Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

Romfilatelia, în vizită pe plaiuri argeșene

„Pe Argeș în sus, De la Meșterul Manole la Urmuz” – este titlul albumului filatelic prezentat astăzi, la Curtea de Argeș, locul de naștere al celui ce avea să anticipeze, prin opera sa, suprarealismul și toate mișcările avangardiste ale sec. al XX-lea, Urmuz, pe numele său adevărat Demetru Dem. Demetrescu – Buzău.
Împreună cu Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, cu președintele Consiliului Județean Argeș, Ion Mînzînă, cu Acad. Ion Pop, veteran al academicienilor, de la Universitatea Babeș – Bolyai, în fața unui public numeros, au fost lansate produsele filatelice care i-au fost dedicate argeșeanului sărbătorit la împlinirea a 140 de ani de la naștere: două timbre pe care este reprodusă imaginea aceluiași personaj, Urmuz, văzută de doi graficieni – unul din Taiwan și altul din Cuba, în timp ce plicul prima zi poartă ștampila de la Curtea de Argeș.
Pasionat de literatură, Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, a reiterat faptul că Urmuz trebuie „să ajungă în sălile de clasă. Mai mult decât atât, Urmuz nu mai este singur, devine și marcă poștală. Cred că este uimit acolo Sus, la ce nivel este omagiat, scriitorul român care a pus bazele curentului literar de avangardă”, a mai adăugat el.
În atenția întregii adunări, Cristina Popescu, Director General al Romfilatelia, a precizat: „Ne bucurăm să fim azi aici, într-un loc care respiră istorie prin toți porii lui. E de ajuns să ne gândim că undeva, aproape de noi, este Câmpulungul primului descălecat despre care istoricii vorbesc cu venerație amintind de Negru Vodă, întemeietor de țară românească, potrivit legendei. Urmuz este o altă legendă.
Boem, rebel, bizar, așa cum încă din 1930 l-a descifrat Sașa Pană strângându-i opera intitulată atât de modest și de nesigur, Pagini bizare, argeșeanul Demetru Dem. Demetrescu – Buzău avea să-și ia revanșa asupra scurtei lui vieți abia postmortem, când a căpătat recunoașterea întregii lumi”.
Gazda evenimentului, domnul Academician Gheorghe Păun, admirator al lui Urmuz și subjugat de tot ce este valoare, argeșean de origine, cu multă dăruire și răbdare a susținut și sprijinit proiectul filatelic cu fotografii și materiale documentare. Romfilatelia îi aduce un călduros cuvânt de mulțumire și de asemenea, îi mulțumește președintelui Consiliului Județean Argeș pentru interesul manifestat față de timbrul românesc și de promovarea lui.
Mai adăugăm felicitările noastre pentru organizatori care au asigurat o atmosferă caldă și invitația de a ne prezerva cultura, istoria, tradiția și memoria acestui pământ!
#PrimăriaMunicipiuluiCurteadeArgeș #ConsiliulJudețeanArgeș #Urmuz

#MinisterulCulturii #AcademiaRomână #Rador #Agerpres #RadioRomânia

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search