pentru aportul unic pe care îl aduceți prestigiului și identității Statului Român, cu mijloacele artei, ale creativității. Cu Memoriu și discernământ, cu rigoare istorică și cu simț al datoriei.

 

Academician Ionel Haiduc

Președintele Academiei Române (1998-2000)

Pentru un colecționar o vizită la Romfilatelia este un adevărat eveniment.Plăcut și instructiv !

Poate fi ciudată pasiunea pentru timbre a unui slujitor al științei, dar istoria științei poate fi splendid ilustrată in timbre. In cazul meu chimia.

Mulțumesc pentru invitație și pentru o după masă plăcută și instructivă.

Felicitări sincere pentru tot ce face Romfilatelia ! Mult succes in continuare !

Mugur Isărescu

Guvernatorul Băncii Naționale a României

Felicitări din toată inima !

O superbă reconstituire a istoriei și Culturii. Vă doresc puterea să rămâneți conștiința vie a trecerii prin timp.

Napoleon Pop

Consilier Guvernator, Banca Naționala a României

Felicitări pentru senzația că și noi, românii, suntem ceva, știm să facem ceva și cu aceasta echipă nu puteam  fi mai bine reprezentați în lume.

Arhim. Ciprian Gradinaru

Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului (2013)

Felicitări oamenilor minunați din această frumoasă instituție. Cu prețuire și binecuvântări

Adrian Stoica

Vicepreședinte de onoare al Federației Române de Gimnastică

Sentimente de mândrie - este ceea ce simțim admirând munca Dumneavostră fără egal.

Cu stimă și apreciere

Adrian Stoica

Vicepreședinte de onoare al Federației Române de Gimnastică

Iolanda Balaș Soter

Multiplă campioană olimpică Doamna Atletismului Românesc(1936-2016)

Felicitări pentru noua piesă filatelică cu tematică sport.

Cu multumiri

Iolanda Balaș Soter

Multiplă campioană olimpică Doamna Atletismului Românesc

(1936-2016)

Ivan Patzaichin

Multiplu campion olimpic

Felicitări si mulțumiri pentru acest moment deosebit din viața mea.

Elisabeta Lipă

Multiplă campioană olimpică

Mulțumesc Romfilatelia pentru cel mai minunat dar pe care mi l-a oferit cineva !

 

Ilie Năstase

Primul Nr 1 Mondial ATP

Pentru Romfilatelia

Cu cele mai alese sentimente și mii de mulțumiri pentru timbrul realizat cu numele meu.

Virginia Ruzici

Campioana Roland Garros 1978

Acea finală a fost o reușită extraordinară. Contează să câștigi titlul și să rămână scris numele tău acolo, pe peretele terenului central de la Roland Garros. Mulțumesc Romfilatelia pentru această distinsă onoare.

Narcisa Lecușanu, membru în Comitetul Executiv al Federației Internaționale de Handbal

 

Cristinei Popescu și echipei Romfilatelia cu mulțumiri și prețuire.

Mult succes în toate proiectele ce vor urma!

07.02.2023

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search