Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

UNICEF, DREPTURILE COPILULUI Primii ani din viață contează!

Romfilatelia introduce în circulație emisiunea de mărci poștale UNICEF, drepturile copilului, având onorabila misiune de a susține campania lansată la nivel global de această prestigioasă organizație, din care România este parte, intitulată Primii ani din viață contează! (Early Moments Matter!).

UNICEF (Fondul Națiunilor Unite pentru Copii) este prezent în România și în alte 190 de ţări și teritorii pentru a promova dezvoltarea copiilor, din perioada copilăriei mici până la adolescenţă. În România, UNICEF lucrează împreună cu Guvernul, Parlamentul, autorităţile locale, societatea civilă, sectorul privat, parteneri naţionali și internaţionali și cu mass-media pentru a asigura accesul tuturor copiilor la educaţie timpurie de calitate și la școală, pentru protejarea adolescenţilor și monitorizarea drepturilor copilului, pentru protecţie socială și pentru mobilizarea de resurse în beneficiul copiilor. UNICEF este susţinut financiar integral prin contribuţiile voluntare ale persoanelor fizice, corporaţiilor, fundaţiilor și ale guvernelor.

Campania Primii ani din viață contează! (Early Moments Matter!) atrage atenția asupra primelor 1.000 de zile din viața unui copil, care reprezintă baza pentru dezvoltarea lui, pentru reușita la școală și, mai târziu, în viață, peste 80% din creier formându-se până la vârsta de trei ani.

Cercetătorii și experții în copilăria timpurie au folosit cele mai noi descoperiri ale neurologiei pentru a semnala ingredientele dezvoltării optime a creierului și cum să le asigurăm fiecărui copil. Elementele de bază sunt nutriția, protecția și stimularea receptivă. Cu fiecare îmbrățișare și cu fiecare sărut, cu fiecare masă bogată în nutrienți și fiecare joc pe care îl jucați împreună, ajutați la dezvoltarea copilului dumneavoastră.

Pentru dezvoltarea sănătoasă în copilăria timpurie sunt esențiale cinci elemente:

  • Asistență medicală: imunizarea, prevenirea bolilor și tratamentul la timp și adecvat, apă potabilă, curățenie și igienă.
  • Nutriție adecvată: o dietă care satisface nevoile nutritive pentru creșterea și dezvoltarea optimă, inclusiv inițierea timpurie și continuarea alăptării exclusive cel puțin șase luni, diversitatea dietei și hrănirea frecventă.
  • Protecție: împotriva violenței, abuzului, neglijării, pericolelor de mediu, inclusiv poluarea aerului și expunerea prelungită la alte adversități.
  • Îngrijire: interacțiunea permanentă cu un părinte sau îngrijitor care poate include hrănirea, jocul, cântatul sau dialogul.
  • Învățarea timpurie: accesul la servicii de educație timpurie, cum ar fi creșa și alte oportunități de învățare timpurie, care implică jucării, cărți și interacțiune cu adulții și colegii.

Pentru a promova importanța dezvoltării sănătoase a copiilor în primii trei ani de viață, UNICEF desfășoară o serie de campanii anuale care abordează teme precum: imunizarea, identificarea timpurie a dizabilităților, îngrijirea și învățarea timpurie. 

Fiecare copil are dreptul la sănătate. Vaccinurile sunt cea mai sigură modalitate de a proteja copiii, prevenind boli care pot cauza moartea. În fiecare an, la nivel global, vaccinurile salvează până la trei milioane de vieți.

În România, vaccinurile sunt disponibile gratuit, la medicul de familie. Acesta poate furniza părinților toate informațiile necesare privind vaccinarea, inclusiv calendarul de vaccinare, beneficiile și posibilele efecte secundare. Pentru a obține vaccinarea gratuită, toți copiii trebuie să fie înregistrați la un medic de familie. 

Fiecare copil are dreptul la educație. Numeroase studii internaționale ne arată că investiția în educația timpurie produce rezultate pe termen lung, în special în cazul celor mai dezavantajați copii. Aceștia dobândesc abilitățile de care au nevoie pentru un bun start în viață. 

Fiecare copil are dreptul la dragoste și apreciere. Părinții își doresc tot ceea ce este mai bun pentru copilul lor, dar a fi părinte nu este întotdeauna ușor, mai ales în contextul în care fiecare vârstă vine cu provocările ei. Este important ca părinții să știe cum să gestioneze relația cu copiii lor, la diferite vârste, și să răspundă provocărilor folosind abordarea apreciativă.

Experiența UNICEF din diferite modele arată că educația parentală contribuie atât la o mai bună relație și comunicare între copii și părinți, cât și la creșterea participării școlare, mai ales a celor mai vulnerabili copii. Primii ani din viață contează, 1.000 de zile generând rezultate pentru România, pentru următorii 100 de ani.

Emisiunea de mărci poștale UNICEF, drepturile copilului.va fi disponibilă începând de vineri, 28 septembrie 2018, în magazinele Romfilatelia din București, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, precum și în magazinul nostru online: https://romfilatelia.ro/store/. Aceasta este completată de plicul prima zi, iar ca forme de machetare au fost folosite coala de 28 timbre + 4 tabsuri și minicoală de 8 timbre + 1 vinietă

 

Pentru informații suplimentare, vă rugăm contactați Biroul Relații Publice:

Tel: 021 / 337 24 42

pr@romfilatelia.ro

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search