Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

ZIUA MĂRCII POȘTALE ROMÂNEȘTI. EVENIMENTE.MUZEUL MILITAR NAȚIONAL „REGELE FERDINAND I”, 100 DE ANI

Romfilatelia pune la dispoziţia publicului larg şi a colecţionarilor pasionaţi, emisiunea de mărci poștale prezentată sub titlul generic Ziua Mărcii Poştale Românești. Evenimente. Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I”, 100 de ani, care va fi introdusă în circulaţie vineri, 14 iulie a.c.

Ziua Mărcii Poștale Românești – 2023 evidențiază în imaginile mărcilor poștale mai multe evenimente legate de istorie și filatelie: Alături de împlinirea a 165 de ani de la apariția primului timbru românesc, „Cap de bour”, emisiunea filatelică dedicată sărbătorii mărcii poștale adaugă Centenarul Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I”. Completând grafica celor patru timbre, se regăsesc imagini ale unor mărci poștale vechi, premiere filatelice: prima efigie reprodusă pe timbre (Alexandru Ioan Cuza, 1864), prima inscripționare ROMÂNIA pe mărcile poștale (1872), primele mărci poștale Ferdinand I (1919) și unica emisiune aniversară Ferdinand I (60 de ani, 1926).

Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I” reprezintă materializarea strădaniei depuse de-a lungul a zeci de ani de personalități marcante ale elitei românești începând cu Alexandru Ioan Cuza, Vasile Pârvan, Nicolae Iorga, Radu R. Rosetti, Constantin Ștefănescu Amza și încheind cu Regele Ferdinand I, care în anul 1923 a decis prin Înalt Decret Regal înființarea Muzeului Militar Național ca instituție de sine stătătoare.

În 1906, în urma organizării la București a Marii Expoziții Naționale, prilejuite de aniversarea a 40 de ani de domnie a Regelui Carol I, s-a construit în Parcul Carol (fost Libertății), un ansamblu arhitectural menit să găzduiască expozițiile și evenimentele omagiale care urmau să se desfășoare. Cu acest prilej, obiectele ce aveau caracter militar s-au constituit într-o parte distinctă a expoziției, secțiunea militară, bucurându-se de mare interes în rândul publicului.

În anul 1924, la Palatul Artelor, muzeul se deschidea publicului oferind spre vizitare 17 săli și 8 galerii care prezentau istoria militară a românilor până în 1922. Din 1925 și până la declanșarea celui de-al Doilea Război Mondial în patrimoniul muzeului au fost incluse obiecte provenite de la Pirotehnica armatei, Depozitul de armament Târgoviște, Depozitul de armament Sibiu, dar și din achiziții și donații particulare. Între acestea, un loc special îl aveau donațiile guvernelor statelor cu care România fusese aliată în timpul războiului: belgian (1925), francez (1927), italian (1928), britanic (1928), cehoslovac (1928), care au pus la dispoziția Muzeului Militar Național o serie de piese din dotarea armatelor țărilor respective. Acestea au avut loc în contextul preconizării deschiderii în cadrul muzeului a unei săli a aliaților României din Primul Război Mondial.

După ce a funcționat în mai multe sedii, fosta cazarmă a Regimentului IV Ilfov, devine gazda patrimoniului muzeului militar, redeschis pentru public în luna octombrie 1988. Din anul 2006, preluând numele celui care a promulgat actul său de fondare, muzeul devine Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I”.

Alături de mărcile poștale care prezintă momente ale istoriei filatelice, imaginile celor patru timbre care alcătuiesc emisiunea dedicată Centenarului muzeului, reproduc arhitectura construcțiilor celor mai importante: primul sediu din Parcul Carol și cel actual ilustrate pe timbrele cu valorile nominale de 1,40 Lei, respectiv 19,50 Lei și imaginile a două exponate din patrimoniul muzeal: Ceasul lui Alexandru Ioan Cuza și un detaliu al unei cromolitografii cu imaginea Regelui Carol I pe câmpul de luptă al Războiului de Independență din anul 1877 reproduse pe timbrele cu valorile nominale 2,30 Lei, respectiv 2,90 Lei.

Romfilatelia multumește reprezentanților Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I” și Bibliotecii Academiei Române pentru frumoasa colaborare în cadrul acestei emisiuni de mărci poștale.

Albumul filatelic este realizat în tiraj limitat de 268 exemplare și este echipat cu blocul filatelic special de patru timbre nedantelate al emisiunii Ziua Mărcii Poştale Româneşti. Evenimente. Muzeul Miliitar Național „Regele Ferdinand I”, 100 de ani, având două ștampile „prima zi” aplicate în clar, în folio aur, precum și blocul filatelic aniversar introdus în circulație cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la prima Expoziție Filatelică Română, având imprimat cu folio aur textul 165 Ani – Primul timbru „Cap de Bour”. Cele două piese filatelice sunt numerotate de la 001 la 268.

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search