Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

STELE DE AUR ALE SCENEI ŞI ECRANULUI (II)

Cu o viaţă dedicată scenei de teatru şi platourilor de filmare, pentru care au fost răsplătiţi cu aplauze, numeroase premii şi diplome, actorii români şi-au câştigat respectul şi atenţia publicului. De acum vor rămâne mereu în memoria celor care i-au apreciat pentru talentul şi dăruirea cu care îşi fac meseria.

În semn de respect şi preţuire pentru Maeştrii scenei româneşti, Romfilatelia continuă proiectul dedicat acestora, prin emisiunea Stele de aur ale scenei şi ecranului (II).

Adela Mărculescu, actriţă de teatru, film, radio şi televiziune, distinsă Doamnă a artei româneşti, iubitoare de poezie, dovedind credinţă şi credibilitate în fiecare rol interpretat, se poate lăuda cu sute de reprezentaţii în piese de teatru pe scenele cele mai importante din Bucureşti şi din lume, precum Brazilia, Italia, Austria, Israel, Las Vegas, California şi Canada.

S-a născut la Aiud în anul 1938, iar în anul 1959 a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” din Bucureşti, clasa profesorului Alexandru Finţi.

Este societar de onoare al Teatrului Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti, din 2002, Artistă de Onoare a filmului românesc, a participat la numeroase manifestări internaţionale, la recitaluri de poezie în Italia, Ungaria, Senegal, Rusia şi Germania. I-a fost acordat titlul de cetăţean de onoare al ­municipiului Bucureşti în anul 2001 şi al oraşului Aiud în anul 2006.

Este deţinătoarea a numeroase premii, distincţii şi decoraţii dintre care amintim: Medalia „Meritul Cultural”, premiată pentru spectacolul Teatrului Naţional „Poezie, Muzică şi Dans”, Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Ofiţer.

A fost răsplătită cu Premiul I şi titlul „Laureat” pentru rolul „Adela” din filmul „Un oaspete la cină”, premiul pentru rolul „Ioana Boiu”, premiul pentru ­valorificarea scenică a poeziei lui Lucian Blaga, premiul pentru Oscar românesc la Tel Aviv în anul 2000, încununând cariera sa cu Premiul special pentru întreaga activitate – BEST International Film Festival a cincea ediţie, România 2009.

La data de 4 martie 2016, Adela Mărculescu a primit o stea pe Aleea Celebrităţilor din Piaţa Timpului din Bucureşti.

Florina Cercel, apreciată actriţă de teatru şi film din România, s-a născut în anul 1943, la Piatra-Neamţ. Talentul exploziv, forţa dramatică şi maniera unică de interpretare au cucerit publicul cu fiecare rol atribuit. A terminat Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti la clasa profesorilor Jules Cazaban, Cornel Todea şi Victor Moldovan, promoţia 1964.

A debutat la Teatrul Dramatic de Stat din Galaţi, în anul 1964. Din 1965 a devenit actriţă de referinţă a Teatrului Naţional din Timişoara, unde va rămâne până în 1972.

Din 1973 devine actriţa Teatrului Naţional din Bucureşti, unde va cunoaşte consacrarea.

În cinematografie debutează în 1970, de atunci fiind o prezenţă constantă atât pe marile ecrane cât şi în televiziune.

Este deţinătoarea Premiului UNITER pentru cea mai bună interpretare feminină din 1990 în realizarea rolului Vassa Jeleznova din „Vassa Jeleznova” de M. Gorki, iar în 2002 primeşte Premiul Ministerului Culturii şi Cultelor pentru cea mai bună actriţă a anului în rolul Anna Andreevna din piesa „Revizorul” de N.V. Gogol.

În anul 2002 a fost decorată cu Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler şi devine societar de onoare al Teatrului Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti.

Anul acesta, doamna Florina Cercel a primit o stea pe Aleea Celebrităţilor din Piaţa Timpului.
Ilinca Tomoroveanu, o artistă iubită a ecranului şi teatrului românesc, este născută în anul 1941 la Bucureşti. A studiat la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, promoţia 1964, la clasa profesorului Costache Antoniu.

Încă de pe băncile facultăţii debutează în filmul „Mândrie” în regia lui Marius Teodorescu.

În anul 1964, în ultimul an de studii, începe să joace la Teatrul Naţional Bucureşti unde îşi face debutul în spectacolul „Moartea unui artist”, de Horia Lovinescu, în regia lui Horea Popescu.

După debut are o bogată carieră actoricească, jucând atât pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, cât şi în piese de teatru la Televiziunea Română sau în filme. A interpretat de-a lungul carierei roluri importante din dramaturgia românească, în piese scrise de B. Şt. Delavrancea, H. Lovinescu dar şi din cea clasică şi modernă universală, în piese semnate de Lope de Vega, Victor Hugo, F. M. Dostoievski, Lev Tolstoi, Alfred de Musset, Jean Anouilh etc.

În 1990 a devenit membră a UNITER, iar din 1999 este membră în senatul UNITER. Din 1999 este preşedinte de onoare al Fundaţiei Culturale „Zilele Octavian Goga”.

Ilinca Tomoroveanu a fost distinsă pentru activitatea sa cu Medalia Comemorativă „Mihai Eminescu” în anul 2000 şi cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Comandor în anul 2004. În anul 2014, a primit din partea Republicii Franceze Ordinul Artelor şi Literelor în grad de Cavaler.

Din anul 2005 este Director Artistic la Teatrul Naţional din Bucureşti, unde îşi continuă şi cariera de actriţă.

