Abonează-te PLIANT ABONAMENT BINE AȚI VENIT ÎN ROMÂNIA! WELCOME TO ROMANIA! Comandă Detalii emisiune ROMÂNIA, UN TEZAUR EUROPEAN ROMANIA, A EUROPEAN TREASURE Detalii emisiune Comandă Regalitatea in Romania Uniformele reg I Uniformele reg II Uniformele reg III Motoare Vanatoarea Pasiunile Regilor Palat Elisabeta Ia ATENEUL ROMÂN – 125 DE ANI DE LA INAUGURARE ROMANIAN ATHENAEUM – 125 YEARS SINCE THE INAUGURATION Comandă Detalii emisiune Comandă ROMÂNI GENIALI BRILLIANT ROMANIANS Detalii emisiune Comandă IAŞI, ORAŞ AL MARII UNIRI IASI, CITY OF THE GREAT UNION Detalii emisiune Comandă ROMÂNI CELEBRI FAMOUS ROMANIANS Detalii emisiune Comandă TIMIȘOARA – 800 DE ANI DE ATESTARE DOCUMENTARÃ TIMISOARA – 800 YEARS OF DOCUMENTARY TESTIMONY Detalii emisiune Comandă Constantin Brâncuși Romfilatelia 18 ani PĂSĂRI DIN DELTA DUNĂRII BIRDS FROM THE DANUBE DELTA Detalii emisiune Comandă Iolanda Balas Nadia Comaneci Bellu si Bitang Gabriela Szabo Gheorghe Hagi Elisabeta Lipa Ivan Patzachin Ion Tiriac Ilie Nastase

Timbrele românești te poartă în timp, în lumea colecțiilor de marcă

„Frumuseţea este mai rea decât vinul,

ameţeşte atât posesorul, cât şi privitorul”,

(Aldous Huxley)

Romfilatelia vă invită să explorați domeniul fascinant al bijuteriilor antice, prin introducerea în circulație a emisiunii de mărci poştale Colecţii de marcă, alcătuită din patru valori nominale și o coliță.

Emisiunea este disponibilă începând vineri, 27 mai 2017, în magazinele Romfilatelia din Bucureşti, Bacău, Braşov, Cluj-Napoca, Iaşi şi Timişoara, precum şi în Magazinul Online https://romfilatelia.ro/store/.

Podoabele au făcut mereu parte din cultura umană, ca o formă universală de expresie a esteticului, puterii, simbolisticii magice sau a diferențierilor sociale.

Bijuterii create din scoică, piatră şi os au supravieţuit din vremuri preistorice. Este cel mai probabil ca de la început să fi fost purtate ca protecţie sau ca simbol al statutului social.

Descoperirea tehnicii de prelucrare a metalului a fost o etapă importantă pentru meșteșugarii bijuteri, produsele lor devenind de-a lungul timpului tot mai sofisticate și elegante.

Scopul pentru care purtăm bijuterii rămâne, în general acelaşi: de a ne crea o stare de bine dar și de a comunica acest lucru celor din jurul nostru.

Acest proiect filatelic poartă iubitorii de timbre într-o călătorie în timp prin intermediul unor imagini simbol ale unor obiecte aparținând patrimoniul Muzeului Național de Istorie a României.

Timbrul cu valoarea nominală de 4 lei este ilustrat cu doi cercei (sec. VII p.Chr.) descoperiţi la Coşoveni, județul Dolj. Deşi nu fac parte din aceeaşi pereche, ambii cercei sunt realizaţi din argint aurit, prin aceleaşi tehnici de turnare, batere, granulaţie, lipire, aurire.

Descoperite în situri arhelologice de la Apahida, județul Cluj, pandantivele cu clopoţei (sec. V p.Chr.) înnobilează timbrul cu valoarea nominală de 4,50 lei. Acestea sunt realizate din aur şi granate, şi prezintă fiecare un cap de animal, încununate cu câte o prismă cu feţe din granat. Clopoţeii sunt ataşaţi prin lănţişoare subţiri de aur.

Perechea de cercei reprezentată pe timbrul cu valoarea nominală de 8 lei a fost descoperită într-un mormânt în satul Velţ, județul Sibiu. Lucrate în sec. V p.Chr., aceştia dezvăluie un meşteşug mai elaborat al realizării, pandantivele cerceilor având fiecare paisprezece feţe, ornate cu granate în formă triunghiulară sau pătrată. Modelul este ornat în plus cu fir de aur perlat, ce înconjoară fiecare din granatele pătrate şi orificiul unde toarta cercelului întâlneşte pandantivul.

Timbrul cu valoarea nominală de 12 lei ilustrează o brăţară polispiralică de la Sarmizegetusa Regia, județul Hunedoara.

Estimată a fi din secolul I a.Chr., această brăţară de aur, cântăreşte aproape un kilogram. Capetele sunt reprezentate de şerpi stilizaţi, iar părţile aplatizate sunt decorate cu motivul „braduţului” şi o linie mediană de perle de aur.

Coliţa emisiunii prezintă o brăţară tubulară, descoperită în tezaurul de la Cucuteni-Băiceni din  județul Iaşi, pe timbrul cu valoarea nominală de 15 lei. Brăţara din sec. IV a.Chr. este din aur, lucrat în formă de spirală cu capetele alcătuite din protome (figurină în formă de cap de animal formând un ornament al unui obiect metalic sau ceramic), sub formă de cap de berbec.

Emisiunea este completată de un plic prima zi și ca forme de machetare au fost folosite coala de 32 de timbre și minicoala de 5 timbre + 1 vignietă.  

Romfilatelia mulţumeşte Muzeului Naţional de Istoriei a României pentru sprijinul documentar acordat la realizarea acestei emisiuni de mărci poştale.

 

Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm contactaţi Biroul Relaţii Publice:

Tel: 021 / 337 24 42

anamaria.anton@romfilatelia.ro

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search