Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

TRĂIEŞTE SĂNĂTOS!

bl4t final Motto: Mens sana in corpore sano

Romfilatelia introduce în circulaţie emisiunea Trăieşte sănătos!, adăugând la tematica iniţiată în anul 2012 o nouă serie de mărci poştale ale căror imagini ilustrează sugestiv resursele naturale care ar trebui să stea la baza unei alimentaţii sănătoase, cum ar fi: mierea, nucile, alunele, fructele de pădure (zmeura, afinele şi murele) şi scorţişoara.

Aliment de prim rang, deopotrivă hrană şi băutură, mierea este mai întâi de toate, un simbol al bogăţiei, belşugului şi îndeosebi al dulceţii. Cărţile sfinte din Orient şi Occident asociază frecvent pământurile făgăduinţei cu tărâmuri unde curg nesfârşite râuri de lapte şi miere, aşa cumeste prezentată „Ţara Canaanului” în Sfânta Scriptură.

În tradiţia Greciei este susţinut ca fiind fără dubii faptul că Pitagora s-a hrănit toată viaţa lui cu miere, de la care a primit în dar harul ştiinţei.

Religia greacă menţionează prezenţa mierii ca simbol al vieţii şi al morţii, al toropelii şi vederii agere.

Ceara albinelor aprinde lumina credinţei în toate bisericile creştine şi veghează somnul adânc al semenilor trecuţi în lumea umbrelor.

Adăugând la cele prezentate părerile celor mai de seamă înţelepţi ai antichităţii, amintim spusele Sfântului Clement din Alexandria: „Albina răscoleşte florile unui câmp întreg, ca să alcătuiască o singură miere”.

Albert Einstein rezumă într-o frază rolul albinelor în existenţa omenirii: „Dacă albinele vor dispărea, omenirii nu i-ar mai rămâne decât patru ani de viaţă”.

Mierea este rezultatul unui proces complex de transformare a polenului sau manei (materia primă) de către albine, într-un produs cu resurse nutritive de excepţie,fiind cel mai rapid şi puternic energizant natural cunoscut. Substanţele pe care le conţine sunt uşor de asimilat de către organism, care primeşte prin miere, minerale, vitamine şi enzime.

Calităţilor nutritive ale mierii li se adaugă deosebitele acţiuni terapeutice, printre care: antimicrobian, calmant, detoxifiant sau expectorant.

Asemeni mierii, fructele de pădure precum zmeura, afinele şi murele, au la rândul lor proprietăţi nutritive şi terapeutice deosebite. Alături de gustul plăcut şi aromat, ele conţin printre altele antioxidanţi şi vitamine, stimulând sistemul imunitar şi prevenind infecţiile. Consumate proaspete, fructele de pădure au efect revigorant, iar aromele lor deosebite le fac foarte potrivite pentru prepararea dulciurilor, prăjiturilor, siropurilor şi dulceţurilor.

Nucile şi alunele sunt fructe apreciate în primul rând pentru calităţile nutritive de excepţie, având valori energetice foarte mari şi componentele lor fiind uşor absorbite de organism.

Consumate ca atare, atât nucile, cât şi alunele constituie un desert hrănitor cu un însemnat aport de minerale şi vitamine. De cele mai multe ori însă, ele sunt consumate în formă preparată, în reţetele dulciurilor.

Scorţişoara este un condiment rafinat, cu gust aromat şi dulce şi cu un miros inconfundabil. Cunoscută şi apreciată din cele mai vechi timpuri, scorţişoara era considerată un produs foarte preţios, valoarea sa fiind comparată cu cea a aurului. Astăzi este în continuare mult apreciată şi inclusă în lista condimentelor cu aromă specială în reţete culinare, cât şi în cea a medicamentelor şi produselor cu mare eficienţă în diete şi tratamente cosmetice.

Prezenţe valoroase într-o alimentaţie sănătoasă, produsele naturale ilustrate în imaginile mărcilor poştale asociază la proprietăţile nutritive de excepţie proprietăţi terapeutice cunoscute şi folosite benefic de medicina tradiţională. Putem astfel să rezumăm mesajul clar al ideilor expuse mai înainte: Trăieşte sănătos!

Data de aparitie: 2013-06-07

traieste_sanatos_2_box

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search