Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

ZIUA MONDIALĂ A MEDIULUI

Ziua Mondială a Mediului, aniversată în fiecare an în ziua de 5 iunie, înscrie pentru anul 2023, un slogan bine definit și anume: „Învinge poluarea cu plastic” (Beat Plastic Pollution).
Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor derulează, la nivel național, o amplă campanie de informare și educare „Reciclăm în România”. Aceasta își propune să responsabilizeze populația cu privire la gestionarea și colectarea separată a deșeurilor.
Obiectivul principal urmărește să ofere generațiilor următoare un model de bună purtare și responsabilitate cu privire la ziua de mâine. Ne dorim o țară curată, cu oameni responsabili și implicați activ în respectarea unui stil de viață trăită după regulile ecologice ale planetei.
Resursele naturale sunt limitate iar modul în care le gestionăm ne afectează viitorul. Studiile arată că mai mult de jumătate dintre români nu colectează separat deșeurile în propriile gospodării, fără a conștientiza impactul negativ asupra mediului. Asumarea unui comportament responsabil privitor la mediul înconjurător este esențială pentru a evita consecințe precum: creșterea nivelului de poluare, afectarea stării de sănătate, distrugerea habitatului natural, creșterea costurilor de producție.
Printre îndemnurile regăsite în Campania „Reciclăm în România!” inițiată de Ministerul Mediului, menționăm:
„Informează-te cu privire la impactul pe care acțiunile noastre îl au asupra mediului înconjurător!
Colectează separat și cu grijă pentru natură!
Vorbește cu prietenii și vecinii despre importanța acestui lucru și, dacă este cazul, solicită autorităților locale să sprijine acest demers!”
Astfel, prin acțiunile tale, vei contribui la:
Reintroducerea deșeurilor în circuitul economic
Managementul inteligent al deșeurilor în gospodărie
Protejarea mediului și asigurarea unui viitor sustenabil
Romfilatelia se alătură acestor deziderate menite să promoveze responsabilitatea privind protejarea mediului, prin tematica emisiunii de mărci poștale Ziua Mondială a Mediului, ce va fi introdusă în circulație începând de vineri, 9 iunie a.c.
Imaginile ilustrate pe timbrul emisiunii cu valoarea nominală de 11 lei și pe plicul „prima zi” redau vizual elemente grafice sugestive, ce trag un semnal de alarmă cu privire la problemele de mediu și, în special la cele legate de poluare, care afectează atât viața oamenilor, cât și habitatul natural, punând în pericol viața animalelor, dispariția multor specii.
Acțiunile excesive ale oamenilor – redate pe timbru prin simboluri precum poluarea datorată arderilor combustibililor fosili în termocentrale și furnale, autostrăzilor, tunelelor, drujbelor care pun la pământ pădurile – pot duce la dezechilibre în ecosistemele naturale, cu efecte negative și ireversibile pentru viața pe planeta Pământ.
Grafica plicului „prima zi” a emisiunii ilustrează, de asemenea, restrângerea zonelor naturale sub forma simbolică a unei insule cu suprafața descrescândă în care animale din diverse habitate încearcă să-și găsească salvarea.

Romfilatelia mulțumește reprezentanților Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor pentru sprijinul documentar acordat la realizarea acestei emisiunii de mărci poștale.

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search