Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

PĂSĂRI DE CURTE

Pentru colecţionarii de mărci poștale, orice emisiune de timbre având tematica „Păsări”, constituie un prilej de bucurie și interes.

Venind în întâmpinarea dorinţei filateliștilor din ţară dar și din străinătate, Romfilatelia introduce în circulaţie vineri, 18 august a.c., emisiunea de mărci poștale „Păsări de curte”, formată din patru timbre și un plic „prima zi”.

Păsările de curte sunt cele mai numeroase (ca număr de indivizi) dintre toate animalele de fermă. Ele reprezintă o sursă importantă de hrană (carne și ouă) pentru populația umană din ce în ce mai numeroasă pe Terra.

Speciile din emisiunea curentă sunt păsări mari, terestre, înrudite între ele și care fac parte din ordinul Galiformes iar specia reprezentativă a acestui ordin este găina.

BibilicaNumida meleagris (în limba română ea se mai numește și piche sau pichere), redată pe timbrul cu valoarea nominală de 2,30 lei, a fost domesticită în ținuturile Africii de Vest, într-o perioadă estimată între 1300 până la 5500 de ani în urmă. Bibilica este o specie monogamă în mediul natural astfel încât și domesticită se dezvoltă cel mai bine în perechi mascul-femelă. Dimorfismul sexual la această specie este puțin pronunțat, astfel încât la prima vedere este mai dificil să distingem masculii de femele. Bibilicile trăiesc în cârduri și sunt extrem de zgomotoase, ceea ce face oarecum dificilă creșterea lor în gospodării. Acest lucru are însă și un avantaj: zgomotul pe care îl produc îndepărtează vulpile și alți prădători, astfel încât bibilicile sunt considerate adevărați paznici ai păsărilor de curte. De asemenea, hrănindu-se cu căpușe, bibilicile realizează un adevărat control biologic al răspândirii acestor acarieni.

GăinaGallus gallus, ilustrată pe timbrul cu valoarea nominală de 3,10 lei, este de altfel și cea mai comună și cunoscută dintre speciile de păsări domestice. Găinile prezintă un dimorfism sexual accentuat, adică masculul – numit cocoș și femela – numită găină, prezintă diferențe vizibile, ușor de observat. Specia a fost domesticită acum aproximativ 6.000 de ani în Asia de Sud Est. Pe teritoriul țării noastre au fost descoperite dovezi care atestă că în Dacia se creșteau găini încă din epoca romană. Astăzi, găinile sunt de departe specia cu cel mai mare număr de exemplare crescute pentru hrana omului (atât pentru carne, cât și pentru ouă), cu aproximativ 35 de miliarde de exemplare în anul 2023.

CocoșulGallus gallus, este redat pe timbrul cu valoarea nominală de 4,70 lei.

Găina și cocoșul sunt două specii de păsări poligame (un mascul se împerechează cu mai multe femele).

Curcanul sălbatic este o pasăre care trăiește în America de Nord iar forma sa domesticită a apărut acum aproximativ 2000 de ani, undeva în Mexic. Și această specie are un dimorfism sexual accentuat, masculul (curcan) fiind mult mai spectaculos decât femela (curcă).

Curcanul domesticMeleagris gallopavo, ilustrat pe timbrul cu valoarea nominală de 9 lei, este mult mai mare decât specia care trăiește în sălbăticie (aproximativ de două ori mai mare), deoarece selecția artificială a fost dirijată în sensul obținerii unei cantități cât mai mari de carne de la o pasăre. De asemenea, spre deosebire de forma sălbatică, forma domestică este incapabilă să zboare. Curcanul domestic se află pe locul al șaselea în clasamentul numărului de exemplare crescute pentru hrana omului (de asemenea, atât pentru carne, cât și pentru ouă), cu aproximativ 300 de milioane de exemplare.

Romfilatelia îi mulțumește Cercet. Șt. Gr. I Luis Ovidiu Popa, Director General al Muzeului Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, pentru colaborarea la realizarea acestei emisiuni de mărci poștale.

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search