Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
PLIANT ABONAMENT

Romfilatelia prezentă la Expoziția „Urmuz în arta grafică internațională“

București, 30 martie 2023

Romfilatelia, în calitate de partener instituțional, s-a alăturat Academiei Române, Bibliotecii Academiei și Muzeului Național al Literaturii Române la vernisajul expoziției „Urmuz în arta grafică internațională“, joi, 30 martie a.c.

Evenimentul, realizat în colaborare cu Revista „Curtea de la Argeș“ și Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, a fost găzduit în Sala „Theodor Pallady“ din cadrul Bibliotecii Academiei Române.

Evenimentul a fost moderat de acad. Gheorghe Păun, membru titular al Academiei Române, care a menționat Romfilatelia, care l-a omagiat pe Urmuz prin introducerea în circulație a emisiunii filatelice „Anul Urmuz în Argeș”. A fost prezentat un obiect filatelic special, albumul dedicat lui Urmuz intitulat „Pe Argeș în sus, De la Meșterul Manole la Urmuz”.

Au susținut alocuțiuni: acad. Ioan Dumitrache, secretar general al Academiei Române, prof. univ. Ioan Cristescu, directorul Muzeului Național al Literaturii Române, și Gabriela Dumitrescu, director de colecții al Bibliotecii Academiei Române.

Expoziția aduce în atenția publicului 180 de portrete ale scriitorului                     Demetru Dim. Ionescu-Buzău, cunoscut sub pseudonimul literar Urmuz, realizate de graficieni din peste 50 de țări, după studierea creațiilor urmuziene. Desenele inedite, ce au avut ca sursă de inspirație aceeași fotografie a scriitorului, sunt însoțite de manuscrisele urmuziene, reunite în celebrul caiet roșu, aflat în colecția Bibliotecii Academiei Române. Paginile periodicelor „Bilete de papagal“ și „Urmuz“, traducerile creațiilor urmuziene în diferite limbi de circulație internațională, studiile critice asupra operei scriitorului definesc expozițional contextul evoluției literare a lui Urmuz.

Expoziția face parte dintr-o serie de manifestări dedicate împlinirii a 140 de la nașterea scriitorului, primul reprezentant al avangardismului românesc.

#ConsiliulJudețeanArgeș #Urmuz #MinisterulCulturii #AcademiaRomână #BibliotecaAcademieiRomâne #Rador #Agerpres #RadioRomânia #MuzeulNaționalalLiteraturiiRomâne

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search