Abonează-te PLIANT ABONAMENT BINE AȚI VENIT ÎN ROMÂNIA! WELCOME TO ROMANIA! Comandă Detalii emisiune ROMÂNIA, UN TEZAUR EUROPEAN ROMANIA, A EUROPEAN TREASURE Detalii emisiune Comandă Regalitatea in Romania Uniformele reg I Uniformele reg II Uniformele reg III Motoare Vanatoarea Pasiunile Regilor Palat Elisabeta Ia ATENEUL ROMÂN – 125 DE ANI DE LA INAUGURARE ROMANIAN ATHENAEUM – 125 YEARS SINCE THE INAUGURATION Comandă Detalii emisiune Comandă ROMÂNI GENIALI BRILLIANT ROMANIANS Detalii emisiune Comandă IAŞI, ORAŞ AL MARII UNIRI IASI, CITY OF THE GREAT UNION Detalii emisiune Comandă ROMÂNI CELEBRI FAMOUS ROMANIANS Detalii emisiune Comandă TIMIȘOARA – 800 DE ANI DE ATESTARE DOCUMENTARÃ TIMISOARA – 800 YEARS OF DOCUMENTARY TESTIMONY Detalii emisiune Comandă Constantin Brâncuși Romfilatelia 18 ani PĂSĂRI DIN DELTA DUNĂRII BIRDS FROM THE DANUBE DELTA Detalii emisiune Comandă Iolanda Balas Nadia Comaneci Bellu si Bitang Gabriela Szabo Gheorghe Hagi Elisabeta Lipa Ivan Patzachin Ion Tiriac Ilie Nastase

RAȚE ȘI GÂȘTE SĂLBATICE

Creând dintotdeauna fascinaţie, atât prin colorit cât şi prin simbolistica întoarcerii în perioada caldă, speciile de raţe şi gâşte sălbatice, foarte diverse şi adaptate la diferite habitate, sunt în continuare de interes major pentru vânători, ornitologi şi observatorii de păsări.

Romfilatelia a inclus în Planul editorial curent, emisiunea de mărci poștale cu o tematică apreciată colecționari și de public, în general, intitulată generic: „Rațe și gâște sălbatice”. Emisiunea, alcătuită din patru mărci poștale, o coliță dantelată, un plic „prima zi” şi un set de cărți poștale maxime pentru pasionaţii de maximafilie, va intra în circulație joi, 21 iulie a.c.

În cadrul timbrelor emisiunii sunt redate următoarele specii: raţa roşie, gâsca canadiană, eiderul, raţa de pădure. Pe coliţă este ilustrată gâsca lui Magellan, iar pe plicul „prima zi”, se regăseşte imaginea unei gâşte de vară.

Raţa roşie (Aythya nyroca), reprezentată pe timbrul cu valoarea nominală de 2,00 Lei, este o specie migratoare, ce iernează, de obicei, în sudul Europei şi sud-estul Asiei. Atrage atenţia, prin ochii masculului de culoare deschisă, care sunt într-un contrast evident cu penajul.

 Gâsca canadiană (Branta canadensis), ilustrată pe timbrul cu valoare nominală de 4,00 Lei, este o specie nativă în America de Nord și iernează în sudul Americii de Nord, inclusiv Mexic. Este o specie de gâscă de dimensiuni mari, cu gâtul lung, ciocul masiv și picioare mari. Se evidenţiază prin o pată albă pe bărbie.

Eiderul (Somateria mollissima), redat pe timbrul cu valoarea nominală de 10 Lei, este o rață marină, din familia Anatidelor, care trăiește în țările nordice. Masculul este inconfundabil, cu penajul alb-negru și ceafa verde, iar femela este de culoare brună.

Raţa de pădure (Aix sponsa), reprezentată pe timbrul cu valoarea nominală de 16 Lei, este o raţă de dimensuni mici, răspândită în America de Nord şi Mexic, iar în Europa este specie străină, invazivă.

Gâsca lui Magellan (Chloephaga picta), redată pe coliţa dantelată, având timbrul cu valoarea nominală de 32 Lei, face parte din genul Chloephaga, care cuprinde un grup mic de cinci specii de gâşte sud americane, cu cioc mic şi un penaj frumos colorat

.Gâsca de vară (Anser anser), ilustrată pe plicul „prima zi”, este cunoscută şi sub numele de gâscă mare sau gâscă cenuşie. Din această specie provine şi gâsca domestică. Gâsca de vară este cea mai mare specie din ţară, cu o greutate de până la patru kg.

Romfilatelia mulţumeşte reprezentanţilor Muzeului Naţional de Istorie Naturală Grigore Antipa”, pentru sprijinul documentar acordat la realizarea acestei emisiuni de mărci poştale.

Pentru informații suplimentare, vă rugăm contactați Biroul Relații Publice:

Tel: 021 / 336 93 92

pr@romfilatelia.ro

Romfilatelia – O lume intr-un timbru