Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
PLIANT ABONAMENT
Slide
BINE AȚI VENIT ÎN ROMÂNIA!
WELCOME TO ROMANIA!
Slide
PlayPlay
Slide
PlayPlay

Romfilatelia își omagiază înaintașii

București, 3 februarie 2023

Romfilatelia a fost prezentă astăzi în amfiteatrul „I. H. Rădulescu” al Bibliotecii Academiei Române unde, într-o atmosferă solemnă, a avut loc sesiunea comemorativă „Iuliu Maniu (1873 – 1953). Un patriot în slujba țării”.

Pentru a cinsti memoria marelui om politic, în cadrul parteneriatului instituțional agreat cu Biblioteca Academiei Române și cu Muzeul Național al Literaturii Române, Romfilatelia a fost invitată să lanseze produsul filatelic dedicat ilustrei sale personalităţi, intitulat „Iuliu Maniu,150 de ani de la naștere”.

Născut la Şimleu Silvaniei, a crescut în apropierea unchiului său Simion Bărnuţiu, un mare cărturar şi susţinător al românilor transilvăneni. După studii la Universitatea din Cluj, pe care le continuă la Budapesta şi Viena, unde a obţinut diploma de doctor, s-a stabilit la Blaj, asumându-şi plăcuta, dar greaua povară a emancipării „mult încercatului neam românesc” din Transilvania, încă ocupată de Dubla Monarhie, căruia i-a dăruit „tot devotamentul (…) şi dincolo de mormânt”, după cum precizează în testamentul său.

A ars ca nimeni altul pe altarul unităţii naţionale, iar după Marea Unire a ocupat de mai multe ori fotoliul de președinte al Consiliului de Miniștri; a fost preşedinte al Partidului Naţional – Ţărănesc şi s-a implicat activ în reîntoarcerea în ţară a lui Carol al II-lea. Pentru întreaga sa activitate pusă în slujba patriei, a fost primit în rândurile Academiei Române (membru de onoare) în 1919. A decedat în închisoarea de la Sighet (5 februarie 1953).

Cuvântul de deschidere a fost susținut de către acad. Georgeta Filitti. La rândul său, P. S. Mihai Frățilă, Episcop de București al Bisericii Române Unite cu Roma a conferențiat despre „Iuliu Maniu și morala patriotismului”, iar Directorul Bibliotecii Naționale a României, prof. dr. Adrian Cioroianu a arătat cum este înregistrat Iuliu Maniu în colecțiile instituției pe care o reprezintă. Ținând cont că istoria recentă este vie în memoria noastră, prof. dr. Constantin Buchet, Președintele CNSAS, a vorbit despre „Iuliu Maniu în dosarele poliției politice”, în timp ce Directorul Institutului Național pentru Studiul Totalitarismului, Florin Abraham, s-a referit la „Iuliu Maniu și Marile Puteri”. Li s-a alăturat Directorul General al Romfilatelia, Cristina Popescu, pentru a lansa produsul filatelic amintit.

Romfilatelia rămâne ancorată în cultura română și continuă să-și onoreze înaintașii afirmând rolul lor în construcția națiunii.

 

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search