Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

STELE DE AUR ALE SCENEI ȘI ECRANULUI

Actori_M „Între teatru şi comorile lumii aş alege teatrul” (Maria Filotti)

Romfilatelia continuã un proiect dedicat promovãrii valorilor cultural-artistice care au reuşit şi reuşesc sã ne insufle dragostea pentru teatru şi film.
Ca parte integrantã a acestui proiect, emisiunea de mãrci poştale Stele de aur ale scenei şi ecranului este dedicatã unora dintre cei mai îndrãgiţi actori din ţara noastrã.

Mircea Albulescu s-a nãscut în 1934 la Bucureşti. Absolvent al Școlii Medii Tehnice de Arhitecturã, devine apoi artist amator în echipa de teatru a Ateneului Popular.
Între 1952 şi 1956 urmeazã cursurile Institutului de Artã Teatralã şi Cinematograficã „I. L. Caragiale”(I.A.T.C.) din Bucureşti, la clasa Aurei Buzescu.
În perioada 1956 şi 1998 are o apreciatã activitate ca actor la Teatrul Municipal, Teatrul de Comedie şi Teatrul Naţional „I. L.Caragiale” din Bucureşti.
Rolul sãu din piesa Danton scrisã de Camil Petrescu,rãmâne un moment de referinţã în teatrul românesc.
A interpretat peste 70 de roluri în filme de lung metraj, iar în 2005 UNITER i-a acordat Premiul pentru întreaga activitate.

Tamara Buciuceanu-Botez este nãscutã la Tighina, Basarabia, în 1929. Între 1948 şi 1951 frecventeazã cursurile Institutului de Teatru din Iaşi, însã anul IV de studii (1952) îl încheie la I.A.T.C., la clasa profesorului Ion Bãltãţeanu.
A avut roluri în nenumãrate piese de teatru, la televiziune şi teatru radiofonic. A fost prezentã în peste 30 de filme artistice, personajul sãu emblematic fiind Profesoara Isoscel din seria Liceenii.
Având o voce de mezzosopranã, alãturi de Ion Dacian, a interpretat, timp de nouã ani, numeroase partituri pe scena Teatrului de Operetã.
În 2004 primeşte Premiul UNITER pentru întreaga activitate şi în 2010 Premiul de Excelenţã UNITER, iar din 2004 este Societarã de onoare a Teatrului Naţional din Bucureşti.

Valeria Gagealov, nãscutã în 1931, la Galaţi, a urmat cursurile I.A.T.C. între anii 1950-1954.
Între anii 1954-2004 interpreteazã numeroase personaje pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti.
Memorabile sunt rolurile din Oameni şi şoareci de John Steinbeck, care s-a jucat timp de 13 ani şi Sonia din piesa Camera de alãturi de Paul Everac, rol pentru care a primit Premiul de creaţie în 1983.
Totodatã, vocea Valeriei Gagealov a fost auzitã în zeci de piese de teatru radiofonic.
Din filmografia sa putem aminti Moara cu noroc, Serata, Întoarcerea lui Vodã Lãpuşneanu, Singurãtatea Florilor.
Începând cu anul 2001 este Societarã de Onoare a Teatrului Naţional din Bucureşti.

Ileana Stana Ionescu nãscutã la Brad (jud. Hunedoara), în anul 1936.
Din 1959 şi pânã în 1965 va interpreta roluri pe scena Teatrului Tineretului din Piatra Neamţ.
A fost prezentã pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti timp de aproape 50 de ani. A apãrut în spectacole de teatru TV şi în nenumãrate filme de lung metraj.
Din multitudinea rolurilor de teatru care au consacrat-o, le putem aminti pe cele din Bãdãranii de Carlo Goldoni, Titanic vals de Tudor Muşatescu sau cel din Gaiţele de Alexandru Kiriţescu.
Primeşte în 1996, Premiul ACIN România, în 1998, Premiul de Excelenţã a Galei UNITER, iar în anul 2002 devine Societarã a Teatrului Naţional din Bucureşti.

Draga Olteanu Matei este nãscutã la Bucureşti în 1933. A început studiile la I.A.T.C. în anul 1956.
Pânã în 1992 a jucat pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, iar mai târziu înfiinţeazã compania „Teatrul Vostru” (Piatra Neamţ).
O gãsim prezentã în nenumãrate roluri din aproape 60 de filme. Pentru teatrul de televiziune a interpretat peste 100 de roluri.
Întotdeauna însã, când vorbim despre Coana Chiriţa, nu putem sã nu ne gândim la Draga Olteanu Matei.
Este decoratã cu Steaua României în grad de cavaler şi Societarã de onoare a Teatrului Naţional din Bucureşti.
A fost distinsã cu Premiul TVR şi PTWB (Prime Time World Broadcast) în anul 2003, iar în anul 2004 primeşte Premiul UNITER pentru întreaga activitate.