 

Alexandru Arşinel, preţuit actor de comedie, a avut o contribuţie importantă în cadrul teatrului, televiziunii, radioului şi filmului din ţara noastră. Despre actor se vorbeşte întotdeauna la superlativ şi este văzut ca un maestru al scenei româneşti. A jucat în piese de teatru, emisiuni de divertisment şi teatru radiofonic.

Alexandru Arşinel s-a născut la Dolhasca, Suceava, în anul 1939. În anul 1962 a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale”, din Bucureşti.

Din 1999 este director al Teatrului de Revistă „Constantin Tănase”, unde a jucat în numeroase piese de teatru şi music-halluri, cu un succes extraordinar la public, cu sute de reprezentaţii.

Având o bogată activitate în teatru, film, televiziune şi teatru radiofonic, pentru întreaga activitate artistică în teatrul de revistă precum şi cea managerială, i s-au conferit numeroase premii, medalii şi ordine, dintre care menţionăm: Premiul Special „Ambasadorul Teatrului Românesc” la Gala Premiilor VIP pentru management de succes şi pentru activitatea desfăşurată la Teatrul de Revistă „Constantin Tănase”, de patru ori pe podium la Categoria „Cel mai bun actor” la Gala „Zece pentru România”.

A fost decorat cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Comandor, apreciat ca unul dintre cei mai de încredere români, fiind recompensat şi cu o stea pe Aleea Celebrităţilor.
Ion Caramitru s-a născut în 1942, la Bucureşti. A absolvit IATC-ul, clasa prof. Beate Fredanov, în 1964. A susţinut licenţa cu rolul Hamlet, personaj pe care îl va relua în regia lui Al. Tocilescu (1986) şi care îl va consacra în topul britanic al celor mai buni 10 interpreţi Hamlet din lume. A realizat peste 100 de roluri în teatru şi în filme, fiind distins cu numeroase premii, ordine şi decoraţii, printre care „Cel mai bun actor al anului” (1975, 1979, 1981, 1985), Premiul „Aristizza Romanescu” (Academia Română), Premiul Criticii (Asociaţia Internaţională a Criticilor de Teatru), Ambasador Shakespeare (British Council), Actor al Europei (Macedonia), „Nihil Sine Deo” (Casa Regală a României), Ofiţer de Onoare al Ordinului Imperiului Britanic OBE, Cavaler al Ordinului Literelor şi Artelor (Franţa), Ordinul pentru Merit al României şi al Franţei în grad de Mare Cruce.

A interpretat roluri memorabile în „Luchian”, „Porţile albastre ale oraşului”.

A colaborat cu regizorii Liviu Ciulei, Radu Penciulescu, Stere Gulea, Steven Soderbergh, Costa Gavras. A regizat spectacole de teatru şi operă, în ţară şi în străinătate, precum „A treia ţeapă” de Marin Sorescu, „Bastien şi Bastienne” de Mozart, „Neguţătorul din Veneţia” şi „Othello” de Shakespeare, „Macbett” de Eugen Ionescu, „Evgheni Oneghin” de Ceaikovski, „Tragedia lui Carmen”, adaptare de Peter Brook şi Marius Constant după Bizet.

A fost ministrul culturii (1996-2000), iar din 1990 este preşedinte fondator al UNITER. Începând cu 2005, este directorul Teatrului Naţional din Bucureşti.

Costel Constantin, îndrăgit actor de teatru, film şi televiziune, s-a născut la Galaţi în anul 1942. Este absolvent al Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, clasa profesor Beate Fredanov promoţia 1964 şi a avut ca lucrare de licenţă personajul Laertes din „Hamlet”.

În anul 1965, debutează pe scena Teatrului Naţional din Iaşi în rolul tânărului călugar, din piesa „Becket” a lui Jean Anouilh.

Pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti se afirmă în anul 1970 cu rolul Nick din piesa „Cui i-e frică de Virginia Woolf?” de Edward Albee.

Nu este întâmplător faptul că, la apogeul talentului, toate datele aveau să-l recomande cel mai potrivit pentru rolul lui Ştefan din „Apus de soare”. Astfel, rolul voievodului a reprezentat pentru Costel Constantin triumful unei mari cariere.

Actor desăvârşit, îşi demonstrează adevăratul talent cu roluri remarcabile, jucate atât în filme cât şi în piese de teatru, ca cele din „Porţile albastre ale oraşului”, „Semnul şarpelui”, „Aşteptând un tren”, „Pepe şi Fifi”, „Nunta lui Crecinski” „Electra – O trilogie antică”, „Iubirile de-o viaţă”, „Zbor deasupra unui cuib de cuci” şi multe altele.

Societar de onoare al Teatrului Naţional din Bucureşti, Costel Constantin face parte din generaţia marilor maeştri ai scenei naţionale.

În anul 2003 a primit Premiul Naţional pentru cel mai bun actor în rolul Vulpenaru din „Crimă pentru pământ”, regia Grigore Gonţa.

Actorii prezentaţi au jucat în sute de spectacole, au fost aplaudaţi de mii de români, iar numele lor vor rămâne în istoria teatrului, a televiziunii şi cinematografiei din România fiind recunoscuţi ca înalţi reprezentanţi ai scenei, prezenţe de neuitat scăldate pentru totdeauna în lumina reflectoarelor.

    Mulţumim tuturor actorilor pentru sprijinul acordat la realizarea acestei emisiuni de mărci poştale.

    Suntem onoraţi să le transmitem sentimentele noastre de respect şi preţuire pentru tot ce au făcut în slujba teatrului şi a cinematografiei româneşti.

 

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search