Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

ROMÂNIA ÎN UNIUNEA EUROPEANÃ

ROMinUE_MCu ocazia intrãrii României în marea familie a Europei, Romfilatelia, societatea specializatã în editarea şi comercializarea mãrcilor poştale româneşti, introduce în circulaţie emisiunea de timbre România în Uniunea Europeanã.

România a fost prima ţarã din Europa Centralã şi de Est care a stabilit relaţii oficiale cu Comunitatea Europeanã. În 1967 au fost iniţiate negocierile pentru încheierea unei serii de acorduri tehnico-sectoriale, urmate în 1974 de semnarea unui tratat bilateral şi mai apoi de un acord cu privire la produsele industriale, ce va fi semnat în 1980.
În 1990 s-au stabilit, prin semnarea unui acord de Comerţ şi Cooperare, relaţii diplomatice cu Uniunea Europeanã, iar în 1993 s-a semnat Acordul de Asociere a României la UE.
În 1995 România a depus cererea de aderare la Uniune, care a fost urmatã de decizia Consiliului European de la Helsinki, în 1999, pentru deschiderea negocierilor de aderare a României şi de lansare oficialã, în februarie 2000, a procesului de negociere.
Dupã parcurgerea a numeroase etape ale procesului de aderare, în luna decembrie a anului 2003, Consiliul European de la Bruxelles a stabilit calendarul de aderare a României astfel: finalizarea negocierilor în 2004 şi semnarea, în 2005, a Tratatului de Aderare, iar la 1 ianuarie 2007 sã aibã loc aderarea efectivã.
La 25 aprilie 2005 a avut loc la Luxemburg, semnarea Tratatului de Aderare a României la Uniunea Europeanã.
Au urmat apoi ratificãrile Tratatului de cãtre parlamentele celor 25 de ţãri membre ale Uniunii Europene, pânã la sfârşitul lunii noiembrie 2006.
Marcând, pentru posteritate, afinitãţile României pentru idealurile Europei moderne şi democrate, în 2006, la 9 mai, de Ziua Europei, pe Insula Trandafirilor din parcul Herãstrãu din Bucureşti, a avut loc inaugurarea monumentului dedicat Pãrinţilor Fondatori ai Uniunii Europene, monument unic în Europa.
Ansamblul, mãrginit de un spaţiu circular, cuprinde în centru un monument rotund din marmurã şi granit albastru, care are în mijloc un catarg pe care este arborat steagul Uniunii Europene.

De asemenea, pe granit sunt dispuse stelele galbene de pe steagul european, realizate din bronz. Pe marginea ansamblului sunt aşezate în cerc 12 busturi din bronz, înalte de aproximativ 1,3 metri şi care îi reprezintã pe pãrinţii fondatori ai Uniunii Europene.
Aceştia sunt Jean Monnet, diplomat şi om de afaceri francez, Robert Schuman, fost prim-ministru francez, Altiero Spinelli, om politic italian, Alcide de Gasperi, om politic italian, Konrad Adenauer, fost cancelar al Germaniei Federale, Walter Hallstein, om politic german, Paul Henri Spaak, om politic belgian, Jean Rey, fost ministru belgian, Johann Willem Beyen, fost ministru de externe olandez, Sicco Mansholt, om politic olandez, Joseph Bech şi Pierre Werner, foşti prim – miniştri luxemburghezi.
Intrarea României, la 1 ianuarie 2007 în Uniunea Europeanã, constituie şi va constitui un moment decisiv pentru progresul social, economic şi politic al unui popor care dãinuie în spaţiul european carpato-danubiano-pontic, de peste douã mii de ani.
Timbrul emisiunii, cu valoarea nominalã de 2,20 lei, reproduce o machetã graficã ce reuneşte un simbol al vechimii, trãiniciei şi stabilitãţii poporului român – Sfinxul din Bucegi – cu însemnele steagului Uniunii Europene şi înscrisul istoric 1 ianuarie 2007.

Data Aparitie:2007-01-03

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search