Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

Romfilatelia își omagiază înaintașii

București, 3 februarie 2023

Romfilatelia a fost prezentă astăzi în amfiteatrul „I. H. Rădulescu” al Bibliotecii Academiei Române unde, într-o atmosferă solemnă, a avut loc sesiunea comemorativă „Iuliu Maniu (1873 – 1953). Un patriot în slujba țării”.

Pentru a cinsti memoria marelui om politic, în cadrul parteneriatului instituțional agreat cu Biblioteca Academiei Române și cu Muzeul Național al Literaturii Române, Romfilatelia a fost invitată să lanseze produsul filatelic dedicat ilustrei sale personalităţi, intitulat „Iuliu Maniu,150 de ani de la naștere”.

Născut la Şimleu Silvaniei, a crescut în apropierea unchiului său Simion Bărnuţiu, un mare cărturar şi susţinător al românilor transilvăneni. După studii la Universitatea din Cluj, pe care le continuă la Budapesta şi Viena, unde a obţinut diploma de doctor, s-a stabilit la Blaj, asumându-şi plăcuta, dar greaua povară a emancipării „mult încercatului neam românesc” din Transilvania, încă ocupată de Dubla Monarhie, căruia i-a dăruit „tot devotamentul (…) şi dincolo de mormânt”, după cum precizează în testamentul său.

A ars ca nimeni altul pe altarul unităţii naţionale, iar după Marea Unire a ocupat de mai multe ori fotoliul de președinte al Consiliului de Miniștri; a fost preşedinte al Partidului Naţional – Ţărănesc şi s-a implicat activ în reîntoarcerea în ţară a lui Carol al II-lea. Pentru întreaga sa activitate pusă în slujba patriei, a fost primit în rândurile Academiei Române (membru de onoare) în 1919. A decedat în închisoarea de la Sighet (5 februarie 1953).

Cuvântul de deschidere a fost susținut de către acad. Georgeta Filitti. La rândul său, P. S. Mihai Frățilă, Episcop de București al Bisericii Române Unite cu Roma a conferențiat despre „Iuliu Maniu și morala patriotismului”, iar Directorul Bibliotecii Naționale a României, prof. dr. Adrian Cioroianu a arătat cum este înregistrat Iuliu Maniu în colecțiile instituției pe care o reprezintă. Ținând cont că istoria recentă este vie în memoria noastră, prof. dr. Constantin Buchet, Președintele CNSAS, a vorbit despre „Iuliu Maniu în dosarele poliției politice”, în timp ce Directorul Institutului Național pentru Studiul Totalitarismului, Florin Abraham, s-a referit la „Iuliu Maniu și Marile Puteri”. Li s-a alăturat Directorul General al Romfilatelia, Cristina Popescu, pentru a lansa produsul filatelic amintit.

Romfilatelia rămâne ancorată în cultura română și continuă să-și onoreze înaintașii afirmând rolul lor în construcția națiunii.

 

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search