Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

Emisiune comunã România –Luxemburg: „Casa Luxemburg din Sibiu”

rom_lux2_MRomfilatelia, societatea specializatã în editarea şi comercializarea mãrcilor poştaleromâneşti, introduce în circulaţie emisiunea comunã de timbre România-Luxemburg „Casa Luxemburg din Sibiu“.
În cadrul reuniunii miniştrilor culturii din statele membre ale Uniunii Europene, desfãşuratã în luna mai a anului 2004 la Bruxelles, Consiliul de Miniştri a desemnat oraşele Luxemburg şi Sibiu în calitate de Capitale Europene ale Culturii pentru anul 2007.
Prima oarã, Luxemburg a fost numit „Capitalã Culturalã Europeanã“, în 1995. În anul 2007 conceptul de „Capitalã Culturalã Europeanã“ implicã un eveniment transfrontalier, spaţiul acesteia fiind extins pornind de la Luxemburg, peste o regiune formatã din Marele Ducat al Luxemburgului precum şi alte zone din Franţa, Germania şi Belgia, toate acestea purtând denumirea de „Marea Regiune“. Acest concept conferã Capitalei Culturale 2007 o semnificaţie specialã şi anume promovarea mobilitãţii şi a schimbului de idei, traversarea graniţelor sub toate aspectele: fizic, psihologic şi artistic.
Relaţiile României cu Marele Ducat de Luxemburg au fost stabilite la 5 decembrie 1910, iar la nivel de ambasadã, la 12 noiembrie 1966.
Luxemburgul a acordat Sibiului o mare atenţie, în special datoritã faptului cã în secolul al XII-lea s-au stabilit aici primele grupuri de colonişti saşi provenite din zona râului Moselle, aflatã astãzi pe teritoriul Luxemburgului. De altfel, graiul sãsesc vorbit la Sibiu este foarte asemãnãtor cu limba luxemburghezã.
Prima menţionare documentarã a Sibiului dateazã din anul 1191.
Cu ocazia vizitei în România a Marelui Duce de Luxemburg şi a Marii Ducese de
Luxemburg, în luna martie a anului 2004, a avut loc la Sibiu inaugurarea Casei Luxemburg (fostã Casa Schaser).
Clãdirea care adãposteşte Casa Luxemburg a fost construitã pe prima incintã de fortificaţie a aşezãrii „Villa Hermani“, devenitã ulterior Hermannstadt – Sibiul de azi. Iniţial realizatã în stil gotic (sec. XV), Casa Luxemburg a fost transformatã în perioada Renaşterii, de atunci provenind decoraţia cu pilaştri a faţadei şi ornamenţia bogatã a ferestrelor, în stil baroc.
Între anii 1999 şi 2003, Serviciul de Situri şi Monumente Naţionale al Luxemburgului a finanţat şi coordonat lucrãrile de restaurare a imobilului.
Astãzi Casa Luxemburg de la Sibiu serveşte drept centru cultural, turistic, de informare şi documentare.
Imaginea Casei Luxemburg din Sibiu apare atât pe timbrul emisiunii cât şi pe cel al coliţei dantelate.

Data Aparitie:2007-09-03

rom_lux_rom

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search