Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

UNIVERSITATEA NAȚIONALĂ DE EDUCAȚIE FIZICĂ ȘI SPORT DIN BUCUREȘTI, 100 DE ANI

Pentru a omagia o instituție de învățământ etalon pentru sportul românesc, Romfilatelia introduce în circulație vineri, 16 iunie 2023, emisiunea de mărci poștale Universitatea Națională de Educație Fizică și Sport din București, 100 de ani, alcătuită din un timbru și o coliță dantelată.
Pe timbrul emisiunii cu valoarea nominală de 2,90 lei sunt redate elemente grafice care reproduc poarta monumentală a Universității, laurii învingătorilor și flacăra ce simbolizează cunoașterea.
În compoziția grafică a coliței dantelate având timbrul cu valoarea nominală de 34 lei este ilustrat bustul Regelui Ferdinand I, semnatarul Legii pentru Educație Fizică, alături de un facsimil din textul Legii. În perforul timbrului coliței este redată sigla aniversară a UNEFS.
Pe imaginea plicului prima zi a emisiunii este reprodus portretul Generalului Prof. Virgil Bădulescu, Primul Director al Institutului Național de Educație Fizică (INEF), iar timbrului îi sunt asociate în partea superioară a plicului, imagini cu locații UNEFS – ONEF-Plaja, Cabană în Parâng, iarna și silueta unui alergător pe fundal cu sinusiodă, redând dinamica.
În urmă cu 100 de ani, Legea pentru Educaţie Fizică, promulgată la data de 15 iunie 1923 şi publicată în Monitorul Oficial nr. 59, din 17 iunie 1923, menționa înființarea Institutului Național de Educație Fizică, ca primă formă de organizare și denumire a universității actuale. Regele Ferdinand I semna legea care consfințea această universitate demonstrând un spirit inovator și adaptat vremurilor respective, dornic de susținere a afirmării naționale în toate domeniile sociale.
Excelența și performanța umană însoțesc cei 100 de ani de istorie, de-a lungul cărora prestigiul universității s-a contopit cu cel al unor cadre didactice și cercetători cu rezultate remarcabile, care au cunoscut notorietate națională și internațională. Fiecare epocă istorică a fost marcată de profesioniști care au slujit cu pasiune domeniul Știința Sportului și Educației Fizice.
Inovațiile științifice s-au făcut remarcate începând cu anii 1950. De menționat primul instrument care să permită înregistrarea fazelor din jocurile sportive (prof. Mihai Epuran), un prototip revoluționar al suliței moderne (prof. Nicolae Titus Tatu), integrarea cunoștințelor medicale în pregătirea sportivă (dr. Mircea Georgescu), prezența la conducerea Societății de Medicină Sportivă din România a medicului Andrei Demeter.
În mod cert, marile personalități ale corpului profesoral academic au contribuit la valoarea absolvenților universității. Cei 100 de ani de activitate au însemnat și zeci de generații care au purtat renumele unei instituții de educație și cultură, care în prezent continuă să se afirme în contextul învățământului românesc universitar.
Pentru oameni și fapte, în semn de recunoștință și prețuire a valorii umane, în Anul Centenarului, pentru sute de ani de acum înainte, generațiile de cadre didactice, studenți și absolvenți vor rămâne fidele misiunii universității.

La mulți ani!
Vivat, crescat, floreat!

Romfilatelia mulțumește reprezentanților Universității Naționale de Educație Fizică și Sport din București pentru sprijinul documentar și fotografic acordat la realizarea acestei emisiuni de mărci poștale.

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search