Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

MINERALE – Flori de minã

minerale_M  Având în vedere valoarea de patrimoniu a exponatelor unicat din cadrul Muzeulului de Mineralogie din Baia Mare, cel mai mare muzeu regional de profil din Europa, dar şi pentru a face cât mai cunoscutã bogãţia şi frumuseţea acestor exponate, Romfilatelia introduce în circulaţie emisiunea de mãrci poştale MINERALE – Flori de minã.
Mineralul este un corp solid, cu o anumitã compoziţie chimicã, care se gãseşte în naturã în stare cristalinã sau amorfã, individual sau în componenţa rocilor şi a minereurilor.
Ca o minune a naturii, mineralele pot apãrea în formã de cristale în strãfundurile pãmântului. Cei care le-au descoperit, minerii, le-au supranumit pe cele mai frumoase dintre ele flori de minã.
Floarea de minã este un eşantion mineral recoltat din subteran, monomineral sau format din mai multe minerale, care posedã calitãţi estetice deosebite, datoritã concreşterii cristalelor mineralului sau mineralelor, a culorilor, a formelor (habitus), a dimensiunilor de excepţie a unor cristale componente, calitãţi care în totalitate fac ca eşantionul sã fie bine individualizat faţã de altele.
Cuarţ, calcit este o floare de minã, ilustratã pe timbrul cu valoarea nominalã de 0,50 Lei. Cuarţul (SiO2) este cel mai rãspândit mineral din naturã, şi se prezintã sub un numãr mare de forme foarte variate. Transparent prin definiţie, cuarţul poate avea diverse culori, alb-lãptos fiind cea mai comunã. Dintre cele mai spectaculoase apariţii este agregatul de la Mina Cavnic, format din cristale concrescute radiar, foarte lungi, cu vârfurile perfecte şi transparente (dimensiune eşantion: 21/7/25 cm).
Aur nativ, cuarţ este ilustrat pe timbrul cu valoarea nominalã de 1,40 Lei. Aurul (Au) face parte din grupa elementelor native (metal liber) şi rareori apare sub formã de combinaţii. Piesa prezentatã, descoperitã la Mina Cavnic, este formatã din foiţe şi firişoare cu aspect general muşchiform, de culoare galbenã, strãlucitoare, în paragenezã cu mici cristale albe de cuarţ (dimensiune eşantion: 8/7/5 cm).
Rodocrozit, cuarţ, eşantion ilustrat pe timbrul cu valoarea nominalã de 1,60 Lei. Rodocrozitul (MnCO3), tot din clasa carbonaţilor, se gãseşte rar pe plan mondial sub formã de cristale. Eşantionul cu romboedrii bine dezvoltaţi, de culoare roz intens, tipic pentru Mina Cavnic, este unul dintre cele mai reprezentative (dimensiune eşantion: 10/5/4 cm).
Calcitul (CaCO3), ilustrat pe timbrul cu valoarea nominalã de 2,40 Lei, este un mineral tot din clasa carbonaţilor. Foarte frecvent în naturã, calcitul are mii de forme cristalografice şi apare în culori diverse: alb, gãlbui, roz, maro etc. Cel mai rar apar formele sferice perfecte şi culoarea neagrã, datoratã incluziunilor de boulangerit. Agregatul sferic din imagine, format prin alãturarea de romboedrii aplatizaţi, având culorile alb şi negru împãrţind în mod egal eşantionul, este unicat mondial, gãsit la Mina Herja (dimensiune eşantion: diametru 8 cm).
Baritina roşie (BaSO4), ilustratã pe timbrul cu valoarea nominalã de 7,60 Lei, este un mineral din clasa sulfaţilor. Format pe cale hidrotermalã, apare în cristale tabulare, transparente, de culori diverse: alb, galben, maroniu, albastru. Culoarea cea mai rarã şi neobişnuitã pentru baritinã este roşu, eşantioane cu cristale individuale mari, fiind raritãţi mondiale, ce apar numai la Mina Baia Sprie (dimensiune eşantion: 18/16/10 cm, dimensiune cristal 5 cm).
Realgarul (As4S4), ilustrat pe plicul „prima zi“ (FDC), este un mineral compus din arsen şi sulf, clasa sulfuri şi sulfosãruri. Numele lui provine din limba arabã -Radj al ghar- şi înseamnã pulbere din peşterã. Culoarea roşu aprins a cristalelor, pe fundalul alb al cuarţului, dar mai ales mãrimea şi perfecţiunea lor, dar şi poziţionarea în ansamblul piesei face ca eşantionul descoperit la Mina Baia Sprie sã fie cel mai spectaculos (dimensiune eşantion: 10/9/5 cm).

Aducem mulţumirile noastre pentru fotografiile puse la dispoziţie de Muzeul de Mineralogie din Baia Mare, prin bunãvoinţa d-lui prof. Victor Gorduza, director fondator al muzeului şi d-lui fotograf Valentin Ganţa, pentru sprijinul acordat la realizarea acestei emisiuni de mãrci poştale.

Data Aparitie:2010-05-21

minerale_box

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search