Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

Timbrul național sărbătorește 125 de ani de prezență a României în cadrul Uniunii Interparlamentare

Romania, 125 de ani in Uniunea Interparlamentara_Romania, 125 years in the Inter-Parliamentary UnionRomfilatelia adaugă patrimoniului românesc de timbre un nou proiect ce înregistrează o importantă aniversare pentru țara noastră, respectiv 125 de ani de prezență a României în cadrul Uniunii Interparlamentare, organizație la nivel mondial ce acționează în favoarea păcii și cooperării internaționale.

Denumit inițial Conferința Interparlamentară și ulterior Uniunea Interparlamentară (UIP), acest
for mondial a luat naștere la inițiativa a doi parlamentari, susținători ai păcii, William Randal Cremer (Marea Britanie) și Frédéric Passy (Franța). În 1889, celor doi li se alătură 11 parlamentari din Italia, Belgia, Spania, Danemarca, Ungaria, Statele Unite ale Americii, Liberia, 55 din Franța și 28 din Marea Britanie, transformând UIP într-o instituție permanentă.

Astăzi, organizația reunește parlamentele celor 170 de state membre și 11 membri asociați, cu obiective ce abordează teme de interes mondial, precum pacea și securitatea internațională, apărarea drepturilor omului, implicarea tineretului, egalitatea de gen, dezvoltarea durabilă cu ajutorul dialogului, cooperării și acțiunilor la nivel parlamentar.

Emisiunea aniversară de mărci poștale România, 125 de ani în Uniunea Interparlamentară sărbătorește prezența țării noastre în cadrul organizației mondiale, Parlamentul României devenind membru UIP în 1891, la cea de-a treia Conferință Interparlamentară desfășurată la Roma, și poate fi achiziționată începând de luni, 18 aprilie a.c., de la magazinele Romfilatelia din București, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara.

Timbrul emisiunii face trimitere către senatorul Vasile Alexandrescu Urechia, membru fondator al Academiei Române și lider al delegaţiei parlamentare române participante la Conferinţa din 1891, în cadrul căreia România a primit statutul de membru al forului mondial.

Colița dantelată a emisiunii marchează un moment semnificativ din istoria României în UIP, respectiv cea de-a 27-a Conferinţă Interparlamentară, desfășurată la Bucureşti, în 1931, când participanții au fost salutaţi de marele istoric şi om politic, Nicolae Iorga, în calitatea sa de Preşedinte al Consiliului de Miniştri. În timbrul coliței este ilustrată sigla Uniunii Interparlamentare, într-o concepție grafică ce include perfor rotund.

 

Emisiunea este completată de un plic prima zi, iar ca forme de machetare au fost folosite coala de
32 de timbre, minicoala de 8 timbre + 1 vinietă și colița dantelată.

Emisiunea de mărci poștale România, 125 de ani în Uniunea Interparlamentară va fi lansată într-un cadru oficial luni, 18 aprilie a.c., orele 17:00, la Palatul Parlamentului, în deschiderea sesiunii solemne dedicate evenimentului aniversar.

Romfilatelia mulţumeşte Parlamentului României pentru sprijinul documentar acordat în realizarea acestei emisiuni de mărci poştale.

* * *

Un timbru înnobilează prin sine comunicarea; împărtășește emoții, comprimă distanțe și crează legături; adună pe suprafața sa miniaturală povești „uriașe” despre valori umane și materiale, pe
care le include cu succes în moștenirea românească; Un timbru se transformă în timp și își redefinește rolul în funcție de actualitatea societății: de la susținător al cauzelor nobile și prieten al personalităților românești de valoare la mesager de prim rang al celor mai importante evenimente sau, pur și simplu, veritabil ambasador al țării și poporului român. Nu uita să cauți și să descoperi emoția unei lumi adunate pe timbrele românești!

 

Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm contactaţi Biroul Relaţii Publice:

Tel: 021 / 337 24 42

anamaria.anton@romfilatelia.ro

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search