Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

Pisici

blocpisiciRomfilatelia introduce în circuitul poștal emisiunea filatelică Pisici, prilej de bucurie atât pentru iubitorii de animale domestice, cât și pentru filateliști.

Pisicile sunt animale curate și foarte îngrijite. Oamenii țin pisici, de dragul companiei lor, de peste 7000 de ani. Vechii egipteni credeau că pisicile sunt ipostazele în care se reîncarnează zeița Bast, iar în China, exista credința că pisicile țin spiritele rele departe de casă. În Egiptul antic, pedeapsa pentru uciderea unei pisici era moartea. Pisicile au fost aduse în Grecia și Roma de populațiile migratoare din nordul Africii și vestul Asiei.
La începutul secolului al XIX-lea, creșterea pisicilor și mai ales a celor de rasă, devine o preocupare curentă.
Vârsta pisicii poate atinge și 15-20 ani, dar destul de rar.
Pisica poate sări la o distanță care egalează înălțimea ei înmulțită cu șapte. De asemenea, o pisică poate alerga cu viteza de aproape 14 km/oră.
Corpul pisicii este foarte flexibil, iar scheletul însumează 230 de oase.
Simțurile ei sunt foarte dezvoltate.
Văzul este bine adaptat pentru vânătoare, mai ales pe timp de noapte, când are, atât vedere „binoculară“ care-i permite să aprecieze distanțele, cât și vedere periferică extinsă.
Auzul este foarte sensibil. Pisica percepe o gamă largă de frecvențe, inclusiv plaja ultrasunetelor. Are probleme însă cu recepționarea sunetelor de frecvență joasă, fapt ce poate explica de ce pisicile se simt atrase mai mult de vocile feminine decât de cele ale bărbaților.
Pisicile au un simț al mirosului foarte dezvoltat; el joacă un rol esențial în găsirea hranei sau a posibililor parteneri.
Gustul este foarte specializat. Recepționează foarte vag senzația de dulce, dar sesizează chiar și cele mai mici variații din gustul apei.
O pisică ajunsă la vârsta de 15 ani, spun cercetătorii, și-a petrecut 10 ani din viață dormind (o pisică doarme cam 16 ore pe zi).
Cea mai grea pisică din istorie a cântărit aproape 21 de kilograme.
Asociația Internațională a Crescătorilor de Pisici confirmă că în lume trăiesc aproximativ 500 de milioane de pisici domestice.

Data Aparitie:2006-01-20

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search