Marin Moraru, nãscut la Bucureşti în 1937, a absolvit I.A.T.C. în 1961 la clasa profesoarei Dina Cocea.
În perioada 1961-1964 interpreteazã numeroase personaje la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ, iar între 1965-1968, la Teatrul de Comedie din Bucureşti.
Între anii 1968-1971 îl gãsim la Teatrul „Lucia Sturdza Bulandra” şi între 1971-1974 la Teatrul Naţional, unde de altfel este, din 2002, Societar de onoare.
A jucat în zeci de piese de teatru şi filme, uimind publicul cu creaţiile sale antologice.
În 2009 a primit Premiul Gopo pentru întreaga sa carierã actoriceascã.

George Motoi s-a nãscut la Caliacra, în fostul Cadrilater, în anul 1936. În anul 1958 a absolvit I.A.T.C. la clasa Irinei Rãchiţeanu.
A jucat pe scenele teatrelor din Piatra Neamţ, Bacãu, Cluj, iar din 1970 joacã la Teatrul Naţional din Bucureşti.
Totodatã a fost protagonist în peste 35 de filme de lung metraj.
Remarcabil rãmâne rolul Alexandru Lãpuşneanu din filmul Întoarcerea lui Vodã Lãpuşneanu.
A primit Marele Premiu al Festivalului de la San Remo (Italia) pentru filmul Adela, în regia lui Mircea Veroiu, iar în 2011 Premiul pentru întreaga activitate la Festivalul Internaţional de Film Transilvania – TIFF.

Sebastian Papaiani, actor român de etnie greacã dupã tatã, este nãscut în 1936 la Piteşti.
În 1960 a absolvit I.A.T.C. din Bucureşti şi va debuta în filmul Partea ta de vinã, în regia lui Mircea Mureşan.
În primii ani dupã absolvire joacã pe scena Teatrului „Radu Stanca” din Sibiu. La Bucureşti, va fi prezent pe scena Teatrului Giuleşti, devenit apoi Odeon, a Teatrului Naţional şi a Teatrului de Comedie, dar şi pe scena Teatrului „George Ciprian” din Buzãu.
A interpretat roluri în peste 63 de producţii cinematografice. A cucerit spectatorii dând viaţã personajelor din filmele Pãcalã, Astã searã dansãm în familie, Fraţii Jderi, Balul de sâmbãtã seara, Toate pânzele sus! şi seria BD.

Florin Piersic este nãscut la Cluj, în anul 1936 şi absolvent al I.A.T.C. din Bucureşti.
De-a lungul carierei sale a jucat în peste 40 de filme şi nenumãrate piese de teatru pe scenele teatrelor din Cluj şi Bucureşti.
Debutul cinematografic s-a produs cu filmul Ciulinii Bãrãganului, iar rolurile Mãrgelatu, haiducul Grigore Pintea şi haiducul Anghel Șaptecai se numãrã printre celebrele interpretãri filmografice ale actorului.
A fost, de multe ori, comparat cu actorii francezi Jean Marais şi Alain Delon.
În 2005 a luat Premiul pentru Cel mai îndrãgit actor la Gala Premiilor „Zece pentru România”.

Miticã Popescu s-a nãscut la Bucureşti în 1936, iar în prezent joacã la Teatrul Mic din Bucureşti.
De neuitat sunt rolurile sale din filmele Glissando (regia Mircea Daneliuc), Moromeţii (regia Stere Gulea), Cel mai iubit dintre pãmânteni (regia Șerban Marinescu) sau serialul de televiziune Lumini şi Umbre (regia Andrei Blaier, Mircea Mureşan).
Miticã Popescu a primit, în 2009, Premiul pentru întreaga activitate la Gala Premiilor UNITER, iar în 2013 a primit Premiul de Excelenţã Gopo pentru întreaga activitate.

