Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

TRATATELE DE PACE DE LA PARIS, 1919-1920, MARCATE DE FILATELIA ROMÂNEASCĂ

Pentru a marca printr-o temă filatelică aniversară recunoașterea internațională a Marii Uniri, Romfilatelia în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe a organizat evenimentul de lansare a emisiunii de mărci poștale „Tratatele de Pace de la Paris, 1919-1920”.

Aproape de valorile istorice naționale, dar păstrând distanța socială, manifestarea cu caracter închis a avut loc miercuri, 28 octombrie 2020, la sediul Ministerului Afacerilor Externe, Sala „Grigore Gafencu”.

În deschiderea evenimentului, a luat cuvântul Doamna Iulia Raluca Matei, Secretar de Stat, care a felicitat „Romfilatelia pentru activitatea constantă de promovare a contribuției României la patrimoniul universal. Colaborarea noastră instituțională a condus la realizarea unei serii impresionante de produse filatelice remarcabile, consacrabile istoriei diplomației române. În numele Ministerului Afacerilor Externe îmi exprim disponibilitatea pentru continuarea colaborării noastre tradiționale cu Romfilatelia, produsele filatelice reprezentând un episod important de promovare a României și a contribuției noastre la patrimoniul românesc.”

În cadrul evenimentului, a fost transmis și mesajul doamnei Cristina Popescu, Director General Romfilatelia. „Mărcile poștale și-au propus să rezume astfel, într-o concepție originală, existența și importanță evenimentelor istorice de o deosebită însemnătate pentru ceea ce a reprezentat Regatul României Mari sau României întregite sub sceptrul Regelui Ferdinand I, încoronat în anul 1922 la Alba Iulia, ca prim Rege al României Mari. Timbrul  dovedește încă o  dată, prin implicarea în susținerea proiectelor culturale,  ca este un actor activ în viața societății românești, îndeplinindu-și misiunea sa de promotor al valorilor educative și culturale. Am demonstrat că prin filatelie se pot transmite cu ușurință și rapiditate mesaje pline de simboluri, care ajung la public într-o manieră creativă și mereu originală, timbrul fiind un excelent mijloc de informare în masă, de educare și promovare în întreaga lume. În numele echipei, doresc să mulțumesc personal pentru implicare și susținere Domnului Bogdan Aurescu, Ministrul Afacerilor Externe, echipei din cadrul Unității Arhive Diplomatice, doamnei Monica Joița și domnului Doru Liciu pentru colaborarea, devenită tradițională, documentară și fotografică acordată la realizarea acestei emisiuni de mărci poștale.”

Emisiunea filatelică „Tratatele de Pace de la Paris, 1919-1920” ilustrează simbolic evenimentele, prezentând în imaginile mărcilor poștale și colițe portretele personalităților române participante la Conferința de Pace: Nicolae Titulescu, Dr. Ion Cantacuzino, Ion I. C. Brătianu și Ion Pelivan, șeful delegației Basarabiei. Regele Ferdinand și Regina Maria sunt prezenți în grafica de ansamblu a coliței filatelice dedicată Trianonului, alături de Palatul Marele Trianon și Stema României Mari.

A doua coliță dedicată evenimentului de la Paris din 28 octombrie 1920 are în ansamblul grafic Actul Unirii Basarabiei adoptată la Chișinău la 27 martie 1918 și portretul lui Take Ionescu.

Mărcile poștale și-au propus să rezume astfel, într-o concepție originală, existența și importanță evenimentelor istorice de o deosebită însemnătate pentru ceea ce a reprezentat Regatul României Mari sau României întregite sub sceptrul Regelui Ferdinand I, încoronat în anul 1922 la Alba Iulia, ca prim Rege al României Mari.

Lansarea a avut ca moment important dezvelirea și semnarea panoului de către Doamna Secretar de Stat Iulia Matei.

Alături de panoul lansat în cadrul acestui eveniment, cei prezenți au putut admira mini-expoziția filatelică dedicată personalităților care au contribuit la realizarea celui mai important ideal al românilor, Marea Unire, cu piese filatelice de colecție din perioada 1919-2018.

Evenimentul s-a desfășurat respectând regulile de distanțare socială și restul măsurilor preventive în perioada pandemiei de Covid-19.

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search