Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

Patrimoniul Muzeului Național de Artă al României reprezentat pe timbrul românesc – Cai în pictură –

Cai in pictura_Horses in painting

Sub titlul Cai în pictură, Romfilatelia îi invită pe toți colecționarii și iubitorii de artă să redescopere frumusețea picturii românești din patrimoniul Muzeului Național de Artă al României, în cadrul unui proiect filatelic special.

Emisiunea de mărci poștale oferă o privire de ansamblu asupra relației dintre om și acest nobil animal, calul,
și prezintă reprezentări ale acestuia în operele a cinci mari pictori români: Ioan Andreescu (1850 – 1882), Nicolae Grigorescu (1838 – 1907), Rudolf Schweitzer – Cumpăna (1886 – 1975), Nutzi Acontz (1894 – 1957) și Ștefan Luchian (1868 – 1916).

Două dintre lucrările pictorului și pedagogului român Ioan Andreescu, supranumit „pictorul pământului” de Octavian Paler, sunt reprezentate în cadrul emisiunii de mărci poștale: La arat (detaliu ilustrat pe timbrul cu valoarea nominală de 3,60 lei) și Drumul mare (detaliu reprodus pe manșeta minicolii de 4 timbre). Cele două lucrări sunt influențate de pictura realistă a lui Gustave Courbet, remarcându-se printr-o perspectivă panoramantă, printr-o cromatică bazată pe contrastul cald-rece, dar și printr-o compoziție în care spațiul este suveran.

Fondator al picturii române moderne și unul dintre artiștii secolului al XX-lea care au încercat să evidențieze valorile definitorii ale spiritualității românești, Nicolae Grigorescu rămâne unul dintre reprezentanții de seamă, fiind influențat de Impresionismul european. Realizate în perioada războiului de independență, lucrările lui Grigorescu, Ofițer de vânători călare (detaliu reprodus pe timbrul cu valoarea nominală de 8,10 lei) și Spionul (detaliu reprodus pe manșeta minicolii de 4 timbre), poartă amprenta picturii lui Theodor Gericault. Dinamismul scenelor, surprinse într-un moment de tensiune, îi oferă pictorului prilejul să-și manifeste măiestria artistică.

Lucrarea de pictură Țăran cu căruța (detaliu ilustrat pe timbrul cu valoarea nominală de 9,10 lei) aparține pictorului și graficianului român de origine germană, Rufold Schweitzer – Cumpăna. Lucrarea este pictată
într-o gamă de culori calde, bazată pe contrastul cald-rece, și amintește prin tușă, dar și prin exuberanța cromatică de experiența impresionistă.

Pictorița româncă de origine armeană, Nutzi Acontz, a realizat multe peisaje dobrogene de un rafinament cromatic acoperind un registru larg, care o distinge și o individualizează. Lucrarea de pictură Potcovitul cailor (detaliu ilustrat pe manșeta minicolii de 4 timbre) este realizată în plein-air, într-o paletă coloristică rece, remarcându-se prospețimea și spontaneitatea detaliilor.

Denumit poetul plastic al florilor, Ștefan Luchian „a marcat personalitatea distinctă a artei românești în ansamblul european, inspirându-se din frescele tradiționale ale bisericilor medievale și din arta populară, conturând și simplificând planurile și aplatizând volumele” (Adina Nanu). Mai puțin cunoscută publicului amator de artă, lucrarea Amazoană (detaliu ilustrat pe plicul prima zi al emisiunii) se remarcă prin acordurile diafane de culoare, prin simbioza dintre cal și călăreață, dar și prin spontaneitatea notației.

Emisiunea de timbre este completată de un plic prima zi, iar ca forme de machetare au fost folosite coala de
20 timbre și minicoala de 4 timbre cu manșetă ilustrată.

Începând cu ziua de vineri, 24 iulie 2015, emisiunea de mărci poştale Cai în pictură va putea fi achiziţionată de la toate magazinele Romfilatelia din Bucureşti şi din ţară.

Aducem mulțumirile noastre Muzeului Național de Artă al României pentru sprijinul documentar acordat la realizarea acestei emisiuni de mărci poștale.

 

Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm contactaţi Biroul Relaţii Publice:

Tel: 021 / 337 24 42

anamaria.anton@romfilatelia.ro

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search