Joi, 9 iulie 2020, într-un spațiul neconventional, dar în același timp, încărcat de tradiție al Academiei Române din București, Romfilatelia în parteneriat cu Academia Română din București a cinstit numele şi amintirea Academicianului Cristofor I. Simionescu prin organizarea unui eveniment omagial, plin de emoție, în cadrul căruia a avut loc lansarea întregului poștal aniversar „Centenarul nașterii academicianului Cristofor I. Simionescu, cercetător de renume al secolului al XX-lea, fondatorul școlii de chimia și fizica polimerilor din România”.
În fotografia reprodusă pe întregul poștal este surprinsă prezența lui Cristofor I. Simionescu în laborator, iar grafica sugestivă este însoțită de un gând exprimat de marele om de știință: „Modest învățător al studenților mei, vibrez, cu toate fibrele mele, atunci când este vorba de școală și de rosturile sale, considerând-o întotdeauna altarul unei națiuni”, iar pe panoul filatelic sunt imagini surprinse cu activitatea didactică și de cercetare întreprinse de acesta.
Într-o atmosferă vibrantă, aniversarea academicianului a adus laolaltă elita culturii românești și personalități valoroase ale României. Au fost prezenti membri ai Academiei Române: Domnul Academician Ioan-Aurel Pop, Președintele, Domnul Academician Răzvan Theodorescu, Vicepreședintele, Domnul Academician Victor Voicu, Vicepreşedinte, Academician Maya Simionescu, Academician Ioan Dumitrache, secretar general, Prof. Ing. Nicolae Noica, Directorul General al Bibliotecii Academiei Române, Dr. Valeriu Ioan-Franc, Director General Adjunct al Institutului Naţional de Cercetări Economice (INCE) și Doamna Irina Sanda Marin Cajal, Subsecretar de stat al Ministerului Culturii.
În deschiderea evenimentului, a luat cuvântul Domnul Academician Ioan-Aurel Pop, Președintele Academiei Române, care a menționat că “Academicianul Cristofor I. Simionescu a avut un rol important în dezvoltarea chimiei din România, a fost șef de școală într-un domeniu important al acestei discipline și în Academia Română a fost membru corepondent, membru titular și apoi a ajuns la conducerea acestei instituții, onorându-și misiunea în societate, în vremuri care nu erau tocmai bune. Faptul că Romfilatelia, astăzi, a reușit o cale să îi cinstească memoria ne onorează și pe noi și onorează și această instituție care este alături de Academie și de toate forurile acestei țări care ele au de sărbătorit momente importante. Timbrele fac parte din civilizația universală și cinstirea memoriei Academicianului Cristofor I. Simionescu prin acest întreg poștal nu poate decât să ne bucure”.
De asemenea, în cadrul evenimentului, a luat cuvântul Domnul Academician Răzvan Theodorescu, Vicepreședintele Academiei Române, care a menționat că “a simțit de-a lungul vieții sale istorice aripa protectoare a chimiștilor. Îmi amintesc cu drag de Cristofor I. Simionescu, mai ales că s-a pus problema să primesc un premiu al Academiei în perioada în care Cristofor I. Simionescu era la conducere și care mi-a înmânat diploma personal”.
Invitatul de onoare în cadrul acestui omagiu a fost Doamna Ecaterina Andronescu, fost Ministru al Educației, care a menționat faptul că “fără îndoială, să vorbești despre Academicianul Cristofor I. Simionescu este un act de foarte mare curaj, o personalitate de dimensiuni uriașe. S-a născut într-o familie de învățători și poate că a fost predestinat să se dedice școlii românești pe care a înălțat-o. A fost creator de școală și și-a pus amprenta asupra ei.”
În discursul pe care doamna Cristina Popescu l-a susținut, cu ocazia lansării întregului postal dedicat Academicianului Cristofor I. Simionescu, a subliniat faptul că “Romfilatelia s-a manifestat ca prezență activă la unele dintre cele mai importante evenimente ale vieții sociale, culturale și economice ale țării. Am dovedit că prin filatelie se pot transmite cu ușurință și rapiditate mesaje pline de simboluri, care ajung la public într-o manieră creativă și mereu originală, timbrul prezentându-se ca un excelent mijloc de informare în masă, de educare și promovare. Momentul aniversar de astăzi se înscrie în parteneriatul cu Academia Română, adăugând benefic încă un act de respect și recunoaștere ale marilor valori. Un astfel de eveniment onoreaza instituția Romfilatelia.”
Lansarea a avut ca și moment important dezvelirea și semnarea panoului de către Domnul Academician Ioan-Aurel Pop, Domnul Academician Răzvan Theodorescu, Doamna Ecaterina Andronescu și de către restul invitaților prezenți la acest eveniment.
Evenimentul s-a desfășurat respectând regulile de distanțare socială și restul măsurilor preventive în perioada pandemiei Covid-19.