Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

Sfintele Paști

1630Romfilatelia S.A. pune în circulație o emisiune de mărci poștale formată dintr-un timbru cu valoarea nominală de 4.000 de lei dedicată Sfintelor Paști.

Celebrarea Învierii Domnului nostru Iisus Hristos (Sfintele Paști) este principala sărbătoare creștină a anului bisericesc. Sărbătoarea nu are dată fixă dar, prima zi de Paști este plasată întotdeauna într-o duminică. Importanța ei este subliniată în practica religioasă de o lungă perioadă de pregătire și de post ce durează șapte săptămâni. Slujbele religioase din timpul Postului Mare sunt de o mare frumusețe, iar prima și ultima saptămână din post au slujbe speciale. Paștele este central pentru întregul an liturgic și multe sărbători mari religioase ce nu au dată fixă depind de el, cum ar fi: Floriile, Înălțarea Domnului, Rusaliile, etc.

Sărbătoarea Paștelui aduce în sufletul fiecăruia pace, bucurie și lumină. În această perioadă se dau mici daruri celor dragi și se trimit prietenilor felicitări speciale. Bisericile sunt pline de flori și de cântări religioase specifice.
Pe lângă practica religioasă, s-au dezvoltat și o seamă de obiceiuri populare de sorginte păgână. Dintre aceste obiceiuri cele mai întâlnite sunt ouăle vopsite și iepurașul de Paști.

În unele mitologii, se spune că lumea s-a născut dintr-un ou. Oul, el însuși purtător de viață, a devenit un simbol al regenerării, al purificării și al veșniciei. Ouăle roșii simbolizează nașterea, o nouă viață dobândită de creștini prin sacrificiul lui Iisus. Legendele creștine leagă acest simbol de Patimile Mântuitorului.
Iepurele este unul dintre cele mai vechi simboluri ale primăverii. În mitologia indo-europeană, iepurele de câmp era considerat un simbol al fertilității. În zilele noastre locul său a fost luat de de iepurașul de Paști.
Timbrul ilustrează într-o manieră veselă, modernă, aceste aspecte ale sărbătorii Paștelui: ouăle roșii, iepurașul și trimiterea scrisorilor.

Data Aparitie:2004-03-05

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search