Sanda Toma este nãscutã în 1934 şi a absolvit I.A.T.C din Bucureşti cu celebrul spectacol Bãrbierul din Sevilla, pus în scenã de regizorul Vlad Mugur.
Debutul l-a avut pe scena Teatrului Naţional din Craiova, iar apoi a jucat timp de 33 de ani pe scena Teatrului de Comedie din Bucureşti, interpretând nenumãrate roluri. În perioadele 1959-1961 şi 2000-2009 a fost prezentã pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti.
În domeniul filmului a jucat într-una dintre capodoperele cinematografiei româneşti şi anume Bãdãranii de Carlo Goldoni, în regia lui Mircea Ștefãnescu şi Sicã Alexandrescu, în compania a multor actori mariai scenei şi filmului românesc.
În 2002 primeşte Premiul UNITER pentru întreaga activitate, iar în 2010 Premiul de Excelenţã pentru întreaga carierã în cadrul Galei Festivalului Comediei Româneşti.

Olga Tudorache este nãscutã la Oituz, în 1929, iar în 1951 terminã I.A.T.C din capitalã.
Din 1951 şi pânã în 1966 joacã la Teatrul Tineretului din Bucureşti şi apoi la Teatrul Mic pânã în 1978.
Începând cu anul 1976 este conferenţiar universitar la I.A.T.C. la catedra actorie, iar ca profesor universitar pregãteşte şase promoţii de actori din 1990 şi pânã în 1997, când se pensioneazã.
A primit nenumãrate premii dintre care putem aminti Premiile UNITER – Pentru întreaga activitate, Cea mai bunã actriţã sau Premiul de Popularitate – în anii 1995, 1999 şi 2002 şi Trofeul Festivalului de Teatru în anul 2004.
Monumentale şi de neuitat, rolurile Olgãi Tudorache rãmân un reper în istoriografia teatrului şi filmului românesc.

Lansarea, pe 1 martie, a emisiunii de mãrci poştale care valorificã mari actori naţionali consideraţi a fi, pe drept cuvânt, generaţia de aur a teatrului şi filmului românesc, coincide în mod plãcut cu aniversarea unui deceniu de existenţã a Romfilatelia.
Timp de zece ani ne-am strãduit sã dãm o altã imagine timbrului românesc, rãsplata pentru aceasta fiind nenumãratele premii care au clasat în fiecare an, Romfilatelia şi implicit România, în primele zece ţãri din lume.

Mulţumim tuturor actorilor pentru sprijinul acordat la realizarea acestei emisiuni de mãrci poştale. Suntem onoraţi sã le transmitem sentimentele noastre de respect şi preţuire pentru tot ce au fãcut în slujba teatrului şi a cinematografiei româneşti.

Romfilatelia continuã un proiect dedicat promovãrii valorilor cultural-artistice care au reuşit şi reuşesc sã ne insufle dragostea pentru teatru şi film.
Ca parte integrantã a acestui proiect, emisiunea de mãrci poştale Stele de aur ale scenei şi ecranului este dedicatã unora dintre cei mai îndrãgiţi actori din ţara noastrã.

Mircea Albulescu s-a nãscut în 1934 la Bucureşti. Absolvent al Școlii Medii Tehnice de Arhitecturã, devine apoi artist amator în echipa de teatru a Ateneului Popular.
Între 1952 şi 1956 urmeazã cursurile Institutului de Artã Teatralã şi Cinematograficã „I. L. Caragiale”(I.A.T.C.) din Bucureşti, la clasa Aurei Buzescu.
În perioada 1956 şi 1998 are o apreciatã activitate ca actor la Teatrul Municipal, Teatrul de Comedie şi Teatrul Naţional „I. L.Caragiale” din Bucureşti.
Rolul sãu din piesa Danton scrisã de Camil Petrescu,rãmâne un moment de referinţã în teatrul românesc.
A interpretat peste 70 de roluri în filme de lung metraj, iar în 2005 UNITER i-a acordat Premiul pentru întreaga activitate.

Tamara Buciuceanu-Botez este nãscutã la Tighina, Basarabia, în 1929. Între 1948 şi 1951 frecventeazã cursurile Institutului de Teatru din Iaşi, însã anul IV de studii (1952) îl încheie la I.A.T.C., la clasa profesorului Ion Bãltãţeanu.
A avut roluri în nenumãrate piese de teatru, la televiziune şi teatru radiofonic. A fost prezentã în peste 30 de filme artistice, personajul sãu emblematic fiind Profesoara Isoscel din seria Liceenii.
Având o voce de mezzosopranã, alãturi de Ion Dacian, a interpretat, timp de nouã ani, numeroase partituri pe scena Teatrului de Operetã.
În 2004 primeşte Premiul UNITER pentru întreaga activitate şi în 2010 Premiul de Excelenţã UNITER, iar din 2004 este Societarã de onoare a Teatrului Naţional din Bucureşti.

