Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

SCRIITORI ŞI PAGINI DE COLECŢIE

Scriitori_M         Romfilatelia reia emisiunile dedicate literaturii române prin introducerea în circulaţie a emisiunii Scriitori şi pagini de colecţie alcătuită din patru timbre poştale pe care sunt reprezentate portretele a patru scriitori, împreună cu un mic fragment din opera lor şi semnătura fiecăruia.

Pe timbrul cu valoarea nominală de 3,30 lei este reprezentat portretul scriitorului Ion Creangă (1837-1889) alături de paragraful introductiv al Amintirilor din copilărie:

„Nu ştiu alţii cum sunt,dar eu, când mă gândesc la locul naşterei mele, la casa părintească din Humuleşti, la stâlpul hornului unde lega mama o şfară cu motocei la capăt, de crăpau mâţele jucându-secu ei, la prichiciul vetrei cel humuit, de care mă ţineam când începusem a merge copăcel…”.

Reprezentant de seamă al literaturii clasice româneşti, Ion Creangă este cunoscut în special datorită operei sale autobiografice Amintiri din copilărie. Scrierile sale cuprind basme, anecdote, povestiri, fiind în special inspirate de „producţiunile poporane”.

Pe timbrul cu valoarea nominală de 4,50 lei este ilustrat portretul lui Vasile Alecsandri (1821-1890) împreună cu primele două strofe ale poeziei Hora Unirii:

 

„Hai să dăm mână cu mână
Cei cu inima română,
Să-nvârtim hora frăţiei
Pe pământul României!

Iarba rea din holde piară!
Piară duşmănia-n ţară!
Între noi să nu mai fie
Decât flori şi omenie!”

Poet, dramaturg, folclorist, om politic şi membru fondator al Academiei Române, acesta s-a implicat activ în scrierea paginilor istoriei Principatelor Române. Este cunoscut în literatura română în special datorită pastelurilor, creaţii lirice ce evocă natura aşa zis domestică, abordând cadrul obişnuit al unei vieţi patriarhale, idilice.

Pe timbrul cu valoarea nominală de 7,60 lei se regăseşte imaginea poetului George Coşbuc (1866-1918) împreună cu două strofe ale cunoscutei poezii Lupta vieţii:

„Copiii nu-nţeleg ce vor: / A plânge-i cuminţenia lor.

Dar lucrul cel mai laş în lume / E un bărbat tânguitor.

Nimic nu-i mai de râs ca plânsul / În ochii unui luptător.

O luptă-i viaţa; deci te luptă / Cu dragoste de ea, cu dor.”

Poezia sa, care abordează natura, viaţa satului, vitejia ostaşilor români în luptele de la 1877, aparţine patrimoniului cultural naţional, creaţia sa înscriindu-l ca un autor clasic în tezaurul literaturii române. Poemele sale se încadrează într-o viziune unitară, alcătuind o monografie epico-lirică a satului românesc.

Pe timbrul cu valoarea nominală de 8,10 lei este înfăţişat poetul George Bacovia (1881-1957) împreună cu primele două strofeale poeziei Decembre:

 

„Te uită cum ninge decembre…
Spre geamuri, iubito, priveşte –
Mai spune s-aducă jăratec
Şi focul s-aud cum trosneşte.

Şi mână fotoliul spre sobă,
La horn să ascult vijelia,
Sau zilele mele – totuna –
Aş vrea să le-nvăţ simfonia.”

 

Format la şcoala simbolismului literar francez, poezia lui Bacovia este expresia cea mai elocventă şi mai durabilă a simbolismului autohton. Bacovia este poetul toamnelor nesfârşite, al iernilor („Nevroză”) ce dau sentimentul de sfârşit de lume, este poetul căldurilor toride („Cuptor”), al primăverilor nevrotice („Nervi de primăvară”).

Pe vinietele minicolilor de timbre sunt reproduse imaginile a patru opere de artă (busturi şi medalioane), care îi ilustrează pe cei patru scriitori români. Acestea sunt creaţii ale unor artişti plastici români şi aparţin patrimoniului Muzeului Naţional al Literaturii Române din Bucureşti: Ion Creangă (medalion realizat de Pavel Mercea), Vasile Alecsandri (bust realizat de Spiridon Georgescu), George Coşbuc (bust sculptat de Ion Coşan) şi George Bacovia (bust sculptat de Miliţa Pătraşcu).

Romfilatelia mulţumeşte Muzeului Naţional al Literaturii Române pentru sprijinul acordat în realizarea acestei emisiuni de mărci poştale.

Data de aparitie: 2014-12-05

Scriitori_box

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search