Abonează-te PLIANT ABONAMENT BINE AȚI VENIT ÎN ROMÂNIA! WELCOME TO ROMANIA! Comandă Detalii emisiune ROMÂNIA, UN TEZAUR EUROPEAN ROMANIA, A EUROPEAN TREASURE Detalii emisiune Comandă Regalitatea in Romania Uniformele reg I Uniformele reg II Uniformele reg III Motoare Vanatoarea Pasiunile Regilor Palat Elisabeta Ia ATENEUL ROMÂN – 125 DE ANI DE LA INAUGURARE ROMANIAN ATHENAEUM – 125 YEARS SINCE THE INAUGURATION Comandă Detalii emisiune Comandă ROMÂNI GENIALI BRILLIANT ROMANIANS Detalii emisiune Comandă IAŞI, ORAŞ AL MARII UNIRI IASI, CITY OF THE GREAT UNION Detalii emisiune Comandă ROMÂNI CELEBRI FAMOUS ROMANIANS Detalii emisiune Comandă TIMIȘOARA – 800 DE ANI DE ATESTARE DOCUMENTARÃ TIMISOARA – 800 YEARS OF DOCUMENTARY TESTIMONY Detalii emisiune Comandă Constantin Brâncuși Romfilatelia 18 ani PĂSĂRI DIN DELTA DUNĂRII BIRDS FROM THE DANUBE DELTA Detalii emisiune Comandă Iolanda Balas Nadia Comaneci Bellu si Bitang Gabriela Szabo Gheorghe Hagi Elisabeta Lipa Ivan Patzachin Ion Tiriac Ilie Nastase

Timbrul sărbătorește 130 de ani de la recunoașterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române

ZMPR - 130 de ani de la recunoasterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Romane_130 years since the Recognition of the Romanian Orthodox Church autocephaly

Continuând seria emisiunilor de timbre emise sub sloganul Ziua Mărcii Poștale Românești, Romfilatelia realizează în 2015 un proiect aniversar, dedicat sărbătoririi a 130 de ani de la recunoașterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române.

Solicitată în repetate rânduri, primirea autocefaliei s-a realizat în ziua de 25 aprilie 1885, prin emiterea, la Constantinopol, a Tomosului sinodal de recunoaștere a autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române, semnat de Patriarhul Ecumenic Ioachim al IV-lea împreună cu ceilalți mitropoliți.

Prin dobândirea acestui statut, Biserica Ortodoxă Română obținea în întregime dreptul la autoconducere, independență administrativ-jurisdicțională față de oricare alte Biserici Ortodoxe autocefale, rămânând egală în drepturi și în interdependență din punct de vedere dogmatic, canonic și liturgic.

Prin acest proiect filatelic special, Romfilatelia omagiază în mod deosebit, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, acest important eveniment din istoria Bisericii Ortodoxe Române prin marca poștală, ambasador al valorilor și patrimoniului cultural și spiritual românesc.

Emisiunea filatelică cu titlu omonim este alcătuită dintr-un timbru cu valoarea nominală de 5,00 lei și o coliță dantelată, având valoarea nominală de 8,10 lei, ce reproduc în imagini Ansamblul Catedralei Mântuirii Neamului, Tomosul de recunoaștere a autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române (1885), alături de emblema și Crucea Patriarhală, simboluri ale Patriarhiei Române.

Proiectul Catedralei Mântuirii Neamului a început să se deruleze în 2011, odată cu inițierea lucrărilor de construcție pe terenul aflat pe dealul Arsenalului din București, și va avea două hramuri: „Înălțarea Domnului” (Ziua Eroilor) și „Sfântul Apostol Andrei” (Ocrotitorul României), în interiorul acesteia putând să asiste în cadrul slujbelor aproximativ 5000 de credincioși.

Odată cu înălțarea acestui monument, simbol al Ortodoxiei din România, visul de peste un veac al românilor, de a avea o mare Catedrală închinată celor ce și-au dat viața pentru acest neam și celui care a creștinat poporul român în urmă cu două mii de ani, va fi dus la îndeplinire. Catedrala Mântuirii Neamului va fi un simbol al unității și autorității sale bisericești, dar și o expresie a prestigiului de care Biserica Ortodoxă Română se bucură în Ortodoxie și în lumea creștină.

Emisiunea de timbre este completată de un plic prima zi și o carte maximă, iar ca forme de machetare au fost folosite coala de 32 timbre și minicoala de 8 timbre + 1 vinietă.

Produsul special al emisiunii este albumul filatelic, realizat în tiraj limitat de 245 de exemplare şi echipat cu blocul de 2 timbre nedantelate si plicul ,,prima zi” având ştampila „prima zi” aplicată în clar în folio aur. Ambele produse sunt numerotate de la 001 la 245.

Începând cu ziua de miercuri, 15 iulie 2015, emisiunea de mărci poştale 130 de ani de la recunoașterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române va putea fi achiziţionată de la toate magazinele Romfilatelia din Bucureşti şi din ţară.

Aducem mulțumirile noastre Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și Patriarhiei Române pentru sprijinul acordat la realizarea acestei emisiuni de mărci poștale.

Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm contactaţi Biroul Relaţii Publice:

Tel: 021 / 337 24 42

anamaria.anton@romfilatelia.ro

Album - ZMPR - 130 de ani de la recunoasterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Romane

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

17 − 17 =

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search