Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

Timbrul național a sărbătorit oficial aniversarea a 150 de ani de la înființarea Academiei Române

În aprilie 2016 s-au împlinit 150 de ani de la înființarea celui mai înalt for de reflecție și creație intelectuală, literară și artistică a poporului român – Academia Română.

Prin specificul activității sale, Romfilatelia s-a alăturat acestei frumoase aniversări a Academiei Române, timbrul înscriind în patrimoniul filatelic un proiect deosebit, purtător de cultură și istorie.

Manifestările festive dedicate celei mai de seamă instituţii de cultură, istorie şi ştiinţă a României au inclus astfel și lansarea proiectului filatelic aniversar Academia Română, 150 de ani, eveniment ce a avut loc luni, 4 aprilie a.c., începând cu ora 17:00, în foaierul Ateneului Român.

Edificiu simbol al culturii naționale, Ateneul Român a reunit invitați de onoare din mediul academic național și internațional, reprezentanți ai Guvernului României, Băncii Naționale a României, precum și oaspeți de seamă din viața culturală, diplomatică, economică și religioasă a societății românești.

În deschiderea festivității au susținut alocuțiuni Dacian Cioloș, premierul României și Acad. Ionel Valentin Vlad, președintele Academiei Române.

Momentul filatelic a urmat concertului aniversar susținut de Filarmonica „George Enescu”, printre participanții care au salutat acțiunea Romfilatelia și au apreciat emisiunea filatelică numărându-se: Dr. Günter Stock, președintele Federației Academiilor Europene, Acad. Ionel Valentin Vlad, Acad. Ionel Haiduc, Acad. Florin Gheorghe Filip, președintele Secției de Știința și Tehnologia Informației din cadrul Academiei, Acad. Răzvan Theodorescu, președintele Secţiei de Arte, Arhitectură şi Audiovizual a Academiei Române, Acad. prof. univ. dr. Ioan-Aurel Pop, rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Dr. Napoleon Pop, consilier Banca Națională a României, Acad. Dumitru-Dorin Prunariu, Acad. Mircia Dumitrescu și alți invitați de seamă.

Elementele emisiunii – timbrul, colița dantelată și plicul prima zi, ilustrând fațada și detaliile ornamentale ale clădirii Academiei Române – au fost dezvăluite oaspeților pe panoul filatelic, aceștia fiind invitați să marcheze simbolic introducerea în circulație a proiectului prin semnarea panoului aniversar.

În încheierea momentului filatelic, Acad. Ionel Valentin Vlad, Acad. Ionel Haiduc și Acad. Florin Gheorghe Filip au datat elementele proiectului aniversar cu tradiționala ștampilă filatelică prima zi a emisiunii, subliniind astfel simbolistica și importanța acestei aniversări în cultura națională.

Festivitatea a continuat cu vernisarea expoziției „Un secol și jumătate de viață academică în România”, desfășurată de asemenea în foaierul Ateneului Român, și s-a încheiat cu o recepție oferită în cinstea invitaților.

În contextul aniversării filatelice, Romfilatelia și Banca Națională a României au onorat Academia Română printr-un produs special, reprezentativ pentru specificul activității celor două instituții – un album de colecție ce a adunat în paginile sale fotografii istorice ale acestui forum și ai membrilor săi, mărci poștale emise în perioada 1939-2005, ilustrând români remarcabili, de la fondatorii Academiei până la reprezentanți de geniu din numeroase domenii de activitate, precum și o medalie jubiliară de argint.

Romfilatelia, prin misiunea pe care și-a asumat-o, aceea de tezaurizare a mărcilor poștale românești, a devenit, de-a lungul timpului, un mesager important al valorilor naționale, susținând permanent proiectele de promovare a culturii țării noastre, iar prin proiectul de timbre dedicat Academiei Române, patrimoniul filatelic românesc a câștigat o tematică valoroasă și a marcat o importantă aniversare a acestei instituţii naționale de prestigiu.

 

 

WordPress Image Gallery Plugin
Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search