Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

SFINTELE PAȘTI 2020

Sărbătoarea Paștilor începe, conform ritualului creștin, cu o frumoasă zi de Duminică, înscrisă în calendarul ortodox drept Duminica Floriilor. Este ziua în care Iisus Hristos, însoțit de o mulțime mare de oameni a intrat în Ierusalim. Așternându-și hainele în calea Lui, copiii, tinerii și bătrânii care auziseră de minunile Sale L-au întâmpinat cu ramuri de finic în mâini, ca pe Împăratul împăraților, ca pe un împărat biruitor asupra împărăției răului. ,,Osana Fiul lui David binecuvântat este Cel ce vine întru numele Domnului! Osana întru Cel de sus!’’, strigau ei. Colița emisiunii cu valoarea nominală de 29 lei ilustrează sugestiv această scenă.

După câteva zile, Iisus cere ucenicilor să-i pregătească locul unde se va desfășura Cina cea de Taină. Într-un foișor mare și frumos, împodobit cu tapet și divanuri, Domnul nostru Iisus Hristos a luat împreună cu ucenicii săi ceea ce numim Cina cea de Taină. Iisus s-a așezat la masă între Petru și Ioan. Pentru ultima oară ucenicii s-au strâns în jurul lui. Chiar și trădătorul Iuda se afla printre ei.

Pentru prima dată, la Cina cea de Taină, ucenicii Domnului s-au împărtășit în chip tainic cu Trupul și Sângele lui Hristos (simbolizate de pâinea dospită și vinul roșu, pregătite pentru masă). Ce a făcut de fapt Iisus? A oferit fiecăruia după trebuință: hrană pământească, o nevoie zilnică, dar și o hrană sufletească pentru partea divină a ființei omenești, pentru că sufletul tânjește totdeauna după Dumnezeu.

În întunericul serii trădătorul Iuda își făcea datoria oferind trimișilor marilor preoți, ca prizonier, pe Iisus. Mulțimea care-L aclamase în Duminica Floriilor devine ulterior ostilă cerându-i condamnarea la moarte. După Drumul Crucii, un drum al calvarului, Hristos este răstignit, dar conform profețiilor biblice, înviază a treia zi.

Cunoscute în iconografia ortodoxă drept ,,Femeile mironosițe’’ cele două Marii sosite la mormânt, cu gândul de a îmbălsăma cu miresme trupul mort, găsesc un mormânt gol străjuit de un înger, care le-a spus: ,,Nu vă temeți, căci știu că-L căutați pe Iisus Cel răstignit. Nu este aici căci a înviat precum a zis. Veniți și vedeți locul unde a stat, iar apoi mergeți repede și spuneți ucenicilor Lui că S-a sculat din morți și va merge înaintea voastră în Galileea. Acolo vă veți întâlni cu El…’’

Cele două timbre ale emisiunii de mărci poștale (cu valoarea nominală de 1,90 lei fiecare) reproduc imaginile icoanelor ,,Cina cea de Taină’’ și ,,Sfintele Femei Mironosițe la Mormântul Sfânt’’, aflate în patrimoniul Mănăstirii Radu Vodă din București.

Păstrătorii credinței strămoșești, credința creștină, noi, românii, trebuie să ne întâlnim la slujba din Duminica Sfântă a Învierii cu bucuria unei mari sărbători definită printr-un salut de suflet: Hristos a Înviat! Adevărat a Înviat! 

 

Romfilatelia aduce respectoase mulțumiri obștii Mănăstirii „Radu Vodă” din București, pentru binecuvântarea și sprijinul documentar oferite la realizarea acestei emisiuni de mărci poștale.

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search