Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

Romfilatelia alături de Patriarhia Română la proclamarea canonizării Sf. Ier. Martir Neofit Cretanul

București, 21 mai 2023

Cu prilejul hramului Catedralei Patriarhale din București, duminică, de sărbătoarea Sfinți Împărați Constantin și Elena, a avut loc proclamarea solemnă a canonizării Sfântului Ierarh Martir Neofit Cretanul, Mitropolitul Țării Românești în perioada 1738-1753.

Cu acest prilej, Romfilatelia, partener instituțional tradițional al Patriarhiei Române, a realizat un produs filatelic special ce a marcat împlinirea a 270 de ani de la trecerea la cele veșnice a Sfântului Ierarh canonizat.

Imaginile inserate pe plic reproduc o pictură în ulei realizată de pictorul Vasile Rudeanu, iar pictura aparține Reședinței Patriarhale, iar pe timbrul din plic este ilustrată Icoana de canonizare realizată de pictorul Răzvan Bădescu.

Tomosul de canonizare a fost citit de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat canonizarea ierarhului în ședința din 28 octombrie 2022, cu data de sărbătorire în 16 iunie.

Sfântul ierarh a fost principalul susținător al desființării iobăgiei în Țara Românească. A dezrobit toți țăranii de pe moșiile Mitropoliei, a înființat o școală publică subvenționată de Biserică la Pătroaia, jud. Dâmbovița, a înființat Biblioteca Mitropoliei și a tipărit cărți de slujbă și de învățătură în limba română.

Sfântului Ierarh Martir Neofit Cretanul, Mitropolitul Țării Românești, a trecut la Domnul în 16 iunie 1753, dar faptele lui eroice rămân un exemplu de apărător neclintit al credinței strămoșești.

Romfilatelia va continua misiuena sa de promotor al valorilor naționale, între care, cele spirituale au loc special.

Foto: Basilica.ro/Raluca Ene

#SfântulIerarhMartirNeofitCretanul

#BisericaOrtodoxăRomână

#PatriarhiaRomână

#AgențiadeȘtiriBasilica.ro

 

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search