Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

PAPAGALI

image descriptionPapagalii sunt pãsãri ce fac parte din Ordinul Psittaciformes şi aparţin Familiei Psittacidae. Îi recunoaştem dupã ciocul a cãrui formã este curbatã.

Sunt rãspândiţi în toatã emisfera sudicã a Pãmântului, din Australia pânã în India, din sud-estul Asiei şi pânã în Africa Occidentalã, dar şi în America de Sud şi Centralã. Multe specii de papagali pot imita conversaţia umanã şi diferite sunete.

Romfilatelia introduce în circulaţie emisiunea de mãrci poştale „Papagali“, pe ale cãrei timbre sunt ilustraţi urmãtorii papagali: Peruşul ondulat, Ara stacojiu, Ara colorat, Macaul cu guler galben, Papagalul nimfã, Papagalul rozela.

Ara colorat (Ara illiger) este ilustrat pe timbrul cu valoarea nominalã de 1,60 lei. Este întâlnit în partea centralã şi rãsãriteanã a Amercii de Sud. Lungimea capului şi cozii atinge 46 cm. Are capul mare, ciocul puternic şi coada lungã. Penajul corpului este verde, al capului este albastru, iar al abdomenului este roz-roşcat. Faţa este de culoare albã, ciocul negru şi irisul este portocaliu. Penele de la marginile aripilor sunt albãstrui-negricioase. Este extrem de inteligent şi uşor de îmblânzit. Nu este foarte gãlãgios, în schimb este sociabil şi vorbãreţ. Este o specie rarã.

Ara stacojiu (Ara macao) este ilustrat pe timbrul cu valoarea nominalã de 2,10 lei. Aria de rãspândire cuprinde sudul Mexicului pânã în Brazilia şi Peru.

Lungimea corpului este de 85-95 cm, din care cam jumãtate este lungimea cozii; greutatea este de aproximativ 1 kg. Are un cioc puternic. Penajul este în majoritate stacojiu, iar marginile spatelui şi coada sunt albastre. Marginile aripilor sunt galbene, cu penele de zbor albastre, asemenea cozii. Pãrţile ventrale ale aripilor şi cozii sunt albastre, cu reflexe metalice, aurii. La unii indivizi existã şi pene de culoare verde.

Macaul cu guler galben (Primolius auricollis) este ilustrat pe timbrul cu valoarea nominalã de 2,40 lei. Este întâlnit în nordul Argentinei, în Brazilia, pânã în estul Boliviei.

Lungimea sa este de pânã la 40 cm, din care coada reprezintã 59%. Are penajul verde, cu un guler de culoare galbenã, mai lat pe partea dorsalã a gâtului. Pe cap, culoarea este cafeniu-negricioasã. Penele de pe marginile aripilor sunt albastre, iar cele din coadã sunt roşii la bazã, cu puţin verde în centru şi albastre la vârf. Partea ventralã a cozii este verzui-gãlbuie. Picioarele sunt de culoare roz, iar irisul roşcat-gãlbui. Ciocul este negru, uneori cu vârful cenuşiu. Este un papagal plin de afecţiune, inteligent şi ingenios.

Papagalul rozela (Platycercus eximius) este ilustrat pe timbrul cu valoarea nominalã de 4,70 lei. Originar din partea sud-esticã a Australiei, trãieşte atât în zonele împãdurite premontane, dar şi în savane. Aripile, ca şi corpul, au circa 16 cm lungime. Penele evantai au culoarea albastrã, iar cele de pe spate sunt negre având conturul galben-verzui. Peruşul ondulat (Melopsittacus undulatus) este ilustrat pe timbrul cu valoarea nominalã de 5,00 lei. Acest papagal este originar din Australia, fiind adus pe bãtrânul continent cu câteva sute de ani mai târziu decât alte specii de papagali.
„Cântecul” lor variazã de la ciripitul uşor şi pânã la ţipãtul strident, de alarmã, care se poate auzi la distanţe de peste 500 m.

Papagalul nimfã (Nymphicus hollandicus) este ilustrat pe timbrul din coliţã, cu valoarea nominalã de 9,10 lei.

Este originar din Australia. Dupã anul 1850 europenii au început sã colonizeze Australia şi nu dupã mult timp aceşti papagali au ajuns în Europa. Au o lungime totalã de circa 40 cm. Sunt printre cei mai rapizi zburãtori ai Australiei.

Aducem mulţumiri Muzeului Naţional de Istorie Naturalã „Grigore Antipa” şi Grãdinii Zoologice din Bucureşti pentru consultanţa documentarã acordatã la realizarea acestei emisiuni de mãrci poştale.
Data Aparitie:2011-02-24

papagali_box

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search