Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

SFINTELE PAȘTI 2011

pasti_2011_M Devenitã o tradiţie pentru Romfilatelia, sãrbãtoarea Învierii Domnului este ilustratã şi în acest an, printr-o emisiune de mãrci poştale specialã intitulatã SFINTELE PAȘTI 2011.
Marca poştalã a emisiunii reproduce scena Rãstignirii lui Iisus aflatã pe un „prãznicar“ din secolul XVIII, care a aparţinut bisericii din Oraviţa (Caraş-Severin), expus acum în Muzeul de artã religioasã veche, aflat în demisolul Catedralei Mitropolitane din Timişoara. Inestimabila colecţie muzealã conţine în jur de 800 de icoane şi picturi, 130 de obiecte bisericeşti, precum şi manuscrise ale „Noului Testament de la Bãlgrad“ (1648) şi al „Cazaniei lui Varlaam“ (1643).
Simbol al oraşului de pe Bega, Catedrala Mitropolitanã cu hramurile „Sfinţii Trei Ierarhi“ şi „Sfântul Iosif cel Nou de la Partoş“ a fost construitã între 1936 şi 1940, dupã planurile arhitectului Ion Traianescu. Pentru arhitectura, pictura şi sculptura ei, clãdirea este consideratã monument de artã.
Arhitectura catedralei din Timişoara este o îmbinare între stilul religios românesc şi cel bizantin – moldovenesc. Datoritã dimensiunilor sale, catedrala poate adãposti pânã la 5.000 de credincioşi. Fundaţia este construitã pe o placã imensã de beton, care este susţinutã de peste 1.000 de piloni de beton armat, înfipţi pânã la 20 m adâncime.
Construcţia, cu o lungime de 63 m şi lãţimea de 32 m, are 11 turle, dintre care turnul principal are 83,7 metri.
Cele şapte clopote, fiecare în greutate de 8 tone, au fost melodios armonizate de compozitorul Sabin Drãgoi.
În prezenţa Regelui Mihai I al României, a Patriarhului Nicodim Munteanu al României, alãturi de întreg episcopatul Mitropoliei Ardealului şi reprezentanţi ai Bisericii din toate colţurile ţãrii, pe 6 octombrie 1946, catedrala a fost târnositã.
Vor trebui sã mai treacã încã zece ani pentru ca picturile, atât cele interioare cât şi cele exterioare, sã fie finalizate. Autorul acestora este Anastasie Demian. Iconostasul impresioneazã prin dimensiunile sale (135 m2) şi ornamentaţia în stil brâncovenesc.
În anul 1956 au fost aduse în catedralã moaştele Sfântului Iosif cel Nou de la Partoş, fost mitropolit al Banatului în secolul al XVII-lea.
De asemenea, între anii 2003 şi 2006, pictura catedralei a fost restauratã.

E timpul sã fim împreunã de Sfintele Sãrbãtori de Paşti!
Fie ca binecuvântarea lui Iisus sã se rãsfrângã asupra noastrã şi sã ne facã mai buni, mai darnici, mai înţelepţi şi sã ne aducã luminã în suflet!

„Hristos a Înviat !”

Echipa Romfilatelia

Aducem respectuoase mulţumiri Înaltpreasfinţiei Sale dr. Nicolae Corneanu, Arhiepiscopul Timişoarei şi Mitropolitul Banatului şi colectivului Centrului eparhial pentru bunãvoinţa nepreţuitã şi sprijinul nemijlocit acordat la realizarea acestei emisiuni de mãrci poştale.
Data Aparitie:2011-03-24

pasti_2011_box

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search