Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

UNESCO – 60 de ani

timbruUNESCOPe 16 noiembrie 2005 se împlinesc 60 de ani de la înființarea Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură, prilej cu care Romfilatelia lansează emisiunea tematică UNESCO – 60 de ani.
Fondată în 1945, organizația are sediul la Paris și 63 de suboficii în diverse țări ale lumii. Actul constitutiv, adoptat la Conferința de la Londra din noiembrie 1945 și aplicat din noiembrie 1946, a intrat în vigoare după ce a fost aprobat de 20 de state fondatoare.
România este membră UNESCO din 27 iulie 1956.
Scopul organizației este de a contribui la menținerea păcii și securității internaționale ajutând prin educație, știință, cultură și comunicare, la colaborarea între națiuni pentru asigurarea respectului universal al justiției, al legii, al drepturilor omului și al libertăților fundamentale pentru toți, indiferent de rasă, sex, limbă și religie, în conformitate cu Carta Națiunilor Unite.
Astăzi UNESCO are 191 de state membre și 6 state asociate.
Una dintre misiunile UNESCO este cea de a selecta și include pe lista patrimoniului universal locuri și monumente care sunt importante din punct de vedere natural sau istoric, a căror salvare și conservare sunt relevante pentru comunitatea mondială.
În acest context, România se mândrește cu faptul de a fi reușit să înscrie pe Lista patrimoniului mondial șapte mari obiective naturale cuprinzând 31 de situri, cele mai reprezentative fiind: Delta Dunării, mănăstirile din Nordul Moldovei cu picturi murale exterioare din sec. al XVI-lea, printre care și mănăstirea „Sfântul Nicolae“ din Probota, bisericile din lemn ale Maramureșului, așezările sătești cu biserici fortificate din Transilvania, cetățile dacice din Munții Orăștiei, Mănăstirea Hurez și Centrul istoric al orașului Sighișoara.
Emisiunea filatelică UNESCO – 60 de ani este prezentată ca un ansamblu timbru-vinietă, ce reunește grafica artistică a timbrului cu logoul UNESCO realizat special pentru această aniversare. Macheta timbrului prezintă imaginea unuia dintre cele 10 artefacte ale culturii mondiale, descoperit pe teritoriul României în 1956, la Hamangia (Cernavodă).
Statueta denumită „Gânditorul de la Hamangia“ datează din mileniul VI î.Hr. și aparține primei civilizații de origine meridională stabilită pe coasta occidentală a Mării Negre.
Data Aparitie:2005-11-21

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search