Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

Timbrul românesc omagiază personalitatea Reginei Maria la Castelul Peleș

Sâmbătă, 21 iulie 2018, sub semnul Centenarului Marii Uniri în cadrul parteneriatului cu Muzeul Național Peleș, Romfilatelia a prezentat emisiunea de mărci poștale “80 de ani de la trecerea la cele veșnice, Regina Maria”, albumul filatelic aniversar și a participat la inaugurarea expoziției „Maria a României. Portretul unei mari regine” găzduită de Muzeul Național Peleș,

În prezenta unei audiențe numeroase cuprinzând reprezentanți ai Academiei Române, personalități ale vieții culturale, numeroși conducători ai muzeelor naționale, domnul Narcis Dorin Ion, managerul Muzeului Național Peleș, gazda evenimentului, a relatat publicului efortul depus de echipa muzeului pentru organizarea expoziției și lansarea albumului editat în 2 volume ce cumulează 720 pagini mulțumind conducerii și echipei Romfilatelia pentru colaborare, pentru emisiunea si albumul filatelic aniversar realizate într-o manieră grafică de înaltă ținută

Cristina Popescu, Director General Romfilatelia, a subliniat că noua emisiune de mărci poștale dedicată Reginei Maria reprezintă pentru colecționari o nouă pagină de istorie în clasoarele filatelice și a prezentat o scurtă trecere în revistă a reprezentării Reginei Maria în patrimoniul filatelic începând cu mărcile poștale emise în anul 1907. In anul 2008 după o pauză de 86 de ani Romfilatelia a reluat seria emisiunilor filatelice dedicate Reginei Maria cu emisiunea „Ziua mărcii poștale românești – Regina Maria a României (70 de ani de la trecerea la cele veșnice)”.

„Permiteți-mi să deschid acest important momentul filatelic cu prezentarea albumului de colecție realizat in tiraj limitat de 258 exemplare dedicat Reginei Maria care conține blocul special al emisiunii cu două timbre nedantelate și plicul prima zi având aplicat în folio aur ștampila prima zi a emisiunii și voi reproduce un scurt citat din album: – Este o lume întreagă în mirosul crinului Maicii Domnului, ceva biblic, ceva legendar, ireal de frumos aproape. Afară de aceasta, este atât de înalt și de mlădios, atât de strălucitor încât pare că din petalele lui izvorăște lumina. – sperăm ca dezvăluirea acestui panou să vă arate de ce am citit acest pasaj.”

În încheierea evenimentului, vorbitorii au fost invitați să dezvăluie și să semneze panoul filatelic pregătit pentru acest eveniment deosebit.

Vorbitorii evenimentului au evocat personalitatea și activitatea Reginei Maria: acad. Răzvan Theodorescu, vicepreședintele Academiei Române, istoricul Georgeta Filitti,  dr. Alina Pavelescu, directorul adjunct al Arhivelor Naționale ale României, Vlad Oprea,  primarul orașului Sinaia și prof. univ. dr. Ioan Opriș.

Expoziția organizată pe trei module reflectă personalitatea reginei, aducând în atenția publicului, în premieră, obiecte de o excepțională valoare: remarcabilul portet al reginei Maria, realizat în anul 1936 de pictorul Philip de Lászlo, alături de mantia purtată la Încoronarea de la Alba-Iulia, din 15 octombrie 1922 și realizată după schițele pictorului Costin Petrescu, în atelierele Elena Niculescu-Frunzeanu din București. Costumele populare de Argeș și Muscel, precum și o ținută compozită cu elemente de port bănățean stau mărturie a dragostei reginei pentru țara sa adoptivă, România.

Obiectele legate de sfârșitul reginei, cum ar fi testamentul olograf, buletinul de deces și cele două casete în care a fost depusă inima Reginei Maria la Capela Stella Maris din Blacic sunt expuse în premieră la Muzeul Național Peleș.

Proiectul „Maria a României. Portetul unei mari regine” s-a bucurat de o largă și generoasă susținere din partea Arhivelor Naționale ale României, Muzeul Național de Istorie a României, Muzeul Național de Artă al României, Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, Muzeul Național Cotroceni, Romfilatelia precum și a unor pasionați și generoși colecționari privați: Daniel-Cosmin Obreja, Paul-Cezar Florea, Răzvan Brâncoveanu, Mihai Ghyka, Adina Nanu, Vlad-Andreas Grunau.

Autorii catalogului sunt personalități ale lumii culturale românești: dr.Narcis Dorin Ion, prof.univ.dr. Ion Bulei, alături de colectivul de specialiști ai Muzeului Național Peleș, condus de dr. Mircea Hortopan.

 

Amintește-ți, Poporul meu, că te-am iubit și că te binecuvântez cu ultima mea suflare.

Regina Maria

 

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search