Valeria Gagealov, nãscutã în 1931, la Galaţi, a urmat cursurile I.A.T.C. între anii 1950-1954.
Între anii 1954-2004 interpreteazã numeroase personaje pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti.
Memorabile sunt rolurile din Oameni şi şoareci de John Steinbeck, care s-a jucat timp de 13 ani şi Sonia din piesa Camera de alãturi de Paul Everac, rol pentru care a primit Premiul de creaţie în 1983.
Totodatã, vocea Valeriei Gagealov a fost auzitã în zeci de piese de teatru radiofonic.
Din filmografia sa putem aminti Moara cu noroc, Serata, Întoarcerea lui Vodã Lãpuşneanu, Singurãtatea Florilor.
Începând cu anul 2001 este Societarã de Onoare a Teatrului Naţional din Bucureşti.

Ileana Stana Ionescu nãscutã la Brad (jud. Hunedoara), în anul 1936.
Din 1959 şi pânã în 1965 va interpreta roluri pe scena Teatrului Tineretului din Piatra Neamţ.
A fost prezentã pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti timp de aproape 50 de ani. A apãrut în spectacole de teatru TV şi în nenumãrate filme de lung metraj.
Din multitudinea rolurilor de teatru care au consacrat-o, le putem aminti pe cele din Bãdãranii de Carlo Goldoni, Titanic vals de Tudor Muşatescu sau cel din Gaiţele de Alexandru Kiriţescu.
Primeşte în 1996, Premiul ACIN România, în 1998, Premiul de Excelenţã a Galei UNITER, iar în anul 2002 devine Societarã a Teatrului Naţional din Bucureşti.

Draga Olteanu Matei este nãscutã la Bucureşti în 1933. A început studiile la I.A.T.C. în anul 1956.
Pânã în 1992 a jucat pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, iar mai târziu înfiinţeazã compania „Teatrul Vostru” (Piatra Neamţ).
O gãsim prezentã în nenumãrate roluri din aproape 60 de filme. Pentru teatrul de televiziune a interpretat peste 100 de roluri.
Întotdeauna însã, când vorbim despre Coana Chiriţa, nu putem sã nu ne gândim la Draga Olteanu Matei.
Este decoratã cu Steaua României în grad de cavaler şi Societarã de onoare a Teatrului Naţional din Bucureşti.
A fost distinsã cu Premiul TVR şi PTWB (Prime Time World Broadcast) în anul 2003, iar în anul 2004 primeşte Premiul UNITER pentru întreaga activitate.

Marin Moraru, nãscut la Bucureşti în 1937, a absolvit I.A.T.C. în 1961 la clasa profesoarei Dina Cocea.
În perioada 1961-1964 interpreteazã numeroase personaje la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ, iar între 1965-1968, la Teatrul de Comedie din Bucureşti.
Între anii 1968-1971 îl gãsim la Teatrul „Lucia Sturdza Bulandra” şi între 1971-1974 la Teatrul Naţional, unde de altfel este, din 2002, Societar de onoare.
A jucat în zeci de piese de teatru şi filme, uimind publicul cu creaţiile sale antologice.
În 2009 a primit Premiul Gopo pentru întreaga sa carierã actoriceascã.

George Motoi s-a nãscut la Caliacra, în fostul Cadrilater, în anul 1936. În anul 1958 a absolvit I.A.T.C. la clasa Irinei Rãchiţeanu.
A jucat pe scenele teatrelor din Piatra Neamţ, Bacãu, Cluj, iar din 1970 joacã la Teatrul Naţional din Bucureşti.
Totodatã a fost protagonist în peste 35 de filme de lung metraj.
Remarcabil rãmâne rolul Alexandru Lãpuşneanu din filmul Întoarcerea lui Vodã Lãpuşneanu.
A primit Marele Premiu al Festivalului de la San Remo (Italia) pentru filmul Adela, în regia lui Mircea Veroiu, iar în 2011 Premiul pentru întreaga activitate la Festivalul Internaţional de Film Transilvania – TIFF.

Sebastian Papaiani, actor român de etnie greacã dupã tatã, este nãscut în 1936 la Piteşti.
În 1960 a absolvit I.A.T.C. din Bucureşti şi va debuta în filmul Partea ta de vinã, în regia lui Mircea Mureşan.
În primii ani dupã absolvire joacã pe scena Teatrului „Radu Stanca” din Sibiu. La Bucureşti, va fi prezent pe scena Teatrului Giuleşti, devenit apoi Odeon, a Teatrului Naţional şi a Teatrului de Comedie, dar şi pe scena Teatrului „George Ciprian” din Buzãu.
A interpretat roluri în peste 63 de producţii cinematografice. A cucerit spectatorii dând viaţã personajelor din filmele Pãcalã, Astã searã dansãm în familie, Fraţii Jderi, Balul de sâmbãtã seara, Toate pânzele sus! şi seria BD.

