Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

Serile Filmului Românesc (SFR). Un deceniu de festival SFR la Iași !

Iașul se remarcă anul acesta prin a X-a ediţie a Festivalului de Film Românesc, eveniment care se desfășoară în perioada 12-16 iunie 2019. Festivalul a avut deschiderea oficială în data de 12 iunie, în cadrul unei conferinţe de presă la care au participat o parte dintre invitaţii acestei ediţii.

Astfel, în cadrul evenimentului au luat cuvântul, alături de îndragitul actor Florin Piersic şi Şerban Marinescu, Nataşa Raab, George Mihăiţă, Ileana Popovici, Ion Dichiseanu, Ioana Pavelescu, Adina Pintilie, precum și alte oficialități : Doamna Cristina Popescu, Director General Romfilatelia, Domnul Mihai Chirica, Primarul orașului Iași, Nicolae Pepene, Directorul Muzeului Județean de Istorie Brașov şi Domnul Andrei Apreotesei, Directorul Ateneului Național din Iași.

Invitatul special a fost Florin Piersic, alături de care au fost prezente personalități cărora li s-au dedicat edițiile anterioare ale SFR.  La inițiativa echipei festivalului, Florin Piersic a devenit Cetățean de Onoare al Municipiului Iași și a primit acest titlul de la Domnul Mihai Chirica, Primarul Municipiului Iași, alături de Doamna Irina-Margareta Nistor, Ambasadorul Cinematografic SFR, care a și semnat motivația pentru acordarea titlului.

De menționat este faptul că acesta nu a fost singurul premiu pe care Piersic l-a primit. Hotelul sponsor Pleiada i-a oferit steaua personificată din cele 5 stele ale hotelului.

În cadrul întâlnirii de ieri, actorul Florin Piersic a depănat amintiri alături de invitaţi şi a povestit o serie de întâmplări de pe scenă sau platourile de filmare. De asemenea, în Piața Unirii, actorii, regizori, primarul și admiratorii de film au vizionat filmul „Parașutiștii”, filmul preferat al lui Florin Piersic, care a apărut în anul 1972 și care a avut o distribuție impresionantă : Florin Piersic, Geo Costiniu, Valeria Seciu, Ileana Popovici, Emanoil Petruț, Silviu Stănculescu, Nineta Gusti, Gheorghe Naghi, Dana Comnea, Constantin Guriță, Ileana Buhaci-Gurgulescu, Liviu Popa, Pierre Gherase, Vasile Marcu.

Romfilatelia a continuat proiectele dedicate promovării valorilor cultural-artistice care au reuşit şi continuă să ne insufle dragostea pentru teatru şi film. În anul 2014, ca parte integrantă a acestui proiect, emisiunea de mărci poştale „Stele de aur ale scenei şi ecranului” a fost dedicată unora dintre cei mai îndrăgiţi actori din ţara noastră, printre ei numărându-se Florin Piersic.

Asociindu-se cu misiunea festivalului, aceea de a promova valorile și arta creatoare, marca poștală își certifică încă o dată rolul de ambasador cultural, dedicând festivalului un întreg poștal.

Prezentarea întregului poștal dedicat acestui festival a avut loc în cadrul ceremoniei de deschidere oficiale, iar pe parcursul discuțiilor purtate, a rulat o prezentare realizată de către Romfilatelia, în care au fost menționați actorii cărora le-au fost dedicate timbre și întreguri poștale, reliefând rolul de promotor în cultura românească.

Lansarea a avut ca și moment important semnarea panoului de către invitații oficiali : Mihai Chirica, Primarul orașului Iași, actorii George Mihăiță, Ileana Popovici, organizatorul festivalului Andrei Giurgea, regizor Șerban Marinescu, regizoarea Adina Pintilie, câștigătoarea Ursului de Aur Berlin 2018, Ion Dichiseanu și Natasa Rabb.

Florin Piersic a fost aplaudat și elogiat, acesta mulțumind și simțindu-se onorat pentru timbrul emis și oferit de către Romfilatelia, instituție simbol care iubește și apreciază cultura, arta și valorile românești.

Marca poștală rămâne mesager universal al diplomației culturale, printr-o argumentare care o definește ca o îmbinare între cultură, istorie, literatură și tot ce înseamnă reprezentativitatea țării, fiind parte a unui mesaj de comunicare eficientă în spațiul cultural public.

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search