Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

ROMFILATELIA ȘI PRIMĂRIA COMUNEI DUMBRĂVENI ALĂTURI PENTRU CELEBRAREA CULTURII ROMÂNEȘTI

În perioada 2-6 februarie 2020, Primăria Dumbrăveni, județul Suceava, în parteneriat cu Ministerul Culturii, Academia Română, Fundația Națională Pentru Știință și Artă, Muzeul Național al Literaturii Române și Romfilatelia, a organizat manifestarea culturală sub egida “Anul Mihai Eminescu în Dumbrăveni- Zilele Culturii Române”.

Evenimentul a avut loc în Centrul Cultural “Mihai Eminescu” și au fost prezente personalităţi marcante ale vieţii culturale: Acad. Maya Simionescu, Acad. Eugen Simion, ÎPS Ioan Robu, Mitropolit Emerit de București, Acad. Wilhem Dancă, Acad. Mircea Martin, Ioan Cristescu, Director al Muzeului Național al Literaturii Române, cantautorii și actorii Nicu Alifantis, Nicolae Voiculeț, Horațiu Mălăele și George Mihăiță.

Pentru a marca tematică abordată în premieră, aniversarea a 170 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu, a fost amintit faptul că Romfilatelia a introdus în circulație emisiunea de mărci poștale „Cupluri Celebre. Poezia Dragostei”, în data de 15 ianuarie- Ziua Culturii Naționale. Pe timbrele emisiunii au fost reprezentate, într-o grafică specială, portretele celor doi îndrăgostiți, Mihai Eminescu și Veronica Micle, iar pe colița nedantelată s-a regăsit timbrul ce ilustrează ambele jumătăți ale acestei romantice iubiri împreună cu poezia „Dormi” de Mihai Eminescu și o ilustrație simbol a celor doi îndrăgostiți realizată de Ligia Macovei, cunoscută că graficiană, pictoriță și colecționară de artă.

În cadrul evenimentului, a fost amintit Grigore Vieru, a cărui imagine a fost proiectată pe afișul evenimentului din Centrul Cultural. A fost unul dintre poeţii basarabeni care şi-a edificat creaţia pe trainicul fundament eminescian, cultivându-l cu veneraţie. Se poate identifica în creaţia poetului un eminescianism manifest, rod al receptării estetice a operei predecesorului, dar şi unul latent, expresie a unei structuri sufleteşti şi sensibilităţi similare.

Anul Mihai Eminescu” face parte din seria de evenimente organizate de Primăria Comunei Dumbrăveni de celebrare a marelui poet, la care se adaugă proiecte sociale, cu scopul de a înscrie localitatea pe lista așezărilor moderne din Europa. Alături de Romfilatelia, Primăria Comunei Dumbrăveni a înscris pe harta culturală a Europei adevăratele valori ale unei localități istorice atestată documentar de peste jumătate de mileniu.

Anul Mihai Eminescu” a fost un eveniment organizat de Primăria Comunei Dumbrăveni ca un omagiu adus marelui poet Mihai Eminescu, care a locuit o bună perioadă de timp în acest loc.

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search