Florin Piersic este nãscut la Cluj, în anul 1936 şi absolvent al I.A.T.C. din Bucureşti.
De-a lungul carierei sale a jucat în peste 40 de filme şi nenumãrate piese de teatru pe scenele teatrelor din Cluj şi Bucureşti.
Debutul cinematografic s-a produs cu filmul Ciulinii Bãrãganului, iar rolurile Mãrgelatu, haiducul Grigore Pintea şi haiducul Anghel Șaptecai se numãrã printre celebrele interpretãri filmografice ale actorului.
A fost, de multe ori, comparat cu actorii francezi Jean Marais şi Alain Delon.
În 2005 a luat Premiul pentru Cel mai îndrãgit actor la Gala Premiilor „Zece pentru România”.

Miticã Popescu s-a nãscut la Bucureşti în 1936, iar în prezent joacã la Teatrul Mic din Bucureşti.
De neuitat sunt rolurile sale din filmele Glissando (regia Mircea Daneliuc), Moromeţii (regia Stere Gulea), Cel mai iubit dintre pãmânteni (regia Șerban Marinescu) sau serialul de televiziune Lumini şi Umbre (regia Andrei Blaier, Mircea Mureşan).
Miticã Popescu a primit, în 2009, Premiul pentru întreaga activitate la Gala Premiilor UNITER, iar în 2013 a primit Premiul de Excelenţã Gopo pentru întreaga activitate.

Sanda Toma este nãscutã în 1934 şi a absolvit I.A.T.C din Bucureşti cu celebrul spectacol Bãrbierul din Sevilla, pus în scenã de regizorul Vlad Mugur.
Debutul l-a avut pe scena Teatrului Naţional din Craiova, iar apoi a jucat timp de 33 de ani pe scena Teatrului de Comedie din Bucureşti, interpretând nenumãrate roluri. În perioadele 1959-1961 şi 2000-2009 a fost prezentã pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti.
În domeniul filmului a jucat într-una dintre capodoperele cinematografiei româneşti şi anume Bãdãranii de Carlo Goldoni, în regia lui Mircea Ștefãnescu şi Sicã Alexandrescu, în compania a multor actori mariai scenei şi filmului românesc.
În 2002 primeşte Premiul UNITER pentru întreaga activitate, iar în 2010 Premiul de Excelenţã pentru întreaga carierã în cadrul Galei Festivalului Comediei Româneşti.

Olga Tudorache este nãscutã la Oituz, în 1929, iar în 1951 terminã I.A.T.C din capitalã.
Din 1951 şi pânã în 1966 joacã la Teatrul Tineretului din Bucureşti şi apoi la Teatrul Mic pânã în 1978.
Începând cu anul 1976 este conferenţiar universitar la I.A.T.C. la catedra actorie, iar ca profesor universitar pregãteşte şase promoţii de actori din 1990 şi pânã în 1997, când se pensioneazã.
A primit nenumãrate premii dintre care putem aminti Premiile UNITER – Pentru întreaga activitate, Cea mai bunã actriţã sau Premiul de Popularitate – în anii 1995, 1999 şi 2002 şi Trofeul Festivalului de Teatru în anul 2004.
Monumentale şi de neuitat, rolurile Olgãi Tudorache rãmân un reper în istoriografia teatrului şi filmului românesc.

Lansarea, pe 1 martie, a emisiunii de mãrci poştale care valorificã mari actori naţionali consideraţi a fi, pe drept cuvânt, generaţia de aur a teatrului şi filmului românesc, coincide în mod plãcut cu aniversarea unui deceniu de existenţã a Romfilatelia.
Timp de zece ani ne-am strãduit sã dãm o altã imagine timbrului românesc, rãsplata pentru aceasta fiind nenumãratele premii care au clasat în fiecare an, Romfilatelia şi implicit România, în primele zece ţãri din lume.

Mulţumim tuturor actorilor pentru sprijinul acordat la realizarea acestei emisiuni de mãrci poştale. Suntem onoraţi sã le transmitem sentimentele noastre de respect şi preţuire pentru tot ce au fãcut în slujba teatrului şi a cinematografiei româneşti.

Data Aparitie:2014-03-01

Actori_box

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search