Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

PEȘTI

bl 4t

Mediul acvatic este un subiect care stârneşte şi stimuleazã permanent curiozitatea şi imaginaţia, indiferent dacã avem în vedere o abordare ştiinţificã, sportivã sau ca element natural original şi decorativ. Este un mediu complex şi relativ greu accesibil, însoţit întotdeauna de o aurã de mister şi îndemn spre aventurã, punând deseori la încercare ambiţia oamenilor.

Existã mulţi iubitori ai lumii acvatice, fie ei oameni de ştiinţã, scufundãtori, pescari, marinari sau simpli aventurieri, fiecare dintre ei încercând prin modul sãu de acţiune sã îşi apropie aceastã lume sãlbaticã şi surprinzãtoare, dar care s-a dovedit totodatã darnicã şi deosebit de frumoasã.

Romfilatelia abordeazã constant aceastã tematicã, anul acesta introducând în circulaţie emisiunea de mãrci poştale „Peşti“, dezvãluind astfel o micã parte a acestui univers mirific.

Peştele molly (Poecilia sphenops), ilustrat pe timbrul cu valoarea nominalã de 1,40 lei, provine din zona Americii Centrale, din apele puţin sãrate ale lacurilor, lagunelor şi zonelor de coastã. Corpul sãu este turtit lateral, lung, cu un bot ascuţit şi coada în formã de evantai. Indivizii acestei specii au culori diferite şi foarte variate, de la negru pânã la portocaliu sau albastru.

Este un peşte rezistent la boli, relativ uşor de reprodus şi de crescut în captivitate, fiind recomandat în special pentru acvariile crescãtorilor începãtori.

Bibanul-soare (Eupomotis gibbosus), cunoscut şi sub numele de Sorel sau Regina bãlţii este ilustrat pe timbrul cu valoarea nominalã de 3,00 lei. A fost adus în Europa în secolul al XIX-lea din zona Americii de Nord, astãzi fiind rãspândit şi trãind liber în toate apele dulci ale râurilor şi lacurilor din România. Corpul sãu este oval, plat, frumos colorat în nuanţe de verde, albastru şi brun.

Timbrul cu valoarea nominalã de 3,10 lei ilustreazã Peştele paradis (Macropodus opercularis), originar din apele dulci ale râurilor şi lacurilor din Asia, respectiv din zona Chinei, Coreei şi Taiwanului. Are corpul oval iar înotãtoarele sunt mari, cu vârfurile foarte lungi.

Se distinge în rândul speciilor de peşti pentru acvarii datoritã coloritului foarte frumos în nuanţe de roşu şi portocaliu cu dungi verticale albastre şi a siluetei alungite, elegante. De asemenea, este un peşte rezistent la boli şi se adapteazã cu uşurinţã la condiţiile de viaţã din acvarii.

Pe timbrul cu valoarea nominalã de 14,50 lei este ilustrat peştele Gura de foc (Thorichthys meeki), o specie larg rãspânditã în apele line şi puţin adânci, în izvoarele, bãlţile şi chiar în apele subterane din America Centralã. Are un corp lung, înalt, turtit pe laterale, cu un cap mare şi ascuţit. Culoarea distinctivã este roşul deschis din zona pectoralã şi sub maxilar, ea determinând şi numele pe care îl poartã.

Aceastã specie este uşor de reprodus în captivitate, fiind foarte des regãsitã în rândul speciilor pentru acvarii dar exemplarele crescute în libertate sunt mult mai intens şi mai variat colorate.

 

Mulţumim Muzeului Naţional de Istorie Naturalã „Grigore Antipa“ pentru sprijinul documentar acordat la realizarea acestei emisiuni de mãrci poştale.

Data Aparitie:2012-06-15

pesti_box

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search