Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

CRĂCIUN 2016

craciun_2016_emisiuneCrăciunul este sărbătoarea care reprezintă Naşterea Mântuitorului Iisus Hristos, dar şi renaşterea sufletească a creştinilor din întreaga lume, fiind celebrată în fiecare an la 25 Decembrie.

Pentru a aniversa Naşterea Domnului aşa cum se cuvine, Romfilatelia a pregătit, ca în fiecare an, emisiunea „Crăciun”, alcătuită din două timbre şi o coliţă dantelată.

Unul dintre timbrele emisiunii reproduce imaginea unei icoane prăznicare Naşterea Domnului, ce aparţine patrimoniului Mănăstirii Putna, laitmotivul religios al emisiunilor acestui an, la împlinirea a 550 de ani de la punerea pietrei de temelie de către Sfântul Voievod Ştefan cel Mare.

Iconostasul mănăstirii, pictat în tempera şi sculptat în lemn de tei, datează din anul 1773. Realizarea lui se înscrie în activitatea de refacere a Putnei de către al doilea mare ctitor al mănăstirii, Sfântul Ierarh Iacob Putneanul (1719-1778). Alături de acesta, într-un inventar al mănăstirii se arată că au mai contribuit la realizarea iconostasului şi episcopii Antonie al Romanului şi Dositei Herescu al Rădăuţilor, ieromonahii Climent, Gheorghie şi Varlaam şi Gheorghie, starostele de Cernăuţi.

Icoana Naşterii Domnului se află în al doilea registru al iconostasului, cel al icoanelor prăznicare. Este vorba despre un set de 12 icoane, cu cele douăsprezece praznice împărăteşti, care au în mijlocul lor icoana cu Cina cea de taină. Icoanele prăznicare înfăţişează cele mai importante momente din viaţa pământească a Mântuitorului Iisus Hristos şi arată etapele operei de mântuire a oamenilor: Întruparea lui Dumnezeu Fiul, viaţa Sa pământească, Jertfa pe cruce, Învierea, Înălţarea şi Pogorârea Sfântului Duh.

Icoana Naşterii Domnului exprimă în culori ceea ce s-a petrecut în peştera săracă din Betleem cu 2.000 de ani în urmă, aşa cum este redat de către Sfântul Luca la începutul Evangheliei scrise de el. Atunci, toată creaţia a luat parte la Naşterea după trup a Fiului lui Dumnezeu din Fecioara Maria, prin cerul cu steaua care a călăuzit pe cei trei înţelepţi veniţi din alte ţări, îngerii şi păstorii care au adus slavă lui Dumnezeu, pământul care a oferit peştera în care s-a născut Mesia cel aşteptat.

Alături de icoana Naşterii Domnului, floarea Crăciunului vine să completeze tabloul vizual al acestei mult îndrăgite sărbători de iarnă.

Un cadou tradiţional, dăruit cu ocazia sărbătorilor de iarnă, este Poinsettia cunoscută şi ca „Steaua Crăciunului”, „Crăciuniţa” sau „Floarea Nopţii Sfinte”.

O legendă ne spune că o fată săracă, neavând ce să ducă la biserică pentru slujba de Crăciun, şi, fiind convinsă că orice dar oferit din inimă este bine primit de Dumnezeu, a cules de pe marginea drumului un mănunchi de plante verzi. Intrând în biserică, frunzele în formă de stea s-au colorat în roşu aprins, iar minunea din ziua de Crăciun a făcut ca această plantă să fie cunoscută sub denumirea de Floarea sau Steaua Crăciunului.

Imaginile ilustrate în timbrul şi pe manşeta coliţei dantelate a emisiunii reprezintă două versiuni ale icoanei Dulcea Sărutare, care sunt pictate în atelierele Sfintei Mănăstiri Putna.

Întreaga compoziţie picturală e concentrată asupra imaginii de ansamblu a Maicii Domnului cu Pruncul, care reprezintă cea mai înaltă, mai curată şi mai sfântă maternitate din toate timpurile.

Chipul Născătoarei nu apare niciodată ca o frumuseţe lumească, acesta fiind zugrăvit ca o frumuseţe mai presus de obişnuit, ce nu se vede altfel decât prin sfinţenie.

Dincolo de semnele, obiceiurile şi farmecul Sărbătorilor noastre creştine, ne regăsim fiecare bucuria şi liniştea sufletească.

Cu ocazia sărbătorilor de Crăciun, echipa Romfilatelia vă colindă din toată inima şi vă urează Sărbători Fericite alături de cei dragi!

 

Îngerii cu flori în mână

Împletesc mândră cunună

Pe cunună-i scris frumos

„Astăzi s-a născut Hristos!”

 

(„Deschide uşa creştine!” Colind Popular)

 

Romfilatelia mulţumeşte Sfintei Mănăstiri Putna pentru sprijinul documentar acordat în realizarea acestei emisiuni de mărci poştale.

craciun_2016_caract

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search