Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

MEDIAȘ, 750 DE ANI DE ATESTARE DOCUMENTARĂ

Mediaș a fost atestat documentar la data de 3 iunie 1267, sub denumirea de Medies.

La ceas aniversar, Romfilatelia sărbătorește alături de Cetatea Luminii, prin emisiunea de mărci poștale Mediaș, 750 de ani de atestare documentară.

Mediașul sau Medies, Medgyes, Medyesch așezat în inima Ardealului pe valea Târnavei, te întâmpină cu aerul medieval, plin de mistere și povești, pentru a fi descoperit pas cu pas, așa cum se cuvine.

Întrucât orașul are o istorie de peste șapte secole, monumentele de artă medievală și istorice cuprinse între zidurile cetăţii orașului fac din acesta un muzeu în aer liber.

Pe timbrul cu valoarea de 2,50 lei, este ilustrat Liceul Stephan Ludwig Roth, alături de simbolul „Gemenilor” amplasat pe faţada liceului. Situat în centrul istoric al Mediașului, a fost construit la începutul secolului XX pe baza proiectului arhitectului Fritz Balthes din Sighișoara. Numele „Stephan Ludwig Roth” este atribuit liceului în memoria umanistului revoluţionar în 1919.

Pe faţada liceului se află trei simboluri specifice orașului: „Gemenii”, care simbolizează lumina, „Compasul și Echerul” și „Strugurii de Aur”, care reprezintă și simbolul orașului.

Turnul Croitorilor, Torcătoarea și Catedrala Ortodoxă cu Hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail și Gavriil” se regăsesc pe timbrul cu valoarea de 4 lei.

Turnul Croitorilor, turn și bastion de apărare, ni se prezintă astăzi sub forma unei clădiri cu arhitectură simplă. Trei dintre încăperile sale au fost folosite în cursul evului mediu, drept închisoare. Alăturat acestui turn, statuia „Torcătoarea”, ce tronează deasupra clădirii a dat naștere unor ipoteze, una dintre ele având legătură cu Ursitoarele care determină destinul omului încă de la naștere, sau că este cea care toarce firul vieţii orașului și al locuitorilor lui.

Catedrala Ortodoxă cu Hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail și Gavriil” a fost construită între anii 1929 și 1935 după planurile arhitectului George Plăcinteanu Liteanu din București. Construită în stil bizantin, catedrala are o suprafaţă de peste 500 de metri pătraţi. Picturile interioare au fost realizate de către pictorul piteștean Gheorghe Belizarie.

Exteriorul catedralei este la fel de impresionant ca și interiorul, fiind evidente influenţele stilului brâncovenesc.

Unul din cele mai vizitate obiective turistice din Mediaș este Complexul Arhitectural Franciscan care cuprinde biserica și mănăstirea franciscană. Complexul alcătuit din biserică și mănăstire a fost construit la începutul secolului al XV-lea. Dintre acestea, biserica și-a păstrat cel mai mult din aspectul iniţial.

Edificiul construit în stil baroc adăpostește exponate de valoare, printre care se numară tezaurul de la Șeica Mică (ce cuprinde 348 monede romane), tezaurul de la Panade, piese de ceramică populară din perioade diferite, obiecte sculptate din epoca feudală, alături de cele mai bogate ansambluri de mobilier baroc din Transilvania: un altar principal, șase altare secundare și un amvon.

În prezent, construcţia găzduiește colecţiile Muzeului Municipal și se regăsește alături de un deosebit basorelief pe timbrul cu valoarea de 4,50 lei.

Lăcaș de cult, un adevărat monument istoric în sine dar și cea mai veche construcţie de piatră din oraș este Biserica Sfânta Margareta, a cărei primă menţiune documentară datează din 1414. Construcţia este finalizată la 1488, fapt consemnat în cronica lui Georg Soterius. Paleta arhitecturală și picturală este foarte bogată: scuturi pictate, blazoanele Batoreștilor și ale lui Matei Corvin, iar altarul cuprinde numeroase scene biblice.

Pe timbrul cu valoarea de 16 lei sunt reprezentate Biserica Sfânta Margareta dar și unul din cei doi lei, simbol al casei Schuller. Casa Schuller este atestată documentar în anul 1588, ca fiind proprietatea lui Johannes Schuller, primarul Mediașului la acea vreme. Dar, în vechile cronici este pomenită cu mult timp înainte de anul 1588.

Pe plicul „prima zi”a emisiunii este prezentat Turnul Trompeţilor, o capodoperă arhitecturală a orașului, clasificat printre primele zece turnuri înclinate ale lumii. Este unul dintre cele mai înalte turnuri din ţară mâsurând 68,5 metri și se încadrează armonios în structura arhitectonică a bisericii evanghelice „Sfânta Margareta”.

 

Romfilatelia mulţumește Primăriei Municipiului Mediaș şi dlui. ing. Liviu Pintican-Juga pentru sprijinul documentar acordat la realizarea acestei emisiuni de mărci poștale.

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search