Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
PLIANT ABONAMENT

ZIUA MONDIALÃ A SINDROMULUI DOWN

Sind_Down_M În dorinţa de a promova respectul şi grija pentru persoanele cu Sindrom Down, Romfilatelia introduce în circulaţie emisiunea de mãrci poştale Ziua Mondialã a Sindromului Down.
Acest proiect reprezintã o premierã filatelicã, fiind pentru prima oarã când aceastã tematicã face subiectul unei emisiuni de mãrci poştale.
Sindromul Down este o boalã geneticã cromozomialã ce afecteazã aproximativ unul din o mie de copii. Se presupune cã au existat dintotdeauna persoane cu acest sindrom.
Cel care a descris sindromul pentru prima oarã, în anul 1866, a fost medicul britanic John Langdon Down.
În 1959, pediatrul şi geneticianul francez Jérôme Lejeune a descoperit cã Sindromul Down era cauzat de prezenţa unui cromozom 21 suplimentar, rezultând astfel un numãr de 47 de cromozomi, faţã de 46, cât are un om în mod normal. Astfel, perechea de cromozomi 21 conţine unul în plus. Din aceastã cauzã, Sindromul este cunoscut şi sub denumirea de trisomia 21 sau mongolism.
Gradul de dizabilitate diferã de la o persoanã la alta şi este greu de apreciat, în momentul naşterii, cum va evolua manifestarea acestei boli în viitor.
Persoanele cu Sindrom Down au trãsãturi fizice şi caracteristici distincte şi, deşi Sindromul Down este permanent, majoritatea celor afectaţi, beneficiind de o îngrijire adecvatã, pot duce o viaţã normalã şi activã.
Asociaţia Syndrome Down a organizat la Singapore pe 21 martie 2006, primele acţiuni care au atras atenţia asupra importanţei înţelegerii corecte a acestui sindrom. Simultan, evenimente similare au fost organizate la Geneva. 21 martie a fost, ulterior, declaratã oficial Ziua Mondialã a Sindromului Down.
Din anul 2008, Ziua Mondialã a Sindromului Down este recunoscutã şi de Organizaţia Mondialã a Sãnãtãţii, instituţie specializatã a Organizaţiei Naţiunilor Unite în domeniul sãnãtãţii.
Din 2006, în fiecare an, în tot mai multe ţãri de pe toate continentele, au loc pe 21 martie, acţiuni menite sã conştientizeze publicul cu privire la Sindromul Down şi sã determine înţelegerea problemelor legate de acesta.
Totodatã, prin aceste evenimente se încearcã o mobilizare a celorlalţi în a recunoaşte demnitatea şi drepturile, inclusiv cel la bunãstare, ale persoanelor cu Sindrom Down.

Aducem mulţumiri Ministerului Sãnãtãţii, Institutului Naţional de Sãnãtate Publicã şi Down Syndrome International (DSI) pentru consultanţa documentarã acordatã la realizarea acestei emisiuni de mãrci poştale.

Data Aparitie:2011-03-14

Sind_Down_box

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search