Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

Romfilatelia a participat joi, 13 octombrie 2022, la vernisajul Expoziţiei „CENTENARUL ÎNCORONĂRII REGILOR ÎNTREGITORI DE ȚARĂ – 1922-2022“, organizat de Biblioteca Academiei Române, în calitate de partener strategic al instituției

Vernisajul a avut loc în Sala de expoziții Theodor Pallady a Bibliotecii Academiei Române, iar Acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei, a prefigurat evenimentul, într-un discurs recent:

„Încoronarea petrecută solemn la Alba Iulia, în 15 octombrie 1922, este privită de unii ca un act formal, dar nu a fost. Încoronarea regilor Ferdinand și Maria, în catedrala clădită special cu acest scop, este ultimul act fundamental întregitor al Marii Uniri. Fără încoronare, Marea Unire rămânea neîmplinită. Așa, prin organizarea impecabilă a actului, voința de unire a poporului român era consfințită deplin, în fața țării, a lumii și a lui Dumnezeu.“

Au luat cuvântul acad. Răzvan Theodorescu, vicepreşedintele Academiei Române și drd. Alina-Monica Popescu, istoric de artă în cadrul Cabinetul de Stampe al Bibliotecii, curatoarea expoziţiei, la eveniment participând reprezentanți ai instituțiilor de cultură, ai presei.

Au fost expuse proiectele de promovare festivistă descrise în publicaţiile vremii, afișul realizat de artistul Ary Murnu, emisiunile monetare, discursurile oficiale ale oamenilor politici.

Conceptul expoziţiei, organizate de Cabinetul de Stampe şi de Cabinetul de Numismatică al Bibliotecii Academiei, aduce în atenţia publicului contemporan mijloacele de informare de la începutul secolului XX: ştirile din jurnale şi textul foilor volante, fotografiile, clişeele stereoscopice pentru aparate de vizualizare cu două obiective.

„Centenarul Marii Uniri s-a înscris de departe în tematica mărcilor poștale ca un moment de impact deosebit, promovând Romfilatelia în rândul instituțiilor evidențiate la nivel național pentru modul exemplar de redare a istoricului eveniment.

Momentul aniversat astăzi a fost prefațat de Romfilatelia încă din anul 2013 cu mărcile poștale „Coroanele Regilor României” în imaginile cărora se regăsește coroana de oțel (a Independenței) purtată de Regii Carol I, Ferdinand I și Mihai I, alături de coroanele Reginei Elisabeta și Reginei Maria.” a declarat într-un comunicat al instituției, Cristina Popescu, Director general Romfilatelia.

 

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search