Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

Romfilatelia a participat la Simpozionul omagial Ciprian Porumbescu

București, 5 octombrie 2023
Romfilatelia, în calitate de partener instituțional, a participat la simpozionul organizat de Academia Română și Muzeul Național al Literaturii Române, dedicat compozitorului Ciprian Porumbescu, de la a cărui naștere se împlinesc anul acesta 170 de ani.
În cadrul evenimentului, găzduit de Aula Academiei Române și care a omagiat talentul muzical de excepţie al creatorului primei operete româneşti „Crai nou“, au luat cuvântul acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, Adrian Iorgulescu, compozitor și membru corespondent al Academiei Române, prof. univ. dr. Dan Dediu, compozitor, prof. univ. dr. Ioan Cristescu, directorul general al Muzeului Național al Literaturii Române și moderatorul simpozionului, prof.univ.dr. Mihai Cosma, muzicolog, Răzvan Ioan Dincă, regizor, care a pus în scenă anul acesta opereta „Crai Nou“ la Opera Națională, Daniel Jinga, dirijor și director al Operei Naționale București, și prof. univ. dr. Nicolae Brânzea.
În alocuțiunea sa, doamna Cristina Popescu, director general Romfilatelia, a trecut în revistă emisiunile de mărci poștale dedicate lui Ciprian Porumbescu, susținută de o prezentare video, evocând personalitatea unuia dintre cei mai faimoși compozitori ai timpului său, iar la final i-a invitat pe oficialii prezenți să semneze panoul filatelic omagial.
Violonist, compozitor, teolog şi mare patriot, Ciprian Porumbescu, de la a cărui moarte se împlinesc 140 de ani, a întruchipat în scurta sa existenţă, autenticul românesc cu tot ceea ce este mai frumos şi mai pur. A adus, în compoziţiile sale, tematici patriotice, elemente de expresivitate ce-l definesc ca stil, de o muzicalitate aparte, în care exprimă artistic o serie de trăiri, gânduri şi idei încadrate în epoca romantică a genului.
Cu aceasta ocazie a fost realizat un album filatelic, alături de replica in metal a timbrului aniversar, in colaborare cu Primăria comunei Dumbraveni, județul Suceava, Centrul Cultural “acad. Eugen Simion” aflat in patronajul Academiei Romane, multumiri și aprecieri pentru dorința de a duce mai departe personalitatea și opera artistului bucovinean!
Romfilatelia și-a făcut datoria de onoare de a cinsti memoria unei personalități marcante a Bucovinei, răspunzând cu emoție dorinței exprimate de Ciprian Porumbescu, „Crai Nou al muzicii nemuritoare”, în ultimele sale cuvinte : „Să nu lăsați muzica mea să moară !”.
Mulțumiri domnului Cristian Anita, director general Arhivele Naționale ale României pentru sprijin documentar.

#CiprianPorumbescu #AnulCiprianPorumbescu #CraiNoualmuziciinemuritoare #AcademiaRomână #CentrulCulturalAcadEugenSimion #PrimariaDumbraveniSuceava #ArhiveleNationalealeRomaniei #MuzeulNationalalLiteraturiiRomane #AdrianIorgulescu #DanDediu #MihaiCosma
#RăzvanIoanDincă #OperaNationalaBucuresti #SocietateaRomanadeRadiodifuziune #RadioRomaniaInternational #NicolaeBranzea #DanielJinga #MuzeulBucovinei #UniversitateaNationaladeMuzicaGeorgeEnescu

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search