Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

ZIUA INTERNAȚIONALÃ A NONVIOLENȚEI

Nonviolenta_M Organizaţia Naţiunilor Unite a adoptat rezoluţia privind instituirea Zilei Internaţionale a Nonviolenţei a cãrei datã a fost stabilitã pentru 2 octombrie a fiecãrui an.
Pentru a marca desfãşurarea manifestãrilor dedicate acestei zile, Romfilatelia introduce în circulaţie emisiunea filatelicã tematicã „Ziua Internaţionalã a Nonviolenţei“.
În promovarea unei atitudini ferme care sã susţinã nonviolenţa între ţãri şi oameni, între confesiunile religioase sau grupãri politice, un rol de frunte l-a avut Mahatma Gandhi, apãrãtor de seamã al religiei şi naţiunii indiene, luptãtor tenace pentru eliminarea la nivel mondial a discriminãrii rasiale şi a violenţei, sub toate formele ei de manifestare.
Cu ocazia Zilei Internaţionale a Nonviolenţei, pe 2 octombrie, ziua de naştere a lui Mahatma Gandhi, în programul manifestãrilor a fost inclus Marşul Mondial pentru Pace şi Nonviolenţã.
Marşul Mondial are ca punct de plecare Noua Zeelandã şi se va încheia, pe 2 ianuarie 2010, în Anzii Argentinieni.
Vor fi strãbãtute trasee ce trec prin teritoriile a peste 90 de ţãri, participanţii la marş fiind prezenţi în peste 100 de oraşe din cele 5 continente. Cei aproximativ 160 000 de km vor fi strãbãtuţi pe uscat, pe apã şi pe calea aerului. Vor fi traversate toate tipurile de climã şi anotimpuri, de la iarna siberianã la vara toridã din zonele tropicale şi deşertice.
Scopul acestui Marş este, pe de o parte, de a denunţa pericolul mondial pe care îl reprezintã escaladarea violenţei şi pentru a face auzit glasul a milioane de oameni care sunt împotriva rãzboiului şi a cursei pentru înarmare, iar pe de altã parte, de a evidenţia multiplele forme de violenţã (economicã, rasialã, religioasã, sexualã) şi pentru a crea o conştiinţã globalã care sã instaureze o pace adevãratã şi o repulsie generalã în faţa oricãrei forme de violenţã.
Marşul va încheia, de fapt, seria manifestãrilor care s-au desfãşurat în întreaga lume în intervalul 2001-2010, declarat Deceniul internaţional pentru o culturã a pãcii şi a nonviolenţei.

Data Aparitie:2009-10-06

Nonviolenta_box_rom

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search