Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

MAGELLAN, 500 DE ANI DE LA ÎNCEPUTUL CĂLĂTORIEI ÎN JURUL LUMII

„La 20 Septembrie 1519, flota lui Magellan s-a desprins de țărm. Încă din anul acesta, Spania începe să se întindă departe,
dincolo de limitele Europei.”

(Ștefan Zweig, autorul biografiei Magellan)

În contextul aniversării a cinci secole de la începutul expediției lui Magellan, Romfilatelia vă invită să descoperiți emisiunea de mărci poștale „Magellan, 500 de ani de la începutul călătoriei în jurul lumii“.

Se estimează că Magellan s-a născut în 1480, într-o familie nobilă a Portugaliei. La vârsta de zece ani a devenit paj pentru regină, înscriindu-se la Școala de Paji a Reginei Leonora. Aici și-a petrecut o mare parte din timp preocupat cu texte despre navigație interplanetară, astronomie și cartografie. Aceste subiecte îi vor servi mai târziu în expediția ce i-a imortalizat numele în istoria navală și universală.

În 1505 se alătură echipajului flotei portugheze în navigarea spre Africa de Est, pasiunea pentru oceanul deschis ducându-l doi ani mai târziu în Malacca. Spiritul său explorator îl îndeamnă să cutreiere lumea, posibil chiar să fi navigat până la Insula Spice, numele comun pentru Insulele Molucca din Indonezia. Când expediția lui Magellan era încă un mugur de speranță, comerțul de mirodenii încuraja navigatorii să străbată mările și oceanele pentru a procura „especeria” (mirodenii în limba spaniolă).

Marele explorator a pornit pe 20 septembrie 1519 cu o flotă de cinci nave care a parcurs distanța până în Brazilia ca apoi să urmeze coasta Americii de Sud spre Patagonia. Până în octombrie 1520 a ajuns la ceea ce este acum cunoscut sub numele de Strâmtoarea Magellan. Ajuns pe Insula Homonham din Filipine, în martie 1521, echipajul expediției a întâlnit un obstacol dovedit fatal lui Magellan iar din cauza unei destabilizări de putere între liderul Homonham și un rival, echipajul a fost implicat într-un război pe meleaguri străine. Inițiatorul campaniei de înconjur al lumii, Fernando Magellan, și-a găsit sfârșitul în lupta din 27 aprilie 1521. Expediția a continuat sub conducerea lui Juan Sebastian Elcano, care, împreună cu 18 supraviețuitori și o singură navă, ajunge la Sevilla, pe 9 septembrie 1522.

Călătoria îndrăzneață și ambițioasă în jurul lumii a lui Magellan, inițial parcursă în căutare de bogății și glorie personală, le-a oferit europenilor mult mai mult decât simple condimente din Insula Spice. Chiar dacă pornind din Europa, ruta de la vest la est, prin Strâmtoarea Magellan, fusese deja descoperită și cartografiată, circumnavigarea oferea posibilitatea unei lumi fără limite geografice. Datorită expediției lui Magellan, cunoașterea geografică europeană a înregistrat un salt spectaculos.

Nu numai că a găsit un ocean cu o întindere de neimaginat, până atunci necunoscut pentru europeni, dar a descoperit, de asemenea, că suprafața globului pământesc, regăsită în hărțile elaborate, era mult mai mare decât se credea. În sfârșit, deși în acel punct al istoriei nu se mai susținea că pământul era plat, circumnavigarea de către Magellan a globului a discreditat în mod empiric teoria medievală.

Faima pentru tenacitatea și abilitatea sa de navigație a fost evidențiată în prima evaluare a lui Magellan, amintită mai târziu drept „cea mai mare călătorie din era descoperirii”, considerată a fi cea mai importantă călătorie maritimă întreprinsă vreodată.

Pe timbrul cu valoarea nominală de 7 Lei, veți descoperi personalitatea celui mai mare navigator din Epoca marilor descoperiri geografice, Fernando Magellan.

Coliţa nedantelată cu valoarea nominală de 28,50 Lei, ilustrează un fragment din harta lui Ortelius, datată 1589, coasta de vest a Americii de Sud și nava Victoria. Peste corabie, este plasat un glob pământesc stilizat, înconjurat de înscrisul „500 de ani de la începutul călătoriei în jurul lumii”, reprezentând călătoria transglobală a expediției lui Magellan. În partea stânga-sus a coliței este portretul lui Magellan suprapus peste o timonă stilizată. 

Strâmtoarea Magellan și Oceanului Pacific îi poartă numele, cel din urmă denumit Marea lui Magellan până în secolul XVIII.

Emisiunea de mărci poștale „Magellan, 500 de ani de la începutul călătoriei în jurul lumii” va fi disponibilă începând de marți, 24 septembrie 2019, în magazinele Romfilatelia din București, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, precum și în magazinul nostru online: https://romfilatelia.ro/store/.

Aceasta este completată de plicul prima zi, iar ca forme de machetare au fost folosite coala de 32 timbre, minicoala de 8 timbre, 1 vinietă și o coliță nedantelată.

Pentru informații suplimentare, vă rugăm contactați Biroul Relații Publice:

Tel: 021 / 337 24 42

pr@romfilatelia.ro

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search