Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

Timbrul cinstește frumusețea și gingășia florilor din grădinile botanice românești

Flori din Gradini Botanice_Flowers from Botanical Gardens

Grădinile botanice, percepute odinioară ca grădini medicinale pentru studiul și cultivarea plantelor cu proprietăți vindecătoare, dețin în prezent un rol cheie în conservarea plantelor și educația celor care le vizitează zilnic, dar și în purificarea aerului în zonele urbane.

 

Cu peste 80.000 de specii de plante, multe dintre ele pe cale de dispariție, misiunea grădinilor botanice este cu atât mai importantă în întreaga lume.

 

Cinstind frumusețea și raritatea plantelor regăsite în patrimoniul a patru grădini botanice din România, Romfilatelia continuă tematica floră, îndrăgită de colecționari și publicul larg, prezentând un nou proiect filatelic intitulat sugestiv Flori din Grădini Botanice.

 

Cele patru timbre ale emisiunii ne poartă într-o călătorie prin grădinile botanice din România, ilustrând după cum urmează:

 

  • Pe timbrul cu valoarea nominală de 1,00 lei este ilustrată Astragalus peterfii Jáv, plantă din specia de cosaci, endemică pentru România, descoperită în 1916 în apropiere de satul Suatu din Bazinul Transilvănean. Având o valoare științifică deosebită, prin unicitatea, vechimea și originea sa, aceasta se regăsește în prezent în Grădina Botanică „Alexandru Borza” a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

 

  • Timbrul cu valoarea nominală de 3,30 lei reproduce imaginea stânjenelului lui Brândză (Iris branzdae Prodan), plantă ce poartă numele medicului și botanistului Dimitrie Brândză, putând fi admirată la cea mai veche grădină botanică din România, Grădina Botanică „Anastasie Fătu” din Iași.

 

  • Timbrul cu valoarea nominală de 8,10 lei reproduce imaginea Bujorului românesc sau Bujorul de pădure (Paeonia peregrina Mill), plantă ce înfrumusețează și completează patrimoniul viu al Grădinii Botanice din Galați.

 

  • Timbrul cu valoarea nominală de 9,10 lei ilustrează Crucea voinicului (Hepatica transsilvanica Fuss), plantă ce se găsește în Grădina Botanică „Dimitrie Brândză” a Universității din București, grădină ce sărbătorește în acest an 155 de ani de existență.

 

Emisiunea este completată de un plic prima zi și un set de cărți maxime, iar ca forme de machetare au fost folosite coala de 28 timbre și minicoala de 5 timbre + 1 vinietă.

 

Începând cu ziua de vineri, 3 iulie 2015, emisiunea de mărci poştale Flori din Grădini Botanice va putea fi achiziţionată de la toate magazinele Romfilatelia din Bucureşti şi din ţară.

 

Romfilatelia mulțumește Asociației Grădinilor Botanice din România, Grădinii Botanice „Dimitrie Brândză” a Universității din București, Grădinii Botanice „Anastasie Fătu” din Iași, Grădinii Botanice „Alexandru Borza” a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și Grădinii Botanice a Complexului Muzeal de Științele Naturii Galați pentru sprijinul documentar acordat în realizarea acestei emisiuni de mărci poștale.

 

 

Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm contactaţi Biroul Relaţii Publice:

Tel: 021 / 337 24 42

anamaria.anton@romfilatelia.ro

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search