Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

ZIUA INTERNAȚIONALĂ A DUNĂRII

În fiecare an, pe 29 iunie, sub auspiciile Comisiei Internaţionale pentru Protecţia Fluviului Dunărea (ICPDR), este sărbătorită Ziua Internațională a Dunării. Această zi a fost stabilită ca urmare a semnării Convenţiei privind cooperarea pentru protecţia şi utilizarea durabilă a fluviului Dunărea, în cadrul unei întâlniri care a avut loc pe 29 iunie 1994, la Sofia (Bulgaria). Manifestări dedicate Zilei Dunării se desfăşoară în toate statele dunărene, pentru a marca dorinţa comună a acestora de a-şi uni forţele în sprijinul protejării unuia dintre cele mai importante fluvii din Europa.

România deţine în acest an, preşedinţia Comisiei Internaționale pentru Protecția Fluviului Dunărea (ICPDR), iar poziţia țării noastre în bazinul Dunării este una extrem de importantă pentru protejarea biodiversităţii şi a mediului înconjurător.

Cu ocazia acestui eveniment, Romfilatelia va introduce în circulație miercuri, 29 iunie a.c., emisiunea de mărci poștale Ziua Internațională a Dunării.

Emisiunea, alcătuită din patru mărci poștale, patru minicoli și două plicuri prima zi, în componenţa căreia și în contextul biodiversității fiind ilustrate, alături de frumoase peisaje cu nuferi, următoarele specii din fauna dunăreană: lăstunul de mal, lopătarul, vidra și pârșul de alun.

Lăstunul de mal (Riparia riparia), ilustrat pe timbrul cu valoarea nominală de 4 Lei, este cea mai mică specie de rândunică, întâlnită și în bazinul Dunării. Această pasăre cuibăreşte în colonii ce cuprind un număr variabil de indivizi, cuiburile fiind amenajate la capătul unor galerii săpate în pereții verticali ai malurilor din lunca Dunării.

Lopătarul (Platalea leucorodia), redat pe timbrul cu valoarea nominală de 6,50 Lei, este o pasăre mare, rară, frumoasă, cu o “găteală” ce atrage în mod firesc admirația omului. Lopătarul este declarat monument al naturii și ocrotit prin lege. Este o pasăre migratoare și vine în România în a doua jumătate a lunii aprilie și pleacă în septembrie, spre locurile de iernat din Africa de Nord. Este întâlnit în Delta Dunării.

Vidra (Lutra lutra), care este ilustrată pe timbrul cu valoarea nominală de 10 Lei, trăieşte într-o mare varietate de habitate acvatice din zonele joase, până în zona montană. Este un mamifer carnivor, semi-acvatic, care se hrăneşte, îndeosebi cu peşti. Vidrele sunt mai active noaptea, dar în zonele liniştite pot fi observate şi în timpul zilei.

Pârșul de alun (Muscardinus avellanarius) este ilustrat pe timbrul cu valoarea nominală de 10,50 Lei. Apropiat de dimensiunile unui şoarece de casă, pârșul de alun este un cățărător şi un săritor excelent. Hrănindu-se mai ales în copaci, are o alimentație diversificată constând în flori, larve şi ouă de păsări primăvara şi vara, semințe, boabe, fructe şi nuci toamna. Este întâlnit în pădurile vechi de-a lungul Dunării, în păduri mixte, în tufișuri de aluni.

Romfilatelia mulțumește Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor și Muzeului Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, pentru sprijinul documentar acordat la realizarea acestei emisiuni de mărci poștale.

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search