Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

ROMFILATELIA OMAGIAZĂ ANIVERSAREA ÎMPLINIRII UNUI SECOL DE LA ÎNFIINȚAREA ATENEULUI NAȚIONAL DIN IAȘI

Romfilatelia s-a alăturat Primăriei Municipiului Iași pentru aniversarea împlinirii unui secol de la înființarea Ateneul Național din Iași prin realizarea unui întreg poștal.

În anul 1920, s-a inaugurat clădirea Ateneului, fiind prima instituție de cultură fondată după Primul Război Mondial. Încă de la înființare, Ateneul avea să devină un centru cultural la care intelectualitatea ieșeană se raporta.

În ultimii ani, instituția a oferit publicului numeroase evenimente și manifestări cultural-artistice: spectacole de teatru, expoziţii de fotografie, proiecții de film, conferinţe, seminarii, concerte cu artiști consacrați, manifestări culturale de amploare, întâlniri cu scriitori, dezbateri culturale, festivaluri și turnee în toată țara.

“Ateneul Național din Iași a ajuns la remarcabila vârstă a centenarului! O instituție care, în toți acești ani, și-a creat o remarcabilă carte de vizită prin spectacole de excepție, diversitate și proiecte îndrăznețe. Adresez mulțumiri alese pentru atașamentul manifestat față de instituția culturală ieșeană Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei Române, Acad. Ioan-Aurel Pop, Președintele Academiei Române, doamnei Cristina Popescu, Director General Romfilatelia, domnului Bogdan Gheorghiu, Ministrul Culturii” a declarat domnul Mihai Chirica, Primarul Municipiului Iași.

“Mai întâi, vă felicit pentru onoranta aniversare. Îmi amintesc mereu cu plăcere căldura specială prin care m-ați primit la Ateneu. Din câte mi-am dat seama, în timpul scurtei mele vizite la dumneavoastră, Ateneul Național din Iași a fost mai mult decât o instituție de cultură, a fost o inimă vie pentru intelectualitate și pentru creatorii de excepție, revărsând valori peste Iași și peste țară. Urmele pașilor marilor oameni care au trecut pe acolo v-au ajutat, nu numai să dăinuiți, ci și să renașteți ca Pasărea Phoenix. S-a întâmplat aceasta fiindcă nu e vorba numai de urme ale pașilor, ci de un spirit viu care a rămas și pe care dumneavoastră îl perpetuați și îl înmulțiți.  La aniversare, vă doresc, după datina cea veche: Vivat, crescat, floreat!” a declarat Acad. Ioan-Aurel Pop, Președintele Academiei Române.

“Se împlinește un secol de la fondarea Ateneului din Iași, la 25 aprilie 1920, sub domnia străbunicului meu, Regele Ferdinand. Instituția voastră are drumul său legat de Instituția Coroanei, atât din punct de vedere istoric, cât și cultural. În anul 2018, am reînnodat această legătură istorică și am acordat patronajul meu Ateneului Național din Iași. Activitatea Ateneului se dezvoltă, de la un an la altul, iar publicul ieșean are, astfel, privilegiul de a descoperi noi experiențe culturale. Vă transmit, așadar, felicitări pentru ce ați înfăptuit până acum, cu talent și dăruire, precum și cele mai bune urări cu ocazia centenarului. Vă doresc să continuați cu aceeași energie, inspirație și perseverență!” a declarat Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române.

Marca poștală rămâne mesager universal al diplomației culturale, printr-o argumentare care o definește ca o îmbinare între cultură, istorie, literatură și tot ce înseamnă reprezentativitatea țării, fiind parte a unui mesaj de comunicare eficientă în spațiul cultural public.

Romfilatelia va rămâne fidelă misiunii sale de promotor al culturii și al valorilor naționale prin intermediul mărcilor poștale.

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search