Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

ZIUA MÃRCII POȘTALE ROMÂNEȘTI / 125 de ani – Institutul Național „Victor Babeş“

image description

În urmã cu 125 ani, pe 28 aprilie 1887, a fost înfiinţat la Bucureşti Institutul de Patologie şi Bacteriologie, care poartã astãzi numele fondatorului sãu, profesorul Victor Babeş. Este cel mai vechi institut de cercetare ştiinţificã din România, în avangarda cercetãrii în domeniul patologiei umane şi al ştiinţelor biomedicale la nivel naţional şi internaţional.

Institutul a fost conceput iniţial ca o şcoalã practicã superioarã pentru personalul din domeniul sanitar şi ca un institut medical complex, dupã modelul Institutului Pasteur de la Paris, cu secţii de anatomie patologicã, bacteriologie, vaccinare antirabicã, patologie veterinarã, serologie şi chimie. În timp, o parte dintre aceste domenii de activitate au fost preluate de Institutul Cantacuzino, Institutul de Igienã şi Sãnãtate Publicã, Institutul de Virusologie, Institutul Pasteur din Bucureşti. Institutul funcţioneazã din anul 1899 pânã în prezent într-o clãdire monumentalã de pe malul Dâmboviţei.

Întreaga istorie a Institutului este strâns legatã de activitatea fondatorului sãu, profesorul Victor Babeş (1854-1926), membru al Academiei Române, al Academiei de Medicinã din Paris şi al Comitetului Internaţional pentru Combaterea Leprei.

Profesorul Babeş a fost distins cu premii academice, de cãtre Academia de Știinţe din Paris, cu premiul „Montyon“, în 1886 şi 1924, şi premiul „Breant“ în 1913 şi a fost Cavaler al Legiunii de Onoare (Franţa).

Savantul român a fost unul dintre creatorii microbiologiei moderne şi a avut contribuţii esenţiale în studiul turbãrii, leprei, difteriei, tuberculozei, pelagrei, malariei etc. Profesorul Babeş a descoperit corpusculii virotici din celulele creierului animalelor turbate („corpusculii Babeş – Negri“) şi peste 50 de germeni patogeni. În memoria sa, au fost denumiţi „babeşii“, agenţii patogeni care provoacã unele boli la animale (babesioze).

Profesorul Babeş a inventat o metodã originalã, de imunizare antirabicã (1888).

Ca director al Institutului, profesorul Babeş a abordat problemele medico-sociale stringente ale acelor vremuri. În anul 1888 a înfiinţat, în Bucureşti al doilea centru de vaccinare antirabicã din lume, dupã cel înfiinţat de Louis Pasteur la Paris. În anul 1913 a contribuit la combaterea epidemiei de holerã din Bulgaria, prin prepararea şi utilizarea unui vaccin. A contribuit la organizarea sistemului sanitar din România şi a preconizat înfiinţarea unui Minister al Sãnãtãţii.

Împreunã cu savantul francez André-Victor Cornil, profesorul Victor Babeş a elaborat în anul 1885 primul tratat de bacteriologie din lume „Les bacteries et leur rôle dans l’anatomie et l’histologie pathologiques de maladie infectieuse“.

Profesorul Babeş a pus bazele unor publicaţii ştiinţifice valoroase, cum ar fi „Analele Institutului de Patologie şi Bacteriologie“ (1889), „România Medicalã“ (1893) şi „Archives des Sciences Medicales“ (1895).

Profesorul Babeş a înfiinţat în anul 1900, la Bucureşti, Societatea Anatomicã dând un impuls studiilor anatomo-patologice din ţara noastrã, a cãrei tradiţie este pãstratã vie în Secţia de Patologie a institutului.

În prezent, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Domeniul Patologiei şi Știinţelor Biomedicale „Victor Babeş“ îmbinã armonios istoria cu cele mai noi cuceriri tehnologice. Institutul este organizat în 3 secţii – patologie, imunologie, medicinã celularã şi molecularã, în care se desfãşoarã o intensã activitate de cercetare fundamentalã şi aplicativã în domeniul patologiei umane şi al terapiei, ale cãrei rezultate sunt translatate cãtre centrul de diagnostic şi cãtre clinicile partenere. Institutul este un pol de excelenţã în studiul ţesutului conjunctiv şi al unui nou tip de celule, telocitele.

În plus, institutul este implicat în instruirea specialiştilor în domeniile mai sus menţionate şi al tehnologiilor de vârf utilizate în diagnosticul cancerului, bolilor neurodegenerative,cardiovasculare, al disfuncţiilor imune etc.

Cu ocazia aniversãrii a 125 de ani de la înfiinţarea Institutului „Victor Babeş“, Romfilatelia introduce în circulaţie emisiunea de mãrci poştale Ziua Mãrcii Poştale Româneşti, 125 de ani – Institutul Naţional „Victor Babeş“ alcãtuitã din douã mãrci poştale pe care sunt ilustrate clãdirea Institutului şi figura savantului Victor Babeş.

 

Aducem mulţumiri Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Domeniul Patologiei şi Știinţelor Biomedicale „Victor Babeş“ şi Muzeului Memorial „Prof. Dr. Victor Babeş“ (Muzeul Municipiului Bucureşti) pentru consultanţa documentarã acordatã la realizarea acestei emisiuni de mãrci poştale.

Data Aparitie:2012-07-16

zmpr_2012_box

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search