Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

ZIUA INTERNAȚIONALĂ A PĂSĂRILOR

Romfilatelia adaugă la tematica dedicată „Faunei” o nouă emisiune de mărci poştale dedicată păsărilor de pe întreg mapamondul intitulată „Ziua internațională a păsărilor”, ce va fi introdusă în circulaţie miercuri, 5 aprilie a.c.

Cea mai veche sărbătoare din Calendarul Protecției Mediului, care datează din 1 aprilie 1906. În cadrul programului UNESCO este înscrisă la capitolul intitulat „Omul și biosfera”. În România sărbătoarea a fost promovată în perioada interbelică, mai ales în timpul domniei lui Carol al II-lea, în cadrul organizat de școli. Elevii realizau, în timpul iernii, cuiburi artizanale pentru păsări, pe care le amplasau primăvara în copaci și în zonele în care cuibăreau păsările migratoare.

La inițiativa Societății Ornitologice Române, această Zi a Păsărilor a revenit în calendarul Protecției Mediului, începând cu luna martie a anului 1994. Ziua de 1 Aprilie a devenit apoi o zi la care s-au mai adăugat în unele județe și alte noi definiții ca „Ziua Păsărilor în natură” sau „Să iubim natura” etc.

Cu zborul, trilurile și frumusețea lor, păsările ne încântă și ne inspiră. Acestea sunt cunoscute și apreciate ca adevărați sanitari ai pădurilor drept cultivatori anonimi care împrăștie semințe, se manifestă ca adevărate atracții turistice și mai ales ne dau și nenumărate lecții de viață. Cunoaștem expresia arhicunoscută „se iubesc ca doi porumbei”, sau preocuparea pinguinilor care își cresc puii în adevărate „grădinițe” organizate și funcționabile sub supravegherea atentă și exigentă a adulților. Pițigoiul albastru își aduce în cuib levănțică și mentă pentru a crea o ambianță parfumată, puii de corb își ajută și își hrănesc părinții când aceștia îmbătrânesc. Exemplele însă sunt cu mult mai numeroase.

Trilul și frumusețea cântecului păsărilor se regăsesc în partiturile compozitorilor, vezi cunoscuta „Ciocârlie” inclusă de George Enescu în Rapsodia Română. Zborul păsărilor a inspirat creația unor mari artiști. Edificator este cazul marelui Brâncuși: „Spre imensitatea văzduhului, aceasta este Pasărea mea. Copil fiind, am visat întotdeauna că aș fi vroit să zbor printre arbori, spre ceruri. De 45 de ani port nostalgia visului acestuia și continuu să creez Păsări măiestre. Eu nu doresc să reprezint o pasăre, ci să exprim însușirea în sine, spiritul ei: zborul, elanul…”

Emisiunea filatelică, alcătuită din patru timbre, un plic „prima zi” și un set de cărți poștale maxime pentru pasionații de filatelie, ilustrează, în ipostaze inedite, emoționante, următoarele specii:

Porumbelul de stâncăColumba livia (Gmelin, 1789), reprezentat pe timbrul cu valoarea nominală de 2,90 lei;

Cinteza curcubeuChloebia gouldiae (Gould, 1844), redată pe timbrul cu valoarea de 3 lei;

Pasărea cioc-larg „roşu cu negru”Cymbirhynchus macrorhynchos (Gmelin, 1788), reprodus pe timbrul cu valoarea de 4,30 lei;

Pinguinul imperial (tată de familie) – Aptenodytes forsteri (Gray, 1844), ilustrat pe timbrul cu valoarea nominală de 11 lei.

Toate aceste reprezentări grafice prezintă convingător motivul pentru care trebuie să îngrijim fauna păsărilor și frumusețea speciilor ilustrate în curcubeul culorilor mărcilor poștale.

Romfilatelia mulțumește reprezentanților Muzeului Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” din București, pentru sprijinul documentar acordat la realizarea acestei emisiuni de mărci poștale.

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search