Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

ZIUA INTERNAȚIONALÃ A COPILULUI

image description

Ziua Copilului a fost menţionatã pentru prima oarã la Geneva în cadrul Conferinţei Mondiale pentru Protejarea şi Bunãstarea Copiilor, în august 1925, la care 54 de reprezentanţi din diferite ţãri, au adoptat Declaraţia pentru Protecţia Copilului. Dupã aceastã conferinţã, multe guverne au declarat „Ziua Copilului“ ca zi de sãrbãtoare.

În anul 1954 Fondul Internaţional pentru Urgenţe ale Copiilor al Naţiunilor Unite (UNICEF) a emis o recomandare care prevedea faptul cã fiecare stat sã dispunã de o zi la aşa-numita „Ziua Copilului“ (Universal Children’s Day).

În China, SUA, Bulgaria, Germania, Polonia, Ziua Internaţionalã a Copilului se aniverseazã pe 1 Iunie, dar în alte ţãri, cum ar fi de pildã Australia şi Argentina, aceastã zi se sãrbãtoreşte în prima duminicã a lunii iulie şi respectiv în a doua duminicã a lunii august.

În România, Ziua Internaţionalã a Copilului se sãrbãtoreşte în data de 1 Iunie, prilej cu care, anul acesta, Romfilatelia introduce în circulaţie emisiunea de mãrci poştale dedicatã acestui eveniment.

 

…din gândurile unui copil inocent…

 

Dacã ar fi din nou 1 Iunie pentru mine, m-aş bucura de viaţã, de zâmbetul copiilor din jurul meu, de râsetele şi joaca lor din parc. Mi-e dor de gãletuşele umplute cu nisip pentru a construi castele ori bizare forme de animale. M-aş da din nou în leagãne şi tobogane care altãdatã nici nu existau.

Aş vrea ca din nou sã-mi ţin bunicii de mânã şi sã le ascult poveţele. M-aş duce la grãdiniţã sã-mi fac prieteni şi sã ne jucãm cu beţişoare colorate, sã fac castele din cuburi de lemn.

Mi-ar plãcea iar ca educatoarea sã ne înveţe sã recitãm poezii, sã cântãm sau sã numãrãm.

Mi-e dor sã fac din nou boacãnele copilãriei, sã zburd cu mingea, sã mã joc „leapşa“ ori „de-a v-aţi ascunselea“.

Aş vrea sã fiu copilul cu mintea de acum. Sã schimb lumea, sã o fac mai bunã şi sã ştie cã zâmbetul nostru va fi de-a pururea cel mai curat din lume.

Dacã ar fi din nou 1 Iunie pentru mine, aş vrea sã-i facem pe cei mari sã renunţe la rãutate, la dorinţa de a aduce durere în lume şi de a ne dãrui o pãrticicã din bunãstarea lor, pentru a nu uita cã noi suntem viitorul!

Copilul tãu, copiii noştri, vor fi copiii care ne vor mulţumi cã i-am cãlãuzit prin viaţã şi le-am dat şansa sã devinã la rândul lor pãrinţi.

Și toate aceste gânduri mi-au venit deoarece o clipã am crezut cã sunt copilul unui alt 1 Iunie…

Dar 1 Iunie mai înseamnã ceva, ceva ce nu trebuie uitat şi anume cã aceastã zi ne poate reda speranţa pentru un viitor mai bun, iar cã zâmbetul unui copil poate schimba lumea!

 

Ilustraţia timbrului este un memento al universului magic al copiilor, univers, care cu ocazia Zilei Internaţionale a Copilului se armonizeazã cu universul filatelic al timbrelor promovând valori precum miracolul naşterii, dragostea, puritatea, inocenţa şi fericirea tuturor copiilor.

Data Aparitie:2012-06-01

ziua_cop_box

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search